Lysloypa

project 1

CIELITO

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-lø 13.00 - 21.00
 • sø 15.00 - 21.00
Instagram @cielitoslo
Tilgjengelighet
 • trapp

Den norske tacoen var lenge synonymt med Old el Paso og Gullrekka - så fjernt fra den meksikanske tacoen det er mulig å komme. Det har heldigvis dukket opp flere alternativer de siste årene, og Cielito er virkelig et lite stykke meksikansk himmel. Det er nemlig nettopp det Cielito betyr, kjent blant annet fra den tradisjonelle sangen og uoffisielle nasjonalsymbolet «Cielito Lindo» av Quirino Mendoza y Cortés.
PUnder den meksikanske himmel her i Dronningens gate kan du oppleve smak og lukter fra et meksikansk matmarked blandet med nostalgien fra kjøkkenet til den meksikanske bestemoren du skulle ønske at du hadde.
Menyen er inspirert av nettopp gatemat fra Mexico og omfatter selvfølgelig en stor tacomeny, men også mye mer.
Quesadillas, tostadas, ceviche, sopes, enchiladas, enfridjoladas og mye mer du kan se for deg at din meksikanske bestemor ville ha laget.
Bienvenido!

project 2

PEDRO`S TINY WINE BAR

25% på set-meny

(opp til 2 pers.)

Åpningstider
 • ma-sø 15.00 - 00.00
Instagram @pedroscave
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Jeg tror ikke vi er alene om å påstå at dette er et sted Oslo kunne trengt flere av – upretensiøst og varmt, og herlig mat og drikke. Enten du skal ha deg en kjapp kaffe, en skikkelig lunsj eller dele en flaske vin med gode venner. I krysset der Hegdehaugsveien møter Bogstadveien, i lekre og fargerike lokaler finner du som regel Pedro selv, smilende bak bardisken.
Pedro Caiado er en surfer og kokk fra Portugal som brenner for mat og vin. Han kjenner alle sine matprodusenter personlig, og enten det dreier seg om kjøtt fra Indre Oslo Matforedling, vannkefir fra Villbrygg, surdeigsbrød fra Ille brød eller økologiske varer fra Mølleren Sylvia, leter han alltid etter det beste.
Han har satt seg som mål å bli venn med alle vinprodusentene sine også. (Pedro: kan vi bli med?) Det satses nemlig på naturvin av beste sort. Og kombinasjonen mat og drikke du får på Pedro’s Tiny Wine Bar kommer til å gi deg lyst på et nytt besøk.

project 3

LILLE TØYEN KOLONIAL

2 pizza til prisen av 1

Åpningstider
 • ti 10.00 - 17.00
 • on-sø 10.00 - 20.00
Adresse økernveien 45
Tilgjengelighet
 • trapp

Ok, dette er en tidsmaskin. Vi skal tilbake til 1922: sola skinner og familien din har nettopp flytta inn i Lille Tøyen hageby. Bolignød i Kristiania har ført til sosial boligbygging og på Lille Tøyen er det store felleshager mellom husene. Moren din bærer inn siste eske, faren din har allerede satt på kaffen og gir deg en tier.
“Løp bort til kolonialen,” sier han, “vi trenger noe godt til kaffen”. Du løper bortover gata og plutselig har tidsmaskinen slengt deg frem i tid: du er i 2019 igjen. Heldigvis har Lille Tøyen kolonial åpna og de har både kaffe, hjemmebakte bakervarer og økologiske dagligvarer. Ta deg en Tøyencola og mys litt, så er det akkurat som om det var 1922 igjen.
Men våkn opp fra dagdrømmen! Klokka er nemlig 1500 og da er pizzaen klar. De lager nå også sjuukt digg surdeigspizza pizza på Lille Tøyen. (Ikke mandag og tirsdag). Spis der eller ta den med hjem i tidsmaskinen din.

project 4

SKATTEN

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-to 07.00 - 01.00
 • fr 07.00 - 03.30
 • lø 09.00 - 03.30
 • sø 09.00 - 01.00
Adresse hagegata 22
Instagram @skattenoslo
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Veldig langt fra åttitallets må-bort-for-å-stappe-selvangivelsen-i-en-luke-i-veggen, har nå Skatten åpnet i Skattedirektoratets gamle bygninger på Tøyen. Nord og Natt og Kulturhuset har forent krefter, slått sammen gode hoder og sterke never, og blitt til et 500 kvadratmeters stort Tøyenparadis. Dessuten har de pussa opp med fokus på gjenbruk og flerbruk, som gjenspeiles i lokalene – her ser man at det er det noen som har hatt det gøy!
Scenen kan deles opp i tre ulike flerbruksrom, lei et til arrangementet ditt, eller bare dump ned i en god stol med en kopp kaffe. Du kan kjøpe lunsjen din her også, enten så lager folka bak Skatten den selv (med fokus på bra, ærlige råvarer), eller så kjøper de inn mat av andre hender som brenner for å servere folk god, sunn næring.
Glem nå restskatten for en stakket stund og dra til Tøyens mest inkluderende sted – finn din plass på Skatten!

project 5

SENTRALEN

2x meny “sentralt utvalg” til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-lø 17.00 - 22.00
Instagram @sentralenmat
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

