PAAHUK photo

PAAHUK

2x zero-waste vaffel til prisen av 1

clock-icon ma-fr 12-18, lø-sø 11-18
disability-icon barriere tilgjengelig

Hva får du når du krysser tre unge ingeniør- og økonomistudenter og en stjernekokk ved navn Stian Floer? Paahuk!

Du vet Huk, ikke sant. Det ytterste punktet på Bygdøy, med en gøyal miks av nudister, barnefamilier, forelska tenåringer og oss med en øl i hånda og sola i øynene.

Oslove.

Dra med rutebuss, rutebåt, bysykkel, sitt bakpå en du er glad i, hold noen rundt livet, ta med en venn eller fem.

Med vidt forskjellige bakgrunner, har Paahuk fått en optimal miks av kompleksitet, bredde og sesongavhengighet i kaféen. Det fortjener Huk. Det fortjener Oslo. Og siden vi er så heldige å ha gærninger som denne guttegjengen i byen – kan vi nå nyte godt av en lettbent, smakfull miks av kortreiste kvalitetsprodukter, klassiske kioskvarer (jeg vil ha to is!) – og masse masse kaffe fra Supreme Roastworks. Nam.

Og hallo – ingen varer skal kastes! Sånn slutta vi med for lenge siden. De supergode vaflene du kjøper av denne gjengen er laget av rester som snart går ut på dato, men som fortsatt er gode – rømmerester og steamede melkeskvetter og kefir. Vi heiser alle tomler og grønne flagg for denne tilnærmingen til maten.

Ikke bare er råvarene og menyen bærekraftig og kreativ, arbeidskraften er også en miks av lokal arbeidskraft i sin første jobb – side om side av mer erfarne bransjefolk. Det er det vi kaller skikkelig vekst. Folk lærer av folk.

SVINGEN KOLONIAL photo

SVINGEN KOLONIAL

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon ma-lø 09-21, sø 09-18
disability-icon tilgjengelig, via rampe

Arkeologiske funn viser at mennesker har bodd på Ekeberg i 10000 år. Hva bringer folk til så bratte steder? Det var neppe Svingen kolonial og Kafé, men de må vel ha hatt et tilsvarende alternativ. På toppen av en av Oslos bratteste bakker ligger den altså, den familiedrevne nabolagskolonialen og kaféen som både tilbyr besøkende en kulinarisk opplevelse med nydelig utsikt, og nødvendige matvarer til naboer som ikke vil ta seg bryet med å gå opp og ned bakken. Kolonialen har selvfølgelig ikke bare varer til den som er i nød, men også norske delikatesser, sesongens grønnsaker, frukt og bær. Målet er å tilby kundene et miljøvennlig utvalg av produkter, som er kortreiste, økologiske eller bærekraftig fremstilt. Svingen fremmer norske produkter og sesongbaserte vare og tar i bruk alle ressurser. Dessuten etterstreber de gode miljøvalg og har fokus på minst mulig, eller miljøvennlig emballasje. I tillegg til dagligvarer serveres også dagens middag og lunsj. Her er det ingen fast meny, men snarere enkle retter for hele familien basert på sesongens råvarer. Det kan minne litt om å komme hjem til noen uten å ane hva man får servert. Spennende! Med upåklagelig utsikt over byen kan du drikke kaffe og innta hjemmelaget mat, bakst og kaker helt til du triller ned bakken igjen.

SVINGEN PÅ SLETTA photo

SVINGEN PÅ SLETTA

20% på opptil 2 pizzaer eller salater

clock-icon ma-lø 10-22, sø 10-20
disability-icon trapp, ved inngangen

Siden åpningen av Svingen Kolonial i 2020 har Anne, Bernd og Tomas lengtet mot nye høyder. Bokstavelig talt. Derfor åpnet de like godt et nytt sted 19 minutters gange og 72 høydemeter svingende i sikk sakk i retning Ekebergsletta, nemlig Svingen på Sletta.

I det flotte huset i Ballplassveien vil de fortsette sin lidenskap og dedikasjon for mat, og til å skape minneverdige øyeblikk for sine gjester. Her tilbyr de det beste av varer fra lokale bønder med en bærekraftig profil. Hyllene er fulle av økologiske grønnsaker, spennende råvarer og nystekt bakst fra deres egen husbaker.

De elsker retro og har fylt butikken med tidstypiske lamper, norske lenestoler i skinn og porselen fra 60- og 70-tallet.

Basert på sesongens råvarer vil de servere deg spennende retter inspirert av nordiske og kontinentale tradisjoner. Det er kafé på dagen og et spennende restaurantkonsept på kvelden. En head chef er hentet inn for å løfte kjøkkenet til nye høyder. Som om ikke det lå høyt nok fra før. Nyt maten hos dem, eller ta med hjem.

På Sletta kan du knekke noen harde nøtter på kvisskveldene og du kan til og med leie ditt eget chambre séparée. Det rosa forhenget kan trekkes igjen og skaper et hemmelig rom i rommet, hvor andre gjester ikke kan forstyrre dere.

What happens på Sletta, stays på Sletta.

