Dansere på Dansens Hus

Vår kulturguide til Oslo

Vi i Lysløypa har laget en oversikt over steder vi vil at du også skal dra til og konsepter vi vil du skal vite om. Steder, folk og initiativer med masse kjærlighet, pågangsmot og vilje til å tenke nytt om både kunsten og byen vi bor i.

Men det er behovet for en aldri så liten disclaimer: Oslo er en så rik kulturby, og da er det urettferdig å si at «dette er listen, ferdig snakka.» Det kommer hele tiden nye initiativer til, og vi elsker å se at byen stadigvekk beveger seg.

Tekst: Redaksjonen

Tilbake til bloggen
Inngangen til Kunstnernes hus i Oslo med gjester og en rød løper

KUNSTNERNES HUS

Det er kanskje overdådig å mene, men vi tør å påstå at Kunstnernes Hus binder
generasjoner, sosiale lag og ulike kulturer sammen. Ingen behøver å være
professor for å forstå kunst. Fargene, formene og historiene treffer oss bak
huden et sted, uansett. Fordi vi er estetiske vesener, og fordi vi innehar evne
til å tolke virkeligheten ut ifra både det abstrakte og konkrete.

 Kunstnernes Hus er eid av Stiftelsen Kunstnernes Hus, dvs. at en uavhengig kunstnerstyrt gjeng er med på å utvikle huset og alt det magiske som skjer der inne. Huset kan aldri love deg at du vil like det som henger på veggene og som står på
gulvene eller ruller over skjermene, men tar du turen tror jeg vi kan love deg
at du vil undre deg over din korte fartstid innom planeten, menneskets plass på
den, og hvordan i all verden vi forvalter vår evne til fantasi og tanke.

 Adresse:
Wergelandsveien 17

Nettside:
kunstnerneshus.no

KREDITERT:Kunstnernes Huss Helen Saether

Lys på scenen til Det andre Teatret i Oslo

DET ANDRE TEATRET

Det Andre Teatret er Norges største improteater med egen teaterbar og uteservering. Det er nesten som et helt ordentlig teater, bare morsommere! Hvis du ikke har vært der enda, har du noe å glede deg til. Det er på en måte ekstremsport på scenen – en gjeng skuespillere og amatører om hverandre som hopper ut i det ukjente. Det er lave skuldre, høye mål og utrolig mye latt. Oslo hadde vært gråere uten Det Andre Teatret, og vi elsker alt som skjer i bygget. I tillegg har de fokus på barn og unge, med improkurs og egne barneforestillinger ligger alt til rette for å tenne teatergnisten i ditt og alle andre barn, på en leken og morsom måte.

I tillegg legger de opp til gjestespill med heftige komikere du kanskje ikke hadde fått oppleve om du ikke satt deg inn i teatermørket på Lilleborg.

 Husk vannfast maskara, du kan komme
til å gråte så du ler, eller omvendt.

 Adresse: Ivan Bjørndals gate 9

Nettside:
detandreteatret.no

Gallerivegg hos Kösk galleri i Bjørvika i Oslo

KöSK

Kösk har kanskje et navn du må tenke deg litt om før du uttaler, men det er lite å tenke på når det kommer til å ta stilling til om du skal dra dit eller ikke. Kösk er et galleri som viser noe av det beste innen norsk samtidskunst. Kuratorene på Kösk er gode på å invitere inn både nyere og mer etablere stemmer innen samtidskunstscenen, og er ikke redde for å utfordre det etablerte. Vi heier på visningsrom som viser en åpen holdning til kunsten og de mange ulike uttrykkene der ute.


På din neste flanering rundt om i byen synes vi du skal titte innom Kösk, og la deg begeistre, provosere eller kanskje du forelsker deg helt i et bilde og kjøper det med deg hjem.

 

Adresse:
Operagata 63A

Nettside:
koskoslo.no

Pecha Cucha med fullt lokale av gjester på forelesning om kultur og arkitektur

PECHA KUCHA NIGHT

Å snuble over ting du ikke ante du var interessert i er noe av det fineste som
finnes. Hoi hoi, horisonten åpner seg! PechaKucha Night Oslo er et slikt kulturevent; du blir servert 12 miniforedrag innen arkitektur, design, film, kunst, musikk, mens stemningen i salen bobler. Konseptet startet i Tokyo for over 20 år siden og har spredt seg til byer over hele verden.