«Denne bank vil stå til evige tider, hvis den ikke blir sprengt ved trykk innenfra.» - Arkitekt Henrik Nissen sa dette ved åpningen av Christiania Sparebank i 1901. Sparebanken har «ved trykk innenfra», blitt til kultur- og innovasjonshuset Sentralen, og har etablert seg som en tungvekter blant kulturhus i landet. Det har også Sentralen restaurant. Her er det ingen hvite duker på bordene, og du må fylle opp vann eller vin i glasset selv.
Skandale! tenker du kanskje.
Ok, det gjør du nok ikke.
Men tanken er at dette skal være en sosial, rustikk atmosfære. Du kan velge å bestille flere forskjellige retter, og maten er ment for å deles, skjæres og skjenkes. Menyen vil endre seg hyppig gjennom sesongene. Den består av flere små retter samt noen større som man bør være flere om å dele når man bestiller.
For deg som synes det er vanskelig å velge, vil kokkene hver dag sette sammen ett sentralt utvalg av dagens anbefalte småretter.
Vel bekomme!

project 6

CIN CIN CAFÈ

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-to 11.00 - 22.00
 • fr 11.00 - 03.00
 • lø 13.00 - 03.00
 • sø 13.00 - 21.00
Adresse akersgata 47
Instagram @cin_cin_cafe
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Det er et lite portrom ikke alle kjenner til, rettere sagt et slags smug som går inn fra den alltid travle Akersgata. Av og til kjenner du duften av pizza helt ut i folkevrimmelen. Der inne, i CityPassagen, midt mellom Oslo Tinghus, regjeringskvartalet og Karl Johan, finner du en liten skjult perle.
Cin Cin Café åpnet våren 2016 og tilbyr italiensk-inspirert mat til alle journalistene og politikerne i nabolaget. Også deg da! Cin Cin er blitt kjent for å være blant de som serverer Oslos beste italienske pizza.
De har også vunnet flere priser, blant annet Oslo- og Norgesmesterskap i italiensk pizza.
CityPassagen kan være et kjærkomment avbrekk fra vrimmelen i Oslo sentrum. Og hver fredag strømmer folk ut fra kontorene sine og følger pizzaduften. Da byr nemlig denne koselige kafeen på konsert og livemusikk med fri entré.
Cin cin!

project 7

INJERA PALACE

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • on-lø 12.00 - 21.00
 • sø 12.00 - 20.00
Instagram @injerapalace
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Mathipstere, turister, sultne nordmenn og en del syrere har i økende grad funnet veien langs Akershuskaia og til Mathallen Vippa, i skur 40 ytterst på Vippetangen. Injera Palace er et palass av en matbod. Bak står den sosiale entreprenøren Mestringsguiden som bistår tidligere flyktninger med å bli selvstendige igjen. I denne lille boden er det kvinner fra Eritrea som står bak grytene. Mestringsguiden driver også den syriske matboden Aleppo Bahebek, som har hatt lange køer siden åpningen av Vippa i 2017.
Kvinnene fra Eritrea serverer Injera med stolthet og kjærlighet. Injera er en fermentert, syrlig lefse – en slags surdeigspannekake om du vil. Den er basert på mel fra frøet teff, et glutenfritt korn, opprinnelig fra Etiopia.
Retten serveres med fem ulike chilistekte grønnsaker som kan varieres fra dag til dag, lam, kylling eller vegetarisk om du vil.
En del av forretningskonseptet er også at Aleppo Bahebek og Injera Palace deler på den økologiske kyllingen fra Hovelsrud gård, slik at alt på fuglen blir brukt. Et tvers gjennom godt måltid der altså!

project 8

SMALHANS

2 dagens husmann til prisen av 1

(kl16 - 18)

Åpningstider
 • ma-ti 16.00 - 22.00
 • on-lø 11.00 - 00.30
 • sø 12.00 - 22.00
Instagram @smalhans
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

St. Hanshaugens knutepunkt og hele Oslos nabolagsrestaurant Smalhans ruller inn i sitt sjette år i drift i 2018. Restauranten er for mange selve symbolet på en moderne nabolagsrestaurant, noe som også Michelin-guiden fikk med seg da de skjenket stedet bemerkelsen «Bib Gourmand» tilbake i 2015. Selve navnet Smalhans betyr mager, avledet av det nederlandske ordet for fattigdom «smaalhans», men ironisk nok er størrelsen på porsjonene og den varme gjestfriheten nok til å holde liv i en hel armé.
For innehaverne betyr Smalhans flere ting; det kan være å servere dagens Husmann, å finne leverandører som leverer kvalitetsvarer til riktig pris, å utnytte råvarer godt, å finne gamle materialer som ingen vil bruke, eller bare å se verdien i noe som andre ser på som verdiløst.
Unikt for Smalhans er den stadige viljen til å stake ut nye retninger og tilpasse seg tidens tann. Et innholdsrikt sted som byr på seg selv og hvor maten er både modig og mektig. 

project 9

GALGEN

2x dagens suppe til prisen av 1

(hverdager kl 11-17, helg kl 14 -17)

Åpningstider
 • ma 11.00 - 21.00
 • ti-to 11.00 - 23.00
 • fr 11.00 - 01.00
 • lø 10.00 - 01.00
 • sø 10.00 - 21.00
Adresse strømsveien 1
Instagram @galgenoslo
Link galgen.no
Tilgjengelighet
 • 2 trinn