KRUTTVERKET photo

KRUTTVERKET

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon on-to 12-22, fr 12-01, lø 11-01, sø 11-22
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Alnaelva har siden de første menneskene fant veien til denne plassen helt innerst i fjorden, vært en livsnerve for Oslo. Lenge var den forurenset, lagt under bakken og glemt, men de siste årene har mer og mer av den gamle elva kommet til syne igjen. Siden 1700-tallet har den gamle fabrikken ved Alnaelva, der Kruttverket ligger, vært brukt som husmannsplass, kruttmølle, snekkerversted, hesteskosømfabrikk, sømfabrikk, teglverk, malingsfabrikk for å nevne noe. De siste tyve årene har den historierike bygningen stått tom, men nå har folka på Kroloftet tatt opp tråden og laget et nytt, fantastisk kulturhus i Gamle Oslo. Her ønsker de å skape et inspirerende og mangfoldig kulturtilbud for lokalsamfunnet, med kunst, kultur, musikk, dans og teaterscene, nabolagspub, kafé og restaurant. Det vil bli gratis opplevelser for nabolaget, som konserter, markeder og festival. Nitti prosent av interiøret er gjenbruk, og tallerknene i kaféen er laget av lokale ungdommer. Kroloftet er et arbeidsfelleskap som blant annet samarbeider med Ungjobb. Sammen ønsker de å inspirere folk til å lage ting selv, kjøpe brukt eller gi bort opplevelser i gave. De vil også styrke lokal identitet gjennom for eksempel viser fram den historiske Alnaelva, hva den har betydd og hva den kan bli til igjen. Hos Kruttverket sitter mye historie i veggene, men de har fortsatt mye historie igjen å skape.

GODT BRØD photo

GODT BRØD

2x frokost til prisen av 1

(gjelder før kl 10)

clock-icon varierer fra sted til sted se hjemmeside
disability-icon tilgjengelig

Husker du 1995? Da vi danset Macarena, så på Friends, Seinfeld og Lille Lørdag og noen av oss (kremt...) gikk rundt og sang «Go go Jason Waterfalls». Peppes Pizza var luksus, OJ Simpson ble frifunnet og Johnny Depp og Kate Moss var et par. Begrepet økologisk, derimot, var ikke på manges lepper. Men nettopp det året startet to unge gründere det økologiske bakeverkstedet Godt Brød. De baker for hånd på stedet – derfor kaller de seg bakeverksted og ikke bakeri. Godt Brød har blitt et kjent navn nå, og all bakst er selvfølgelig fortsatt økologisk. Det som i 1995 var en kuriositet, har fått fotfeste. Stadig flere bønder legger over til økologisk drift og de siste årene har det blitt lettere å få tak i velsmakende og økologisk kaffe, drikke, pålegg og grønnsaker. Det holder ikke at det er økologisk – det må også smake godt. Og som bonus får man en dose god samvittighet. Godt Brød ønsker å få opp frokostkulturen i Norge, og at det å spise frokost på kafé med en venn, kollega eller kjæreste skal være like naturlig som å møtes til lunsj. Så det er bare å stille vekkeklokka!

Alt som bakes er økologisk – det har det vært siden starten. Det gir god smak og god samvittighet. Kanskje vil du bli bakekompis – den hyggelig, økologiske kundeklubben for deg som elsker økologisk bakst. Sammen med leverandører prøver de å oppfordre til produksjon av flere økologiske produkter.

SUNT OG GODT LØKKA photo

SUNT OG GODT LØKKA

2 retter til prisen av 1

clock-icon ma-fr 09-18, lø-sø 10-17
disability-icon trapp, ved inngangen

Sunt og godt løkka er en liten jungel av en kafé, der sommeren aldri slutter, og hvor maten er – lite overraskende – sunn. Og GOD.

Ferskpressa juice, toast med avokado, sylta rødløk, cupcakes, kaffe, rawcake, smoothie bowl – vi blir ikke lei av livet på kafé. Vi blir heller ikke lei initiativer som gjør de sunne alternativene fristende, og som skaper et fyrverkeri av en meny. Dessuten elsker vi kafeer som bringer mer farge og matglede til byen vår.

Sunt og Godt serverer frisk og fargerik mat, til friske, fargerike mennesker. De har fokus på matsvinn, og selger overskuddsmat videre. De er også nøye på hva slags kjøtt de bruker, dyrehold og hvordan det er produsert. Det liker vi.

Vi heier på Sunt og Godt Løkka.

Fordi vi fortjener å spise med øynene, spise vakker, forseggjort mat, laget av et utrolig hyggelig personale.

De er sikkert utrolig hyggelige fordi de drikker veldig mye smoothie. En sånn en med banan og mango og kokos og sikkert spirulina og andre sunne alger, og vi håper de har litt peanøttsmør også, for det er så digg, og hei, for ikke å snakke om litt nøtter og bær på toppen, der. Mmm. Jeg tar en stor en, jeg.

En smoothie til, takk!

Behold vekslepengene.

KURO photo

KURO

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon ma-fr 08-17, lø 10-17, sø 11-16
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Da den stakkars Stegosaurusen måtte fjernes fra Rathkes plass etter protester fra redde småbarnsmødre, ble det reist/klekket et stort egg til minne om den. Det ble avduket og senere forsøkt stjålet, men det er en annen historie. Rathkes gate var nemlig lenge en stille og bortgjemt avkrok på Grünerløkka, men nå yrer det av liv der.

Siste tilskudd er familiebedriften Kuro, drevet av fetteren til F5-brødrene (ikke en skummel, kriminell gjeng, men brødre som har drevet klesbutikk i mange år). F5 og Kuro ligger vegg i vegg og deler samme lekre stil og hjemmesnekrede interiør. Der kan de leke og jobbe mens de utvikler sin lidenskap for kaffe. Det er en minimalistisk tilnærming til både interiør og til hva som står på menyen. Det er for å holde det enkelt slik at de varene de har til enhver tid er av ypperste kvalitet. Målet har også vært å skape et inkluderende samlingspunkt for nabolaget, og å være et godt tilskudd til livet rundt Rathkes plass. Det har de klart med bravur!

Kuro har tatt i bruk et gjenbrukssystem for take-away-emballasje og bruker, hold deg fast, kunstig intelligens (savvie.io), for å forutse og justere daglige matbestillinger, slik at det blir mindre matsvinn. Overlat kalkuleringen til algoritmene med god samvittighet, mens du, med en nydelig kuratert kaffe i hånden, googler hvem Rathkes plass er oppkalt etter.