Oslo er en av byene som har holdt på lengst, drevet frem av en dedikert frivillig redaksjonsgruppe som leter høyt og lavt, tidlig og sent, etter den gode historien, som formidles ved å vise 20 bilder i 20 sekunder, altså 20 x 20 = foredrag på 6 minutter og 40 sekunder. Etter å ha holdt to forskjellige PechaKucha-foredag, kan Christina (Lysløypas redaktør) bekrefte: Dette er EKSTREMSPORT! 

Nettside: pechakucha.com

PS! PechaKucha er med i
Lysløypa. Ta med boken, og du får 50% på inngang for inntil 2 personer!

KREDITERT: Alexander Thorsen, Kim Reksten Gronneberg

Dansere på Scenen i grå kostymer i Dansens Hus i Oslo

DANSENS HUS

I et bærekraftig samfunn bør vi kjøpe mindre ting og heller nyte opplevelser. Som
kunst. Og dans! Slike opplevelser kan sette varige spor i minnet vårt. Og tenk bare på
bærekraften som trengs for å holde en dansepartner på strak arm. I 2008 var endelig en lang kamp ført av enkeltpersoner og organisasjoner sluttført: Dansens Hus åpnet. Et flunkende nytt, funksjonelt og vakkert teaterhus i en gammel industrihall ved Akerselva. Dermed var en viktig milepæl for synliggjøring, aksept og anerkjennelse av dansekunsten nådd. Dansens Hus er Norges nasjonale scene for dans og er den eneste scenen i Norge som kun viser danseforestillinger. De viser forestillinger av ulike dansekunstnere og kompanier, og favner et bredt spekter av dansekunsten. Også for de aller minste – bokstavelig talt med forestillinger for barn fra 0 år og oppover.

Stikk innom og la deg bevege!

Adresse: Vulkan 1

Nettside: dansenshus.com

PS! Dansens Hus er med i Lysløypa. Ta med deg boken, og du får 2 billetter til prisen av 1!

KREDITERT: Tale Handnes

Gjester sitter i trappen i kulturlokalet til Hos Arne i Oslo

HOS ARNE

På Rodeløkka, et sted bak sjokoladefabrikken og lukten av søtsaker, ligger et
ganske så anonymt mursteinsbygg. Og bak en ganske så anonym dør, finner du en
av Oslos fineste oaser; Hos Arne. Galleri, kulturhus, salong og et felles rom for byens
mennesker.Du lurer kanskje på hvem Arne er – det er Arne Næss de har latt seg inspirere av, og i Arnes ånd driver de stedet med pilarene demokrati, dialog, dypøkologi og lek. Dessuten kan alle ta av seg fordommene sine sammen med skoene i gangen, og tre inn i en varm stue med åpne armer, nye tanker og bekjentskaper. 

Hos Arne er et sted hvor skillet mellom scene og publikum viskes vekk, og hvor
dialogene rundt langbordet blir som en felles samtale. Det er på en måte ikke
så farlig hvem som sitter rundt bordet og hvem som hører på. Vi er der sammen.
I samme rom, deler samme luft og samme undring over mennesket, verden og
kunsten. 

Velkommen inn til storstua du har manglet i byen du elsker, velkommen til Hos Arne.

 

Adresse: Gøteborggata 27B

Nettside: hosarne.no

 

PS! Hos Arne er med i Lysløypa. Ta med deg boken,
og du får 25% på Salongene!  

KREDITERT: Malin Westermann, Marius Nakken Larsen

Redakjsonen i Subjekt samlet

SUBJEKT

Hedda (Lysløypas skribent) sin første forelskelse var en fyr hun beundret på avstand.
Han blunket yppende og flørtende, og satte henne totalt ut av spill. Han gjorde
henne oppglødd og fascinert på samme tid, sparket ned lukkede dører, og satte
fyr på nysgjerrigheten hennes. Han var urokråka med sjel og egenart, og med et
hjerte for å flytte grenser og skape debatt. Han tok henne med storm, og slike
trenger vi, de som tør å stå utenfor massene og tråkker opp nye stier. Som
Subjekt: Utfordreren i et hav av mediegiganter.

De store aktørene eier over 70 prosent av avisopplaget. Mens maktkonsentrasjonen øker i media, er Subjekt et frittstående og uavhengig alternativ, og i tillegg Norges raskest voksende avis. Og det med fokus på kunst og kultur! Som prinsippfaste forsvarere av den kunstneriske ytringsfriheten, ønsker de alltid å invitere til debatt for å
sørge for at kulturlivet hele tiden utvikler seg til det bedre. Nå beundrer hun
tett på. PS! Subjekt er med i Lysløypa. Du får 50% på halvårig abonnement!

Besøk
subjekt.no/pakke/halvarlig og bruk kupongkoden som du
finner i boken!