Galgen høres kanskje ikke ut som det første, eller for øvrig siste stedet man ønsker å avlegge et besøk, men fortvil ikke. Det er et veldig koselig og uformelt serveringssted på Vålerenga, på Oslos beste østkant. De holder til i et tradisjonsrikt Vålerenga-trehus i begynnelsen av Strømsveien, i de samme lokalene der legendariske Kafé Eno en gang vartet opp med smørbrød og varm kakao.
Et steinkast fra det gamle retterstedet der den stakkars løsarbeideren Anders Flatebydalen var sistemann ut i 1815. Riktig nok med øks og ikke galge.
Restauranten Galgen åpnet i september 2016 etter en aldri så liten modernisering av lokalene.
Der holder de åpent fra formiddag til sent på kveld, med alle måltider et menneske behøver. Spesielt kjent er Galgen blitt for sin husmannskost, ikke minst sin komletorsdag.
Om sommeren åpner de dørene til bakgården - med plen, langbord og sol til langt ut på ettermiddagen.
Da kan du glede deg over at du ikke levde i 1815. God middag!

project 10

KINABOLLE

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-lø 10.00 - 21.00
 • sø 13.00 - 21.00
Adresse tøyengata 2
Instagram @kinabolle
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Mmm, kinesisk mat! Noen ganger er det gøy å spise ute på steder hvor du nesten kan være sikker på at du aldri hadde fått til det samme hjemme på kjøkkenet. Skikkelig kinesisk mat, for eksempel. Den første kinesiske restauranten i Oslo åpnet faktisk allerede i 1963, tjue år før McDonalds. Og den eksotiske maten slo an hos nordmenn - dumplings, sursøt saus, and og alle mulige supper.
Det siste kinesiske tilskuddet i Oslo, Kinabolle finnes for å vise deg Kinas gastronomiske univers. Hjertene bak Kinabolle er alle fra ulike steder i Kina, men de har kjærligheten for dumplings og god mat felles. Dumplings er nemlig en matrett som lages for familien, og på Kinabolle får du servert dem akkurat slik de lager den til sin familie, med varme og kunnskap ned-arvet gjennom generasjoner.
Du kan sitte ute eller inne i lokalene deres på Grønland, eller du finner Kinabolle også blant andre eksotiske tilbud på Vippa.

project 11

HARALDS VAFFEL

2 valgfrie vafler til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-sø 11.00 - 19.00
 • (til 22.00 om sommeren)
Adresse torggata 7
Instagram @haraldsvaffel
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

*Med utenrikskorrespondentstemme: «Vaffelen – dette hjerteformede og rutete symbolet på norsk nasjonalromantikk som evner å forene oss, men samtidig representerer Norges mindreverdighetskompleks på en måte kun mødre kan forstå».
Jonathan startet Haralds Vaffel fra hybelvinduet sitt på Harald Hardrådes plass i 2013, men kom først for alvor i rampelyset da han havnet i Mattilsynets unåde året etter grunnet det åpenbare faktum at han vel, ja, solgte vafler fra hybelvinduet sitt. Striden med Mattilsynet er et tilbakelagt kapittel. Det er også feiden med kongehuset som beskyldte Lasse for å stjele kongens logo (HV).
I 2017 åpnet Jonathan sin nye sjappe i Torggata og mottar heder og ære der han øser opp røren sin. I fjor ble han kåret til årets ByLarm med sin blåmuggost og fenalår-vaffel. Det neste naturlige steget må være å gi vaffeljernet internasjonalt.
Vaffelkongen har talt; Belgium! There’s a new vaffel in town.

project 12

HELLVIKTANGEN KUNSTKAFE

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • sø 12.00 - 19.00
Tilgjengelighet
 • trapp
 • har skinner

En kort, forfriskende båtreise fra byen, langs den forførende kyststien på Nesodden ligger Oslofjordens ukjente perle, Hellviktangen – et vakkert og romantisk sted, en praktvilla bygget om til sin nåværende jugendstil i 1905 av konsul til Spania, den tiltaksomme A. Hennum.
Villaen ble, som den også 100 år tidligere hadde vært, et yndet reisemål og fristed for sosieteten fra Christiania. Ankomst med båt var stas syntes Hennum, så han anla brygge, ja, startet til og med et eget dampskipsselskap med anløp Hellviktangen.
Restauranten komponerer lekre menyer avhengig av hvilke økologiske råvarer som er tilgjengelige. Et strålende utvalg av økologiske viner har de også.
Så sett deg på ferga og reis motstrøms for å oppleve deilig mat i Oslos skjærgård.
Du trenger ikke være soss en gang.

project 13

VEGA SNACKBAR

2 Vega-Vafler til prisen av 1

Åpningstider
 • se nettside
Instagram @vegasnackbar
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Er du lei av det samme gamle kinosnopet kan du glede deg til å bli positivt overrasket på Vega. I det flotte nye film- og scenehuset får du også en ny vri på snackmat. Vega Snackbars røde tråd er nemlig grønn. Her får du en kombinasjon av kortreist, økologisk og bærekraftig mat.
Du får også kjøpt klassiske kinosnacks, men med en helt egen Vega-vri. Det må understrekes at denne snackbaren er langt mer enn et sted som bare selger snacks.
Her serveres frokost, lunsj, brunch og varm mat. Utvalget er bredt og menyen strekker seg fra «noko attåt» til større retter du blir mett av.
Vega er litt mer som dinerens hyggelige lillesøster og en møteplass for sultne og tørste filmog teaterentusiaster.
Vi snackses på Vega!

project 14

THE GOLDEN CHIMP

2 dumplings til prisen av 1

(oppe i baren)

