• Farvel fra de gamle redaktørene - Lysløypa
 • Farvel fra de gamle redaktørene

  Vi lar dem ikke unnslippe uten et siste ord…

  Tekst: Katrin Schauer og Ola Refsnes

   

  Husker du Teaterbåten MS Innvik? Den ble gammel, rusten og sank.

  Men før det rakk den å være med i den første utgaven av Lysløypa. Det var i 2009, da vi fortsatt var så blåøyde at vi trodde vi hadde verden i vår hule hånd.

   

  Dersom du har sett TV-serien Succession, vet du hvordan det er å drive et medieimperium. Jepp, akkurat sånn har det vært. Tittelen på serien er en spoiler – det må bli en arvtager. Intet tre vokser inn i himmelen uten iherdig dedikasjon. Og etter 14 år begynner vi også å få noen rustflekker. Nå har vi kommet til et punkt der vi vil gjøre nye ting. Nå må nye krefter til for å tråkke opp gjengrodde løyper. Frykt ikke! I motsetning til Logan Roy, gir vi ikke stafettpinnen videre til et av våre ufyselige barn. Vi gir den til en vi anser som en venn, som vi har kjent siden reisen startet.

   

  Da vi åpnet kafé på Grünerløkka, fikk vi en realitetssjekk. Det er et svare strev å drive en liten bedrift. Ikke minst i kafé- og restaurantbransjen. Lysløypa ble unnfanget som et sideprosjekt med et ønske om å lokke folk til de små og uavhengige stedene i byen vår. Store kjeder som Starbucks, Fox News og Waystar truet mangfoldet. Vi ville at du skulle støtte din lokale dealer.

   

  Med pandemien fikk vi en ufrivillig tenkepause og en mulighet til å fornye oss. Lysløypa skulle også handle om klima og miljø. Det å sette kriterier for hvilke steder som driver bærekraftig, er ikke lett, men vi ville løfte fram steder som i det minste prøvde. Fra kaféer som dyrker sine egne urter på taket, til restauranter som kun bruker lokale råvarer og minimerer matsvinn. Disse stedene er ikke bare gode for magen, de er også gode for sjelen og planeten vår.

   

  Gjennom disse årene har vi lært utrolig mye, møtt fantastiske mennesker i Oslo, Bergen, Trondheim og Fredrikstad. Vi har deltatt på julemarked, krysset byen på langs og tvers, spist og drukket oss gjennom hver gate, stred og smau. Vi har møtt ildsjeler innen naturvern, design, kunst, kaffe, sauna, gastronomi og gentrifisering. Vi har møtt de som har startet et nytt sted, fulle av pågangsmot, og vi har møtt sønderknuste gründere som har måttet gi opp drømmen.

   

  Vi er stolte av det vi har fått til, men det var på tide å la noen andre overta. Derfor er vi utrolig glade for å ha funnet en verdig arvtager som vi er sikre på vil fortsette å lage nye løyper, utvikle boka og fortsette med å finne nye og gamle, kjente og ukjente perler i byen vår. Og hvem vet, kanskje blir det en Lysløypa New York om noen år.

   

  Vi må rette en takk til alle som har hjulpet oss opp gjennom årene. Venner og familie som har holdt ut med oss under de hektiske innspurtsukene, de flere hundre deltakerstedene som har vært med på reisen og ikke minst vår fantastiske illustratør Mariken Halle.

   

  Tusen takk for oss!