KREDITERT: Subjekt

Gjester i baren til Vega Scene i Oslo

VEGA SCENE

I det ujålete bygget i Hausmanns gate 28 finner du en kvalitetskino og et lite storbyteater for ny dramatikk. Vega Scene har markert seg kraftig siden åpningen i 2018 – i bybildet, i kulturlivet og i folks bevissthet.

Kinoprogrammet håndplukkes og her kan du se kvalitetsfilmer i og utenfor norsk distribusjon. I tillegg kan du oppleve masse kule spesialvisninger med innledninger, musikk, samtaler med filmskapere og premierefester.

Teaterscenen på Vega Scene er dedikert til ferske tekster med et aktuelt blikk på tida vi lever i. De har bl.a. oppført stykker basert på tekstene og musikken til Sondre Justad og Cezinando. Programmet består av en god blanding av tungvektere og nye unge skrive- og regissørtalenter.

Vil du ikke på teater eller kino? Heng i baren eller ta deg en matbit!

Adresse: Hausmanns gate 28
Nettside: vegascene.no

PS! Vega Scene er med i Lysløypa. Ta med deg boken, og du får 2 billetter til prisen av 1!KREDITERT: Johnny Vaet Nordskog

Hanna Von Bergen og Christina fra Lysløypa på et cover bilde

FRILANSLIVET

For over fem år siden møttes Hanna von Bergen og jeg, Christina (som driver Lysløypa) på Java for å skravle om frilansing og noe så sexy som regnskap. Midt i den boblende praten sier Hanna; «jeg har lenge gått og tenkt at det ville vært kult å lage en podkast for frilansere, hvor man kan lære av hverandre». Jeg kicka umiddelbart, gikk hjem og drodlet ideer, og ja, da var det gjort. Slik startet Frilanslivet, en podkast for alle som driver for seg selv i medie-, kunst- og kulturbransjen (og yes, det startet på en… wait for it…: kafe!!).


Slik var det gjort, skrev jeg. Men gjort og gjort. Å starte et prosjekt innebærer heftig mye arbeid. Finansiering skal på plass. Man skal blokke ut allerede begrenset tid. Stå i det når the going get’s tough. Og fordi vi vet alt om det her - har vi, etter flere år som frilansere og prosjekt-startere og etter å ha laget 170 podkastepisoder - begynt å tilby kurs. Trenger du kanskje et 3-dagers kræsjkurs? Eller et heldags-seminar om hvordan søke tilskudd til kulturprosjekter? We got it! Vi har også mange bra digitale ressurser!

Så hvis du er frilanser, en fri sjel, som står i stormen, i motvind, medvind og sjelden gang i mild bris – velkommen hjem!PS! Frilanslivet er med i Lysløypa, og tilbudet gir deg 25% på kurs eller digitale ressurser.

KREDITERT: Frilanslivet

Lysløypa, for Oslo og Bergen

Lysløypa er din spise-, drikke- og kulturguide til Oslo og Bergen.
Alle stedene er utvalgt av lokale folk som elsker sin egen by 💚

Kjøp Lysløypa
 • Hvilepust Glassiglo med utsikt over Oslo i solnedgang

  Velværeguide til Oslo

  Vi blir alltid så glade når vi ser mennesker som lukker øynene og ser mot sola, som sitter på kafé og leser bok, som ligger i en park og gjør...

  Velværeguide til Oslo

  Vi blir alltid så glade når vi ser mennesker som lukker øynene og ser mot sola, som sitter på kafé og leser bok, som ligger i en park og gjør...

 • Katrin Schauer og Ola Refsnes og Christina Skreiberg

  Farvel fra de gamle Lysløypa-redaktørene

  Dersom du har sett TV-serien Succession, vet du hvordan det er å drive et medieimperium. Jepp, akkurat sånn har det vært. Tittelen på serien er en spoiler – det må...

  Farvel fra de gamle Lysløypa-redaktørene

  Dersom du har sett TV-serien Succession, vet du hvordan det er å drive et medieimperium. Jepp, akkurat sånn har det vært. Tittelen på serien er en spoiler – det må...

 • Kvinne på kafé med hund og leser Lysløypa

  Sjekk ut disse hundevennlige kafeene i Oslo!

  Lysløypa heier på en verden hvor hunder og mennesker går side om side i bybildet! Derfor har vi laget en liste over kafeer hvor din firbente bestevenn ikke må sitte...

  Sjekk ut disse hundevennlige kafeene i Oslo!

  Lysløypa heier på en verden hvor hunder og mennesker går side om side i bybildet! Derfor har vi laget en liste over kafeer hvor din firbente bestevenn ikke må sitte...

1 av 3