Åpningstider
 • ti-fr 17.00 - 01.00
 • lø 14.00 - 01.00
Adresse heimdalsgata 37
Instagram @thegolden.chimp
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig
 • (til baren)

Tøyen har på få år blitt et sted med et overraskende stort utvalg av kaféer, barer og restauranter. Og Tøyengata har fått nytt liv. The Golden Chimp er bygget på kjærligheten til dumplings og asiatiske smaker. Bak en tilsynelatende anonym fasade åpenbarer det seg et sted hvor man kan oppleve japansk og asiatisk kultur gjennom mat, drikke, musikk og atmosfære.
Konseptet er avslappet og syndig, mens menyen bevarer de rene asiatiske smakene. Mannen bak denne herligheten heter Jan Robin Ektvedt og er kjent fra Kokkelandslaget og restaurantene Hitchhiker og Strand.
Han har ett mål for øye – å stramme opp dumplingsserveringen i Oslo, samtidig som han ønsker å rendyrke delingsånden rundt et måltid.
Med Lysløypa har du nå en gyllen mulighet til å oppleve den gyldne sjimpanse.
Velkommen til en unik matopplevelse i Heimdalsgata 37 på Tøyen!

project 15

KUMI

20% rabatt

(opp til 2 personer)

Åpningstider
 • sø-to 10.00 - 18.00
 • fr-lø 10.00 - 22.00
Instagram @kumi_oslo
Tilgjengelighet
 • et trinn

Oslo har fått et nytt og bedre vegetarisk, vegansk og økologisk alternativ. Kumi har ganske nylig åpnet i Schweigaardsgate, like nedenfor der tanta til Beate pleide å mate duene. Det føles litt kontinentalt i de lyse lokalene med vilt fresht design. Maten, og drikken er økologisk og moderne grønn. Hele dagen kan du spise frokost, brunsj og lunsj, og se verden gli forbi mens du gir kroppen din det den vil ha; sunn, god mat. De har nå også kveldsåpent hver fredag og lørdag, med egen meny, kul musikk og et håndplukket utvalg drikke.
Kumi klinger bra på tungen, gjør det ikke?
Navnet er både japansk og persisk. På japansk kan det bety nabolagsklynge og på persisk helse og perfeksjon. Og det virker som Kumi har perfeksjonert vegetarisk kost.
På Kumi vil de at at folk bry seg, både om seg selv, dyrevelferd og miljøet. All take-away em-ballasje er nedbrytbar og de har også egen panteordning for flasker og glass! Maten er laget på ferske råvarer, uten tilsetningsstoffer, raffinert sukker eller kjemikalier.
Bedre for deg, bedre for planeten, og skikkelig godt for magen.
Som de selv sier – eat like you care!

project 16

RØVERSTADEN feat. CINCIN

2 retter til prisen av 1

og gratis bordtennis

Åpningstider
 • ma-to 11.00 - 22.00
 • fr 11.00 - 23.00
 • lø 12.00 - 23.00
 • sø 12.00 - 21.00
Instagram @roverstaden
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

I Vika finner vi i dag Utenriksdepartementet, Oslo konserthus og flere bank- og meglerhus. På 1800-tallet var det en ganske annen historie: i det som ble sett på som byens verste boligstrøk hersket det mer eller mindre lovløse tilstander og gatene fikk navn etter datidens røverstater som Algier, Tripoli og Tunis. Kong Oscar ville ha seg frabedt å ha denne slummen så tett på slottet, og fikk alt revet og erstattet med blant annet Victoria Terrasse.
Nå har Røverstaden gjenoppstått som Oslos nye kulturscene over tre etasjer. Baren «Dueslaget» er oppkalt etter bordellet som lå i nærheten i gamledager. Klubben har kapasitet på 750 personer og jobber med å skape et bredt og variert konsert- og klubbprogram. Hvis du ikke vil danse på tom mage har du heldigvis fantastiske Cin Cin der. De er kjent for å være blant de som serverer Oslos beste italienske pizza.
De har også vunnet flere priser, blant annet Oslo- og Norgesmesterskap i italiensk pizza.

project 17

VEGAN LOVING HUT

25% på maten

Åpningstider
 • ma-lø 12.00 - 20.00
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Hvis du først skal dra på hyttetur, men helst vil holde deg innenfor Ring 2, da er Vegan Loving Hut hytta for deg! Mer elskverdig hytte skal du lete lenge etter, men det hjelper på opplevelsen at du er i beit for vegansk mat. Vegan Loving Hut finnes faktisk i store deler av verden, men neppe med så koselige innehavere som i sjappa i Fredensborgveien.
Her får du servert, ikke overraskende, kun veganske alternativer, til en rimelig penge. Dessuten finnes en stor plakat på veggen med alle fordelene ved å være vegansk.
Kanskje noe å inspireres av, eller i hvert fall, føle seg ganske så flink akkurat den dagen du spiser lunsj på Loving Hut?
Spis gjerne i de intime lokalene, eller ta med deg maten ut i parken, hjem til kjøkkenbordet, eller på besøk hos venner.
Dessuten har de råkaker! Nam!