CULTIVATE FOOD photo

CULTIVATE FOOD

2 retter til prisen av 1

clock-icon ma-to 11-22, fr-lø 11-23, sø 11-21
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Ordet kultivere kommer fra det latinske cultus – å dyrke eller foredle. Og det er akkurat det Cultivate driver med. Fra deres egne Kveldsrud gård kommer mange av deres økologiske og Debio-sertifiserte råvarer når de er i sesong. Cultivate Food er et plantebaset spisested som serverer gode plantebaserte matopplevelser som inspirerer til en mer bærekraftig og sunn livsstil. Til en rimelig pris får du god og næringsrik mat og drikke gjennom dagen. Hver dag kan du få servert frokost, lunsj og middag hos Cultivate.

De håper vi å bidra til positive endringer og gevinster innen helse, miljø, klima og dyrevern for store og små. Bærekraft er nemlig hjertet til Cultivate og jobber kontinuerlig med sirkulære- og bærekraftige løsninger i alle ledd for å ha et lavest mulig klimaavtrykk. De følger råvarene med argusøyne hele veien fra jord til bord. Og tilbake til jord igjen. De etterstreber også nedbrytbar emballasje og deres "plastboller" er laget av nedbrytbar maisstivelse.

All maten næringsberegnes i tillegg av deres egen ernæringsfysiolog, så her overlates ingenting til tilfeldighetene. Du kan spise med ekstra god samvittighet med andre ord.

I tillegg til mat tilbyr de også et stort utvalg av økologiske og veganske viner, og arrangerer jevnlig vinkurs med sin egen vinekspert Martin Arentz. De tilbyr utleie av lokale og catering til bærekraftige eventer og private arrangementer. Nå vet du hvor du skal ha din neste kultiverte fest!

LOKAL HARBITZ photo

LOKAL HARBITZ

2 retter til prisen av 1

clock-icon ti-sø 10-20
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Hos LOKAL Harbitz på nye Harbitz Torg på Skøyen finner du alt du trenger under samme tak. Økologiske grønnsaker, ferske egg, ferske pølser, spekemat, kreps og østers – alt fra lokale leverandører. Delikatessedisken er fylt med ferske og lokale råvarer. På butikktorget finnes et utvalg av resten av det du trenger til middagen samt et ansvarlig utvalg av oljer, eddiker og sauser. For ikke å glemme: deres fantastiske egenproduserte middager! De jobber ut fra sesong og råvaretilgang - og dagens lunsj- og middagsmeny vil variere i tråd med dette. De kaller seg framtidens butikk og møteplass, og tar innover seg de utfordringer vi nå står overfor. Utfordringer nedfelt i FNs bærekraftsmål knyttet til ansvarlig forbruk og produksjon, til god helse og til bærekraftige byer og samfunn er noe LOKAL brenner for. For eksempel er de opptatt av at et stort utvalg ofte koster mer enn det smaker. Ja, det er fint å se på en hylle med 100 forskjellige olivenoljer, men trenger vi nå egentlig det? Det viktigste er at LOKAL, som har skikkelig greie på det, plukker ut den beste for deg! Her jobbes det aktivt med å hindre matsvinn, blant annet ved å produsere egne ferdigretter av råvarer som av ulike grunner står i fare for å gå til spille. Prøv den, du vil ikke angre!

MØLLEFOSSEN CAFE photo

MØLLEFOSSEN CAFE

2 retter til prisen av 1

clock-icon ma, ti, fr 08-17, on, to 08-23, lø, sø 10-17
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Lysaker har forandret seg. Gårdsbruk ble på et tidspunkt til industri, men nå har det grønne begynt å komme tilbake, man har åpnet opp for tilgang til både elva og stranda, og det har vokst fram et yndet turområde. Mer enn 160 år etter at Lysaker Kjemiske fabrikk startet sin virksomhet, har det blitt åpnet en kafé i fabrikkens nå restaurerte og vernede damvokterbolig. Eimen av giftige kjemikalier, sot og svette har blitt byttet ut med lukten av serranoskinke, parmaskinke og høykvalitetskaffe fra Tim Wendelboe. De harde arbeidsforholdene i fabrikken er erstattet av en lun atmosfære og spennende interiør. På sommeren kan Møllefossen kafé friste med en stor og solrik uteservering, og på vinteren fyres det i peisen og tennes levende lys. Med Lysakerelva og Møllefossen som nærmeste nabo ligger alt til rette for at man kan nyte et velsmakende kortreist og bærekraftig måltid, både ute og inne. Kaféen maler ikke sitt eget mel ved mølla, men tilstreber å bruke kortreiste matvarer i så stor grad som mulig, og ellers matvarer som er dyrket og behandlet på en samvittighetsfull måte. I tillegg til mat og kaffe av høyeste kvalitet, tilbys et nøye gjennomtenkt utvalg av vin og andre drikkevarer. Onsdager og torsdager er det vinbaren som har hovedfokus på kvelden. Da kan du slurpe i vei. Eierne har også en ambisjon om tilnærmet null matsvinn, så du får lov til å slikke tallerkenen din ren.

LOKAL HOMAN photo

LOKAL HOMAN

2 retter til prisen av 1

clock-icon ti-sø 12-22
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

De to LOKAL-gründerne, Inger og Richard ble kjent gjennom jobben i reklamebransjen. Drømmen var å bygge opp en helt ny og annerledes matbutikkjede fra grunnen. En matbutikk, bakeri og kafé under samme tak, hjemmebakt surdeigsbrød, lokale grønnsaker, norsk ost og spekemat i verdensklasse, kjøtt fra lykkelige gårdsdyr, økologiske egg og mye mer, og selvsagt skikkelig flinke og hyggelige folk bak ferskvaredisken og på kjøkkenet. I 2017 etablerte de LOKAL. I 2020 åpnet Lokal Harbitz Torg året etter ble de allerede nominert til Matprisen. Deretter gikk det slag i slag.