project 18

CAFÉ GRØNN

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-fr 07.30 - 19.00
 • lø 10.00 - 18.00
 • sø 11.00 - 17.00
Instagram @gronnlilleaker
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Lille Ager het det her en gang i tiden. Da var det bare bondelandet. Men så kom Mustad Fabrikker og Lilleaker ble noe så spesielt som et industrisamfunn på Oslo vest. Mustad lagde spiker, hestesko, ovner og vaffeljern. Ja, til og med margarin. I 1989 åpnet CC Vest på den gamle fabrikktomten og Lilleaker ble en koselig liten by i byen.
En av perlene på Lilleaker er Café Grønn – en nabolagskafé der man skjønner at de som jobber der koser seg med det de driver med. Men dette er mer enn en kafé.
Det er også en blomsterbutikk, interiør- og delikatessebutikk. Bak en disk med ferske bakervarer, deilige salater, oster og skinke ser man ofte innehaver Hege i ivrig samtale med kundene. Vegg i vegg ligger Objekt etc der du kan handle videre, gjerne etter en god lunsj eller kopp kaffe.
Sett deg på trikken og ta turen til Lilleaker!

project 19

=KAFFE

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-fr 07.00 - 17.30
 • lø 10.00 - 16.30
Adresse akersgata 32
Instagram @erlikkaffe
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Det er kaffebarer på hvert gatehjørne. De stadig mer sofistikerte kaffedrikkene føles som en livsnødvendighet for oss der vi farter til og fra jobb, barnehage og korøving. Så hva om kaffekoppen du kjøper gir en mulighet til noen som har hatt det tøft? Dét er et kafékonsept etter vårt hjerte. =Kaffe er en helt spesiell kaffebar som gir folk fra gatemiljøet mulighet til lønnet arbeid, jobbtrening, kompetanse og mestring.
Og tro oss, de står ikke tilbake for noen av de etablerte kjedene. Det eneste som skal skille =Kaffe fra de andre aktørene, er at menneskene bak disken har en litt annen bakgrunn enn andre baristaer.
Kanskje kjenner du dem igjen fra den populære TV-serien Petter Uteligger. Jepp, de er kjendiser alle mann.
=Oslo har i 13 år gitt vanskeligstilte og rusavhengige i hovedstaden en verdig jobb gjennom gatemagasinsalg.
=Kaffe tar stafettpinnen videre og sørger i tillegg for at du får din daglige dose koffein på vei til jobb.

project 20

LANDHANDLERIET

25% på alt i løsvekt

eller 2x kaffe og bakverk til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-fr 11.00-18.00
 • lø 11.00-16.00
Instagram @landhandleriet.no
Tilgjengelighet
 • 4 trinn

I det gamle, ærverdige huset som ligger ved krysset Sørkedalsveien/Øvre Smestads vei, med Njårdhallen, Coop Extra og Makrellbekken T-banestasjon som nærmeste naboer, har Alexandra Verdu-Isachsen åpnet opp en god «gammeldags» Landhandel. Landhandleriet er en dagligvarebutikk med fokus på miljø, klima, dyrevelferd og kvalitetsmat.
Du finner også en liten kafé hvor du kan ta en pust i bakken og nyte enkel servering. Her selges mat som er dyrket på naturens premisser og kjøtt fra dyr som lever slik de er ment å gjøre fra naturens side.
Du kan handle i løsvekt, så miljøet spares for plast, så ta gjerne med egen emballasje! Alle produkter som husholdnings- og hygieneprodukter har en sterk miljøprofil - nedbrytbart, komposterbart, resirkulert, ja til og med emballasjen er snill mot jorda vår! Du kan dra dit for å lære også.
Det vil bli spennende kurs i blant annet å lage surdeigsbrød, fermentering og nedskjæringskurs.
Gøy på landet!

project 21

TØYEN STARTUP VILLAGE

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-fr 07.30 - 18.00
 • lø-sø 11.00 - 18.00
Adresse hagegata 22
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Tøyen er i ferd med å løftes til nye høyder. Og da må man jo ha en startup village der. Hva er en startup village, spør du. Joda, nå skal du høre; En startup village er en slags landsby, vel la oss kalle det en samlingsplass, der unge entreprenører og idéskapere kan møtes i et inspirerende, stimulerende og avslappende miljø.
Der kan de sitte og gruble på hvorfor vi ikke har et teleporteringssystem mellom Oslo og Bergen, heliumbukser og hvorfor ikke denne boka er en app.
TSV Workbar er en plass utenom kontorene som er åpen for alle. Det er enkel servering med kaffe og te, lett bakst, croissanter og boller.
Dette er tiltenkt folk som liker å sitte på kafé og jobbe, men du kan gjerne skravle med en kompis. Det er ingen stillesone. Bare ikke glem å finn ut av det teleporteringssystemet da.

project 22

FUGLEN COFFEE ROASTERS

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

Åpningstider
 • ti-fr 08.00 - 16.30
 • lø-sø 10.00 - 18.00
Instagram @fuglen
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

«A-well-a everybody’s heard about the bird, B-b-b-bird, bird, bird, b-bird’s the word», som The Trashmen og ornitologer pleier å si. Opprinnelig var det bare Kaffefuglen, før cocktails, vintage design og Tokyo gikk til hodet på dem. Nå har de endelig fått realisert sin drøm om sitt eget kaffebrenneri i Gamlebyen. Der står Joakim Hannibal og Ludvik Bonna Hopstock bak spakene på Tim Wendelboes gamle Probat brenner – den Joakim opprinnelig brukte da han begynte sin karriere som kaffebrenner hos nettopp Wendelboe. På samme måte som Fuglen startet opp på en kanskje utypisk plass i Universitetsgata, har Fuglen Coffee Roasters også åpnet en smule utenfor det vanlige kaffetråkket.
De vil heller bli med på å skape nye byrom enn å tilpasse seg eksisterende. Og til St Hallvardsgate bør du dra! De har selvfølgelig også en kafé, med det beste av det beste.
Og kanskje blir det øl og vin også.

project 23

THE GOOD KNIGHT

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

& gratis utlån av brikker og klokke

Åpningstider
 • ma-to 10.00 - 01.00
 • fr-lø 10.00 - 03.00
Adresse badstugata 1
Instagram @thegoodknightoslo
Tilgjengelighet
 • trapp

Det er ikke til å stikke under et sjakkbrett at den enorme økningen i interesse for sjakk de siste årene kan krediteres én mann – Magnus Carlsen. Sjakkgeniet tok landet med storm og nå ser man unge og gamle spille overalt. Da skulle det bare mangle at hovedstaden ikke fikk sin egen sjakkbar!
The Good Knight er en sjakkbar og sjakkafé som kombinerer mulighet til å spille sjakk på alle nivåer med spesialbutikk, kurs og arrangementslokaler.
Det klinger litt dårligere på norsk – Den Gode Springer (eller hest om du insisterer), men inviter din beste venn eller fiende på et parti da vel, og er motstanderen din litt for god kan du alltids spandere en øl eller fem på ham eller henne. Det er én av de mange fordelene med en sjakkbar. Proffer og amatørene, de nylig frelste og de gamle entusiastene, hobbyspillerne og de som bare vil se på, har nå et sted å gå for å holde kunnskapene... ja, i sjakk!

project 24

HENIE ONSTAD KUNSTSENTER

2 billetter til prisen av 1

Åpningstider
 • ti-sø 11.00 - 17.00
Instagram @henieonstad
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Er det ikke på tide å komme seg ut av byen? Ut for å oppsøke kultur! Et kvarters kjøretur med bil, eller litt mer med buss eller tog ligger Henie Onstad – et av landets ledende sentre for moderne kunst. Hele området er verdt et besøk i seg selv, med både skulpturpark og badestrand.
Takket være Hollywoodstjernen og skøytedronningen Sonja Henie og hennes mildt sagt rike skipsredermann Niels Onstad rommer museet en imponerende samling.
Det er både faste og skiftende utstillinger i mange store saler, og museet tiltrekker seg store navn som Richard Avedon, Zdenka Rusova og Håkon Bleken (som forøvrig fyller 90 år i 2019).
Det er mye å se og gjøre både ute og inne – og for mange er en tur inn i Yayoi Kusamas store kunstverk Hymn of Life verdt turen alene!

project 25

VEGA SCENE

2 billetter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-to 09:00 - 23:00
 • fr-lø 12:00 - 01:00
 • sø 12:00 - 23:00
Instagram @vegascene
Tilgjengelighet
 • heis

På den gamle sirkustomta mellom kulturhuset Hausmania og Elvebakken videregående skole har et iøynefallende bygg plutselig reist seg der vi lenge har hastet forbi, vant til synet av et stort hull. Det var ikke en enkel prosess, men kommunen, husokkupantene på Vestbredden Vell Vell og Hausmania ble omsider enige, og Film- og teaterhuset Vega Scene kunne åpne dørene 3. november 2018.
Det inneholder tre kinosaler dedikert til kvalitetsfilm, én teaterscene for nyskrevet dramatikk og Vega snackbar.
I tillegg finner du Salongen – Vega Scenes sted for debatt og samtale. Her trekkes tematikkene ut av både lerret og teaterscene, de vris og vendes, problematiseres og nyanseres. I Salongen kan du oppleve alt fra samtaler til utstillinger via live action filmvisninger og kulinarisk kino til enkle konsert- og teaterforestillinger.
Velkommen til kino, teater, mat & prat - velkommen til ditt nye kulturhus!

project 26

RETROLYKKE HERRE

25% på butikkvarer

Åpningstider
 • ma-lø 11.00 - 18.00
 • sø 12.00 - 17.00
Adresse markveien 56
Instagram @retrolykkeherre
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Det ble ramaskrik da Los Lobos stengte dørene for noen år siden. Ulykkelige Løkka-rockabillys hadde mistet sin faste tilgang på Hawaii-skjorter og brylkrem. Kanskje kan Retrolykke Herre i Markveien bidra til å fylle det tomrommet. Det skorter i hvert fall ikke på effektene for å hjelpe deg å frambringe din indre Humphrey Bogart.
Eller er du kanskje en James Dean? Normcore er ikke greia hos Retrolykke. I denne butikken finner du to klesavdelinger, én med nye klær, men da selvfølgelig type rock ’n roll, mods, punk og garage, og en avdeling med vintage, alt fra 40- til 80-tallet.
Du vil naturligvis finne barberutstyr og hårpomader der, og det vil til og med bli en avdeling for retro møbler, lamper, barutstyr og designgjenstander.
Husk at nostalgi ikke nødvendigvis bare betyr å se seg tilbake. Det å ta vare på ting, og bruke dem på nytt, er bra for miljøet - og framtiden.