LOKAL i Homansbyen åpnet sommeren 2022 på hjørnet av Hegdehaugsveien og Oscarsgate. Der er delikatessedisk fylt med lokale råvarer, fersk og økologisk surdeigsbrød, en bistro der menyen tar utgangspunkt i sesongens råvarer og en bar med viner fra ansvarlige produsenter. De har en av Oslos fineste hager der man kan nyte lekkerbiskener i kveldssolen, ikke minst på fredager når det er afterwork fra 16.00 til 18.00 med snacks til drikken.

Altså bakeri, butikk og deli under samme tak hvor god smak og kvalitet kommer først, hvor lokale bønder kan levere spesialitetene sine, hvor dyrevelferd og bærekraftig dyrking, produksjon og transport er en selvfølge og hvor de hele tiden jobber for å redusere matsvinn, bruke minst mulig emballasje og generelt minimere sitt miljøfotavtrykk.

Når du er på farta kan LOKAL Homan vil tilby Grab and Go-toast på økologisk hjemmelaget surdeigsbrød med lokale- og økologiske råvarer. I deres delikatessedisk finner du Oslos beste toastmeny som vil være sesongbasert og stekes fersk, pronto!

FJORDVOGNA photo

FJORDVOGNA

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon ma-sø 11-16
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Bekkelagsbadet – bade- og aktivitetsparken ved Ormsund er en grønn oase i et ellers travelt havneområde. De fikk i 2021 DOGA- merket for design og arkitektur, blant annet fordi de ifølge juryen: «har tatt klare bærekraftige grep både med tanke på å ivareta biologisk mangfold og ved å gjenbruke materialer fra lokal industri». Der finner du den fargerike foodtrucken Fjordvogna, dekorert av kunstner Zofia Jakubiec og som er et smykke i seg selv. Denne har raskt blitt en kjær møteplass ved fjorden, for både nabolaget og byens besøkende. Her serveres rustikk og smaksrik mat med ujålete preg og du kan nyte ulike lunsjretter, bakverk, is, kaffe og leskende drikke året rundt. Fjordvogna er kjent for sine fyldige vafler og lune atmosfære. Ta innover deg sommerens friske sjøbris - eller hva med et oppkvikkende vinterbad fra brygga? Fjordvogna eies av den frivillige foreningen Fjordtunet som jobber for å skape gode opplevelser og inspirere til å ta vare på havet, jorda, kroppen og hverandre. Fjordvogna har som mål å redusere matsvinn til et minimum, og oppskriften er enkel: «Bruk opp alt!». Ved å følge kloke bestemødres råd, bruke fantasien og leke med maten, ønsker de å bidra til en bærekraftig holdning til matforbruk. Gjerne med råvarer fra Fjordtunets frodige kjøkkenhage på Bekkelagstunet. Her finner du også fantastisk natur, fine turstier, aktivitetspark med parkour, volleyballbane, ballbinge, skøytebane og badeanlegg. Rett og slett et lite stykke sørlandsidyll, midt i byen!

DIRTY VEGAN photo

DIRTY VEGAN

2 retter til prisen av 1

clock-icon ma-sø 11-22
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

De som på 80-tallet eller tidligere bestemte seg for ikke å spise animalske produkter, gjorde det av etiske grunner. «Ikke noe dyr skal lide og dø for meg». I dag omfatter en vegansk livsstil mye mer. Politikk og ikke minst klima. I-landenes forbruk av mat er ikke bærekraftig til å fø jordens 8 milliarder mennesker. Og stereotypien om at vegansk mat ≈ kjedelig, er for lengst glemt. Det har vært en eksplosjon av plantebaserte alternativer på matfronten de siste årene, og flere og flere ikke-veganere har fått øynene opp for sunnere og mer bærekraftige muligheter for et smaksrikt måltid. Dirty Vegan var drømmen til en gruppe veganske venner i Bergen, som delte nettopp troen på at det å ta riktige valg i matveien ikke bare skulle føles godt, men også smake godt. I 2020 ble drømmen en virkelighet – Norges første 100% veganske fastfood-opplevelse var en realitet.

Kombinasjonen av deres egne hjemmelagde «chick’n» og sauser, med nøye utvalgte ingredienser har resultert i det de kaller en «dirty and delicious» meny.

Et av målene til Dirty Vegan er å tilby et bærekraftig alternativ, uten å ofre en av de små gledene som gjør livet deilig. Dette er den beste måten å forandre verden på en positiv måte. Faktisk er majoriteten av kundene deres ikke-veganere, noe som viser at hvis du kan tilby et høykvalitets plantebasert alternativ, vil folk ofte velge det framfor kjøtt.

JEFJEL HEALING FOOD photo

JEFJEL HEALING FOOD

2 retter til prisen av 1

clock-icon ma-lø 11-22, sø 12-21
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Jefjel kan for uinvidde høres ut som et skisted i Norge, men det er vel så langt fra sannheten man kan komme. Jefjel er et senegalesisk ord som betyr «og motta for så å gi tilbake», og det oppsummerer i bunn og grunn kjerneverdien til denne nydelige bedriften. Gründer og kokk Cherif vokste opp i Senegal og lærte tidlig sosialt og miljømessig ansvar, hvordan man opprettholder et bærekraftig sinn og kropp, og hvordan man kan bruke naturens ressurser til å styrke og tilhele. Hans lidenskap for plantebasert mat, inspirert av alle næringsrike ingredienser fra vest-afrikansk og karibisk matkultur, resulterte i et ettertraktet cateringselskap. Våren 2022 fikk de muligheten til å realisere drømmen og fikk sitt eget utsalgssted på Barcode Street Food.