project 27

ILLE BRØD SURDEIGSBAKERI

20% på opptil 2 brød

Åpningstider
 • ti-fr 09.00 - 17.00
 • lø 11.00 - 16.00
Adresse lakkegata 53
Instagram @illebrod
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Før vi begynner er det viktig å få klarhet i to ting, hva er surdeig og hva er greia med dette navnet? Joda, kort fortalt er surdeig en gjæret deig som blandes med annen deig. Melkesyrebakterier og gjærsopper utvikles i deigen og man trenger derfor ikke tilsette gjær. Ille bra er et kjent og positivt ladet uttrykk (et oksymoron) som opprinnelig stammer fra Østfold. Ordspill, ikke sant!
Casper og Martin er fra Østfold og er eksperter på surdeigsbakst. De har til og med skrevet en bestselger om det som er solgt til sju land. Ille brød surdeigsbakeri spesialiserer seg på naturlig hevet brød, bakt på steinmalt, lokalt dyrket og økologisk urkorn.
Opprinnelige kornsorter som spelt, ølandshvete, emmer og svedjerug er utgangspunktet for smakfulle, saftige og næringsrike brød som metter lenge.
Nordmenn har for alvor fått øynene opp for surdeig, men hvis du vil smake det beste av det beste, stikk innom Ille brød.

project 28

EKTE VARE

25% på butikkvarer

Åpningstider
 • ma-fr 08.00 - 18.00
 • to 08.00 - 19.00
 • lø-sø 10.00 - 17.00
Tilgjengelighet
 • ett trinn

Ekte vare er en økologisk butikk med en trivelig café i hjertet av den grønne bydelen Sagene. Et alternativ til dagens dagligvaretilbud, der fokuset er på kvalitet, bærekraftighet og økologi. Det er en hyggelig butikk for alle som vil ha næringsrik og bærekraftig mat samt hverdagsprodukter.
Deres mål er å gjøre norsk økologisk mat tilgjengelig for flere, mens de fortsatt kan tilby en rettferdig pris til produsentene.
Det er et utsalgssted for småskalaprodusenter som ellers ikke når dagens marked, og på denne måten støtter de norske bønder og norsk økologisk småskalaproduksjon. Ikke minst er de opptatt av at det de selger skal være produsert med vår egen, jordas og dyrenes helse i tankene.
Dra innom og nyt en hyggelig handel, ta en deilig økologisk drikk eller nyt en økologisk snack på veien, eller i caféen.

project 29

OBJEKT ETC.

25% på butikkvarer

(unntatt møbler)

Åpningstider
 • ma-fr 10.00 - 18.00
 • lø 11.00 - 17.00
Instagram @objektetc
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

En kort trikketur fra Oslo sentrum bringer deg til koselige Lilleaker på Oslos beste vestkant. Rett nedenfor trikkestoppet og ved siden av nabo og venn Café Grønn finner du en skikkelig fin butikk. På nettopp denne nabokaféen jobbet også Nora fra hun var 17 år, før hun til slutt tok motet til seg og åpnet dette stedet – en butikk full av objekter.
Et objekt kan beskrives som en håndfast ting, noe som blir oppfattet eller presentert for sansene. Det kommer fra latin ob ‘’foran’’ og iacere ‘’å kaste’’, men du vet selv best når du blir presentert for et objekt du liker.
I den vakre interiørbutikken Objekt etc. beskriver de et objekt som en gjenstand som er annerledes, interessant og med en historie - enten historien blir til før eller etter den forlater Objekt etc. Møbler, puter, pledd, lamper, vaser, servise, klær, vesker, reiseutstyr og bøker.
Nei, du må nesten bare dra dit altså!

project 30

PASTA FRESCA

gratis saus ved kjøp av pasta til 2 personer

Åpningstider
 • ma-fr 11.00 - 18.00
 • lø 12.00 - 18.00
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

I tv-reklamer for italiensk pastasaus er det alltid en Super-Mario-liknende-karakterer som sitter ved rødrutede duker og roper «Mamma Mia! Akkurat som min mor lager den». Du trodde kanskje det var en dum stereotypi, men neida, alle italienere er sånn! De gestikulerer også helt vilt med armene og dreper deg hvis du snakker stygt om mødrene deres.
Hos Pasta Fresca byr de på sin egen take away-pasta akkompagnert av italiensk piratradio. De lager fersk pasta, med egg eller durumhvete og vann, fersk hjemmelaget pesto og tomatsaus. Hvis du vil lage sausen slik din mor lagde den, får du også alt du trenger der. (Psykolog må du ordne selv).
De har selvfølgelig mange andre produkter fra gamlelandet, som olivenolje, ost og oliven. Man har også muligheten til å sitte ned og nyte dagens pastarett samt øl og lambrusco i deres lille, men sjarmerende lokale i bakgården på Schous.

project 31

SALT ART & MUSIC

2 billetter til en sauna-session

i Árdna til prisen av 1

Åpningstider
 • ti-to og sø 12.00 - 21.00
 • fr-lø 12.00 - 23.00
 • Árnda: fr-sø 15.00 - 21.00
Adresse langkaia 1
Instagram @saltartmusic
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Salt Art & Music, Oslos sauna-himmel! Salt huser en av verdens største badstuer, vakre Árdna, hvor du kan langsteke deg selv i 60-80 grader. Her arrangeres Sauna Sessions, hvor du kan kjøpe deg en drink i baren (husk, drikk vann!), høre på opplesninger, DJ’s og andre kulturelle arrangementer. Lei håndkle i baren eller ta med deg ditt eget, og avslutt ditt badstuebesøk med en kald dukkert i stampen utenfor, eller rett i Oslofjorden!
Eller kanskje du heller vil koke litt i en 100 år gammel sherrytønne, bygget om til badstue? Ditt ønske er herved oppfylt - i 90 varmegrader. Utenom saunaer, har Salt Art & Music utendørs servering fra ymse foodtrucks i sesong, egen kafé i Naustet, et stort langhus med plass til konserter, klubbkvelder og utstillinger og teltet Bazaar som rommer vel så mye spennende.
I tillegg til svette kropper, konserter og god mat, er Salt Art & Music et gjennomført estetisk paradis, tuftet på nordiske tradisjoner.
Velkommen!

project 32

FABRIKK

30% på kurs i silketrykk

25% på butikkvarer

Åpningstider
 • ma-fr etter avtale,
 • se fabrikkoslo.no
Instagram @fabrikkoslo
Tilgjengelighet
 • trapp

Er du av typen som tenker «shit, det finnes så mye dølle klær!» eller kanskje du er mer en «Jeg er så lei av å kjøpe ting, skulle ønske jeg kunne lage noe selv som virkelig betyr noe». Eller kanskje du vil «sprite» opp dine gamle klær en smule? Eller spiller du i band og drømmer om eget merch?
Kanskje du bare vil lære noe nytt og nyttig? Vel, da er det bare én ting å gjøre: meld deg på kurs i silketrykk med Mari! På kurset vil du lære om magien bak den mest brukte trykkemetoden i verden.
Du kommer til å bli inspirert, lære hvordan du eksponerer duker med eget motiv, og deretter trykke, trykke, trykke! Dessuten får du 25% på alle varer i Fabrikk-butikken; Fabrikk-produsert stæsj, eller maling og farge du selv kan bruke til å trykke på stæsj.
Trykt sagt et kupp!

project 33

KUNSTNERNES HUS KINO

2 billetter til prisen av 1

Åpningstider
 • åpner en halvtime
 • i forkant av
 • hvert arrangement
Tilgjengelighet
 • heis og toalett

”I kveld har jeg bare lyst til å se en dum amerikansk komedie”. Joa, det er lov å si det. Netflix er bare et tastetrykk unna og det er ikke alltid man ønsker å bli utfordret. Det er ikke alltid man har lyst til å bli utsatt for Adam Sandler på en transatlantisk flyvning heller for den saks skyld. Filmpublikummet er ikke en passiv masse. Så er det da, at noen ganger har man kanskje godt av å bli utfordret.
Sjelden angrer man på at man istedenfor å se den Hollywoodkomedien som kan etterlate seg følelsen av å ha spist en dårlig hamburger, heller så en film der inntrykkene sakte kravlet seg opp i hodet ditt og liksom fortsatte å pirke på hjernen din lenge etter.
Kunstnernes Hus Kino er Oslos første uavhengige kino. Hver helg vises kritikerroste spillefilmer, politisk aktuelle dokumentarer og nye verk i spennet mellom billedkunst og film.
Du bør sjekke ut programmet på hjemmesidene deres og ta turen for å få pirket litt på hjernen din.

project 34

MANILLUSION

15% på en valgfri vare

Åpningstider
 • ma-fr 11.00 - 18.00
 • lø 11.00 - 17.00
 • sø 12.00 - 17.00
Adresse markveien 38
Instagram @manillusion
Tilgjengelighet
 • ett trinn

Et vanlig syn på Grünerløkka er lett småbrisne folk ruslende nedover Markveien etter en kveld på byen, og som ved en magnet, trukket mot de store vinduene i nummer 38. Der presser de ansiktene mot ruten og drømmer seg bort til mer glamorøse tider. Dette er Manillusion – Oslos definitive kjolehimmel. De fokuserer på feminine snitt innen rockabilly, vintage, retro, eller klassisk eleganse.
De har et staselig utvalg av kjoler for enhver anledning – prinsessekjoler, drømmekjoler, husmorkjoler og kjoler man bare er nødt til å bli berømt av å bruke.
Til og med servicen er retro. Du blir geleidet gjennom butikken og oppfordret til å ta deg god tid.
Det er mye å se på, kjenne på og ikke minst prøve. Ikke vær redd for å spørre om å få prøve en kjole, om ikke annet for å beskue det vakre synet av deg selv i speilet.
Det er lov å gjøre stas på seg selv!

project 35

GODTHÅB

2 billetter til klubbkveld

eller 2x kaffe og barsnacks til prisen av 1

Åpningstider
 • hverdager 17.00 - 01.00
 • helg 17.00 - 03.30
 • om sommeren fra 12.00 (cirka)
Adresse grønland 18
Instagram @godthab
Tilgjengelighet
 • trapp
 • heis bak i bygget

I et av 2018s definitive humor-øyeblikk la alt-right-aktivisten Peter Sweden ut en video på nettet der han beskrev Grønland som en livsfarlig no-go-zone med sharia-lover og såkalte svenske tilstander. Latterliggjøringen var øredøvende. Grønland er Oslos, om ikke Norges smeltedigel og en vibrerende bydel med variasjoner av smaker, mennesker og kulturer. Godthåb eller Nuuk er hovedstaden på Grønland, altså verdens største øy.
Godthåb i Oslo har ikke de samme aspirasjonene, men har en visjon om en kafé og et utested med et inkluderende og åpent miljø, og med et variert publikum.
Gjengen bak elsker Grønland og vil være en plattform for samarbeid på tvers av nasjonaliteter og kulturelle uttrykk i form av prosjekter som legger til rette for dette. Hovedaktiviteten er konserter på kveldstid og klubbaktivitet i helgene, men det vil bli workshops, jams og markeder. De har også et vidunderlig uteområde, en skjermet terrasse, hvor de dyrker urter og blomster, blant annet til bruk i egne drinker. Velkommen til Grønland!