Dette er en stolt "Black owned business", opptatt av bærekraft, kulturutveksling, inkludering og likeverd – en restaurant og cateringfirma med afrikansk vri, som er ivrige ambassadører for det grønne skiftet.

De brenner for at et plantebasert kosthold og bærekraftig livsstil skal være gøy, smaksrikt og trendy, og ikke minst – tilgjengelig for alle.

Foruten å fremme god helse og livskvalitet med næringsrik, kreativ og deilig plantebasert mat, samt inspirere, motivere andre til å gjøre det samme, støtter de lokale organisasjoner som jobber for rettferdighet, fred og inkludering. Her er de også opptatt av å fremme likestilling mellom kjønn, samt inkludering i arbeidslivet ved å skape mangfoldige arbeidsplasser, gi opplæring og mulighet for mennesker som ellers ville stått utenfor arbeidslivet.

NORDAphoto

NORDA

gratis dessert

clock-icon ti-lø 17-00
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Toppen av lykke må være å sitte på toppen av byen vår – Oschlo og se sommersolen kaste sin gylne glød over hav, parker, glass og betong. Kanskje har du en cocktail i hånden og kjenner duften av urtene som gror på taket og hører den svake summingen fra Bybis to bikuber. I trettende etasje av Clarion Hotel The Hub er nemlig kokkene kun en kort heistur unna Grow Hub: en 200 kvadratmeter stor takåker på toppen av hotellet, hvor det dyrkes spiselige blomster, urter og grønnsaker. Norda bruke denne for spesielt urter og andre grønnsaker når det er sesong. Spiselige blomster til drinker og urter til rettene sine. Dette er så kortreist at de kaller det ureist. De er helt selvforsynt når det kommer til urter fordi nede i kjelleren har de en annen grønn hemmelighet – «microgreens» som solsikke, daikon, ertespirer, koriander, sennep, reddik karse og vanlig karse. Disse gror året rundt og setter prikken over i´en på de lokale rettene med inspirasjon og teknikker fra Amerika som serveres på Norda. Clarion Hotel The Hub tar utgangspunkt i FNs bærekraftsmål når de utarbeider sine langsiktige planer for miljø og sosialt engasjement. Som et ISO-sertifisert hotell står reduksjon i miljøavtrykk høyt på agendaen når de jobber for å nå mål innen matsvinn, vannforbruk og gjenvinning. Ta turen opp i høyden og nyt fantastisk mat og utsikt på en av Norges mest bærekraftige restauranter.

NORDVEGAN photo

NORDVEGAN

2x kaffe og bakverktil prisen av 1

clock-icon ma-to 11-20, fr 11-21. lø 12-21, sø 12-20
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Med tanke på verdensutviklingen mot mer miljøvennlig og sunnere kosthold, er Nordvegans forretningsidé ikke bare en matvarevirksomhet, men et globalt kall til verdens befolkning for å gjøre positive og konstruktive endringer i spisevaner, daglige aktiviteter og en mer bærekraftig livsførsel. Deres konsept har som formål å fremme helhetlig helse, sunne mennesker og en sunn planet – en verdensomspennende trend som endelig har tatt av, og de ønsker å styrke Norge ytterligere. Økende plantebaserte kostholdsvalg er den vitenskapelige og elegante løsningen for både sunn ernæring, samt et praktisk og effektivt bidrag i den økende innsatsen for å avverge den globale oppvarmningskrisen.

Nordvegans deli-restaurant, like ved slottet, fokuserer på sunn, næringsrik og rask plantebasert mat til det lokale sentrumsområdet. Dette er en eksklusiv Deli som spesialiserer seg på en kombinasjon av varme og kalde retter. Appetittvekkende oppskrifter med fokus på fusjonsmat med vri av deres talentfulle kokk Reuben Waller, en klassisk utdannet prisbelønt kokk som også laget menyelementene som tilbys. Waller har jobbet i flere Michelin-stjerne restauranter i Storbritannia, og bruker sin erfaring til å skape en livsstilsrestaurant med fokus på uformell mat, med en daglig skiftende meny og ferske råvarer. På hjemmesiden sin har Nordvegan en kalkulator der du kan kalkulere hvor mye du kan spare miljøet for ved å leve vegansk. Besparelsen ved et vegansk måltid er kan for eksempel være 3kg CO2, 4160 liter vann, og ikke minst, ett dyrs liv.

ASIA photo

ASIA AKER BRYGGE

1 gratis porsjon taquitos

clock-icon ma-ti 11-22, on 11-23, to-fr 11-00, lø 12.30-00, sø 13-21
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

I mange år var utstikkeren foran Akershus festning, kalt Holmen, en juvel for sjøfartsnasjonen Norge: Akers mekaniske verksted lå der Aker Brygge er i dag. Fra Holmen ble skip etter skip sjøsatt og sendt ut til alle verdens hjørner for å frakte mennesker og gods mellom kontinentene. Det var datidens industrieventyr. Nå er havnearbeidernes kjeledresser byttet ut med dress og slips, verkstedhallene med kunstgallerier, kontorer og restauranter og kaiene med uteserveringer. En av dagens juveler er Asia. Her får du moderne asiatiske retter laget av de beste råvarer, uten å spare på annet enn miljøet. De kaller det Kulinarisk Kurtiseri – et flørtende spiseri – en lidenskapelig sammensetning av de mest minneverdige rettene fra deres reiser gjennom Østens smakfulle og fargerike kjøkken. En restaurant full av moderne retter med en personlig vri. Asia behandler både råvarer og naturen med respekt og kjærlighet og strekker seg stadig etter å være en så bærekraftig bedrift som mulig. De reduserer matsvinn, har klimamerkede matretter og er miljøfyrtårnsertifisert. Dessuten legger de hvert år ut en bærekraftsrapport på sine nettsteder. I samarbeid med Choose kompenserer de for sine klimautslipp. Besøk dem i deres luftige lokaler med utsikt over havet, Nesoddbåten og festningen. Du trenger ikke fly til Asia, når du har ett lite stykke Asia nede ved Oslofjorden.

SENTRALEN photo

SENTRALEN

2x "Sentralt utvalg" til prisen av 1 eller 20% på pizza

clock-icon on-lø 17-23
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

”Denne bank vil stå til evige tider, hvis den ikke blir sprengt ved trykk innenfra.”- Arkitekt Henrik Nissen ved åpningen av Christiania Sparebank, 14.april 1901.

Sparebanken har ”ved trykk innenfra”, blitt til kultur- og innovasjonshuset Sentralen. De gamle bygningene i Øvre Slottsgate 3 og Tollbugata 30, som sammen utgjorde hovedkontoret til Christiania Sparebank i Kvadraturen, er renovert og slått sammen. Her finner du nå flere scener, idéverksted, restaurant og bar. På Sentralen Kafeteria kan du velge å starte dagen, gjennomføre et møte, stikke innom for en kaffe, hente med deg lunsj til kontoret eller treffe venner for å ta et glass og ett uformelt måltid. De har en vilt god surdeigspizza knadd sammen av samarbeidspartneren Handwerk. Kvadraturen har fått nytt liv og i sentrum står Sentralen. Legg besøket ditt innom og du vil garantert ikke bli skuffa. Det er sikkert som banken.

SUSHIBAR+WINE photo

SUSHIBAR+WINE

2 greens set til prisen av 1

clock-icon ma-to, sø 14-21, fr-lø 14-22
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Åpenbaringer kommer i mange former. Om det ikke er av den religiøse sorten, kan det være som med Archimedes i badekaret eller Newton og det berømte eplet.

Noen åpenbaringer kan være, la oss si, mer åpenbare. Idéen til Sushibar+Wine handler om at motsetninger tiltrekker hverandre. Til tross for at de kommer fra motsatte kanter av verden, er sushi og den nordiske estetikken skapt for hverandre. Når det gastronomiske og estetiske er på plass, hva med en etisk komponent som kronen på verket – økologiske viner fra små, uavhengige produsenter. Når disse tilsynelatende forskjellige tingene kombineres, har vi oppskriften på noe helt unikt.

Sushibar+Wine er den første karbonnøytrale sushirestauranten i Norden, og den første i Finland og Norge som har blitt tildelt bærekraftssertifikat fra EcoCompass og den prestisjefylte ASC/MSC Chain of Custody. Du trenger bare å vite at alt har blitt tatt hånd om. Blant ikonisk design fra Marimekko, Artek og Iittala kan du vie oppmerksomheten utelukkende til smakene.

Men hvis du vil lære hva historien om sushi er, alt fra historiens sus til hvordan den endte opp på fatet vårt? Og hvis du vil lære å lage maki og nigiri med veiledning av en mesterkokk, har de kurs for nybegynnere og hobbykokker som trenger litt ekstra inspirasjon.

Vil du nyte nordisk, bærekraftig og håndlaget sushi, book et bord på sushibarwine.com.

=LA BELLE FLØR photo

LA BELLE FLØR

20% på alt av mat

clock-icon ma-fr 07.30-17, lø-sø 10-16
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Det er vanskelig å bestemme seg for hva man vil bli når man blir voksen. Brannmann kanskje, eller veterinær? Før ble skomakeren ved sin lest. Nå har skomakerne og andre yrkesgrupper lært seg multitasking. Noen yrker er lettere å kombinere enn andre. Å slukke branner mens man spjelker benet på en kanin er upraktisk. Men kafé og blomsterbutikk – der har vi en vinner! Og gjengen bak La Belle Flør Blomsterbinderi på Bjølsen fikk i mai 2021 sjansen til å overta et lekkert lokale i vis a vie Sankt Olav Domkirke i Ullevålsveien. Og det er ikke hvilket som helst lokale heller, men der ærverdige Ringstrøms Antikvariat holdt det gående i over 40 år. Nå håper vi det blir en ny belle époque for La Belle Flør Café & Planter der. Dette er en skikkelig frodig kafé, der du kan slappe av med kaffe eller en matbit omringet av planter. Det beste er at dersom du trenger en gave, eller forelsker deg i en gullranke, monstera eller potten den står i, kan du kjøpe med deg den også. De som driver denne vakre kombinasjonen av kafé og blomsterbutikk brenner for miljø, helse og bærekraft. De har et godt utvalg av veganske produkter og prøver å ikke bruke noen former for plast. Kun nedbrytbart eller gjenbrukbart materiale. Både naturen og deg blir ivaretatt av den blide gjengen på La Belle Flør.

FARINE photo

FARINE

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon ti-on 08-17, to-fr 08-21, lø-sø 10-17
disability-icon rullestolinngang gjennom bakgården

Kampenrampens storhetstid er over. Nå kan du trygt vandre opp bakkene uten å bli angrepet av pøbelguttene som herjet der for 100 år siden. Olsenbandens faste vannhull – Lefsa er også en saga blott. Men ikke det gule huset kaféen liksom skulle være i. Det bevaringsverdige bygget som ble bygget som bl.a. et bakeri, ble skadet i den store Kampen-brannen i 1879. Etter det har det vært flere folk innom blikkfanget av en bygning, blant annet Kampen Politivakt i over tretti år.

Nå er det hjem for en ny nabolagsperle, nemlig Farine bakeri og spiseri, hvor lokalene skinner som aldri før. Vakre fliser og lekre spisebord og stoler blant vintage møbler, gamle vaser med fargerike blomster, veggmaleri og et innrammet brev fra selveste Thorbjørn Egner til innehaveren midt på Thorbjørn Egners plass.

Hos Farine er det alltid nye ting på menyen. På dagtid bys det på rykende ferske bakverk, blant annet sandwicher og hjemmelagde kardemommesnurr, frørundstykker og brød. Du kan få lekker frokost med bl.a. hjemmelaget granola og rabarbrakompott og egg.

Om kveldene framover skal kokken etter planen brette opp ermene ett ekstra hakk, flekse med kokkemusklene og trylle fram pizzaer på løpende bånd. Et godt utvalg av øl og naturvin har de også.

Følg med i sosiale medier på hva det er som koker i det gule huset med historie i veggene.

HÅNDBAKT photo

HÅNDBAKT

30% på menyen

clock-icon ma-to 08-16, fr 08-22, lø 10-22, sø 10-17
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

I den nyoppussede fabrikkbygningen fra 1911 i Kjølberggata ligger Factory Tøyen, et hypermoderne og harmonisk kontorfelleskap der drømmer og idéer blir til virkelighet. Håndbakt sørger for å gi næring til kropp og sjel, og duften av nybakt brød sprer seg gjennom hele den gamle fabrikken. Til tross for at kaféen åpnet midt under pandemien, gikk åpningen som smurt, med god støtte fra nabolaget som omfavnet sitt nye lokale bakeri, pizzasjappe og vinbar i ett. Bakeriet bruker mindre raffinert sukker og grovere korntyper. Plantebaserte, økologiske og biodynamiske råvarer er en selvfølge. Håndbakt vil nemlig bryte de mange mytene om at plantebasert bakst ikke smaker godt. Det går nemlig an å lage de deiligste søte kaker og bakst, som også er litt bedre for mage, hjerte og sjel. På kveldstid byttes kaffemaskin og bakst ut med surdeigspizza og vin når Pizzaiolo tar over roret. Det er ikke bare bare å drive med økologiske produkter, men Håndbakt ønsker å gjøre det til en selvfølge å kunne spise økologiske og plantebaserte retter til en ålreit pris. Her satses det på å være bærekraftig i alle ledd, både i form av økologi og kortreiste produkter, men også i form av personal og arbeidsmiljø. Håndbakt skal være et godt sted å jobbe og et godt sted å besøke.

NEONGRUT photo

NEONGRUT

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon ma-ti 07-19, on-fr 07-23, lø 08-23, sø 08-18
disability-icon ett trinn ved inngangen

De tre kompisene Anton, Adil og Julian bygget sommeren 2019 en kaffetruck med verdens kuleste navn: Neongrut. Null stress å kjøre 6000 km tur-retur Napoli for å hente den gamle Piaggio Ape’n, som de etterhvert bygde om til den vakreste kaffetrucken du sannsynligvis har sett. Men drømmen var alltid å ha et fast tilholdssted hvor de kunne utfolde seg.

Og den drømmen gikk, ved hjelp av pågangsmot og tålmodighet, i oppfyllelse. Etter en liten pandemi, noen pop-ups her og der, og samarbeid med andre, landet de sitt første egne lokale i Urtegata, hvor de etter hvert ekspanderte til nabolokalet. Der er de i skrivende stund i ferd med å utvikle Neongrut kaffebar på dagtid med Neongrut Cocktail- og Vinklubb på kveldstid.

Hvis du trodde at Neongrut var et slags punkeband som leker med kaffebønner? Think again! Akkurat nå er 3 av 5 baristaer på det Norske Kaffelandslaget fra Neongrut. Elias Haaberg i CupTasting, Simen Andersen i Brewers og Anton Söderman i LatteArt.

De er et 100% plantebasert konsept som samarbeider med lokale Norske kaffebrennerier og har en egen baker. I vinbaren blir det deilige naturviner fra uventede land, men de har også som mål å ta inn vin fra små lokale vingårder i Napoli-traktene. Så da blir det vel fort en liten svipptur ned til Città del Sole igjen.

KOLIBRI KOLONIAL photo

KOLIBRI KOLONIAL

20% på dagens middag

clock-icon ma-fr 10-19, lø-sø 09-17
disability-icon trapp ved inngangen

Damplassen i idylliske Ullevål Hageby har ikke navnet sitt fra dammen som ligger der nå, men den opprinnelige «Svenskedammen» som skal ha blitt bygget av svenske krigsfanger før 1814. Den nye dammen og bygårdene rundt er fra 1920-tallet, og der Kolibri kolonial ligger i dag, har det vært kolonial i over 80 år. Kolibri driver også på gamlemåten, en butikk med hjerte hvor du blir møtt av et stort smil, der naboene ikke er redde for å la ungene være alene, eller legge igjen en nøkkel, et sted der du får plaster på kneet dersom du har snublet i fontenen og et velkomment sted der man kan slå av en prat med innehaverne. Her tilbys "dagens middag" til å ta med hjem hvis du heller vil bruke tiden din på andre ting, og kokkene sørger for at diskene er fulle av egenproduserte produkter. Du får gjerne fortalt historien til varene også, hvor de kommer fra og hvordan de best tilberedes. Her er det håndplukkede varer i sesong som gjelder, økologisk så langt det rekker, prøvesmakt og godkjent. Du vil helt sikkert forlate Kolibri med et smil om munnen og deilig mat og fine varer i posen. Kolibri kolonial er litt som fuglen den er oppkalt etter – liten, men fargerik og fascinerende.

KIOSK! photo

KIOSK!

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon ma-fr 07-17, lø-sø 09-17
disability-icon ett trinn ved inngangen

FrPs store mareritt er her. Bensinstasjon blir kaffebar. Kaffe Latte overtar for høyoktan. Velkommen til Oslos minste kaffekiosk i en nedlagt og nå fredet bensinstasjon. Det er veldig lite som minner om en Circle K her. Dette er nemlig et lite smykke av en bygning. Tegnet av arkitekt Paul Hoel og bygget som Sporveiens bensindepot i 1935, er Kiosk et lite blikkfang på Galgeberg. Mye av historien er bevart til tross for at bensinpumpene er tomme. Logoen er en vri på den gamle til Mobil Oil og interiøret er tidstypisk. Sjappa er folkefinansiert av 65 små aksjonærer, de aller fleste med tilknytning til bydelen og har med sin nye virksomhet på kort tid blitt et hyggelig samlingspunkt for nabolaget. På kun elleve kvadratmeter selges det kaffe av lokalbrente bønner fra Kaffa og bakverk. Hver fredag får du rykende fersk smørbakst fra Gladbakst. De trivelige folka som jobber der gir deg fem kroners rabatt hvis du har med egen kopp, og for å få bukt med matsvinn er Kiosk med i Too Good to GO. Kari Anne, kvinnen bak det hele, driver også Whee, et firma som leier ut og driver service på el-sykler. Kaffe og el-sykler kommer neppe til å gå av moten med det første, så her blir det nok å gjøre.

Pump kaffe, ikke bensin. Kaffe er det sorte gullet!

TREWERKET photo

TREWERKET

2 retter til prisen av 1

clock-icon ti-fr 16-21, lø 12-21
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Velkommen til restaurant Trewerket, som ligger i hjertet av Valle Wood – Norges mest unike bygg i massivtre! Det er skikkelig vakkert, faktisk. Varme toner av tre, på kryss og tvers og med den myke følelsen bare naturens materialer kan gi. Og her, i første etasje, finner du en kombinert naoblagsrestaurant, møtesenter, kaffebar og spisested. En vinner på alle områder!

Trewerket lager god og avslappet mat fra alle verdens hjørner – med fokus på kvalitet, gode råvarer og bærekraft.

Åkei – du trenger å samle over hundre personer til arrangementet ditt? Null stress, Trewerket huser dere. Åja, du vil ha alle du jobber med på afterwork for å spille shuffleboard? Trewerket. Aha, du vil samle vennene dine i sola og sitte på et fint sted med uteservering? Trewerket fikser biffen. Jaaa, kjæresten din og du skal spise frokost utenfor leilighetens fire vegger? Trewerket!

Vi elsker steder som tør å spille på flere strenger, og det kan man trygt si at Trewerket gjør. På dagtid er det i tillegg spisested for de heldige menneskene som jobber på Valle Wood, men det er plass til deg rundt lunsjtider også. Velkommen til et allsidig spisested, afterwork, møtelokale, vakkert trebygg, og kanskje ditt nye favorittsted i byen? Trewerket ønsker deg hjertelig velkommen til lunsj, middag, eller bare noe å drikke. Eller kanskje du bare vil stryke litt på de vakre plankene. Lov det, også.

DIANAS SALONGER photo

DIANAS SALONGER

25% på butikkvarer

clock-icon ma-lø 11-17, sø 12-17
disability-icon rampe ved inngangen

Frøken Dianas Salonger er en kjent juvel blant byens vintagebutikker og har nærmest blitt en institusjon på Grünerløkka. Elise og Ellen har bygget denne skattkisten sten for sten siden 2008 uten hjelp fra investorer. Er det noe vi kan trenge i denne byen, så er det en gammeldags boutique med god gammeldags service.

I 2018 ble salongen også et merke. En tanke innehaverne hadde ruget på lenge. Det kan jo være vanskelig å finne vintageklær i riktig størrelse og klærne må være like fine på Ellen som er en størrelse L/XL, som på Elise som er en small.

Etisk produksjon var en forutsetning og løsningen ble et samarbeid med Fair & Square som har som hovedmålsetning er å skape flest mulig gode og trygge arbeidsplasser.

Dianas jobber iherdig med å lage så små miljøavtrykk som mulig når det gjelder valg av stoffer, bruker resirkulert materiale når det er mulig, ingenting pakkes i plast og velger frakt med minst mulig karbonavtrykk.

Opplevelsen av en handletur i salongen er verdt turen alene. Du blir geleidet gjennom salongen og oppfordret til å ta deg god tid. Det er mye å se på, kjenne på og ikke minst prøve. Ikke vær redd for å spørre om å få prøve en kjole, om ikke annet for å beskue det vakre synet av deg selv i et flott speil.

GREEN KIDS & MOMS photo

GREEN KIDS & MOMS

20% på nye butikkvarer

clock-icon ma-fr 10-18, lø 10-16
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Du har kanskje fått med deg at klesindustrien er en klimaversting? Masseproduksjonen av klær krever store mengder vann og ressurser, forurenser naturen med kjemikalier og fører til store utslipp av CO2. Det er nok til å få nakkehårene til å reise seg på noen og enhver. Men, dette er sannsynligvis ikke din største bekymring dersom du har en liten krabat hjemme som stadig vokser seg ut av klærne sine. Barn trenger stadig nye klær og utstyr, men det blir fort dyrt og lite bærekraftig i lengden. Green Kids & moms har kommet med en løsning på disse problemene! Ved å tilby privatpersoner mulighet til å selge sine brukte klær og utstyr til andre foreldre forsøker de å lette litt på både den økonomiske og miljømessige byrden knyttet til motebransjen. Det er med andre ord åpenbare fordeler ved å benytte seg av et slikt gøyalt gjenbrukskonsept. Som en bonus kan du få lettet litt på den dårlige samvittigheten som vil komme snikende når de klimastreikende barna en gang i fremtiden vil spørre hvilken innsats foreldrene gjorde for å forhindre klodens undergang.

Dette er et prakteksempel på hvordan gjenbruk kan være både smart for miljøet, praktisk og økonomisk. Nylig har de også utvidet konseptet til å gjelde kvinneklær. Det er vel bare et spørsmål om tid før de må legge til «dads» i navnet.

BØLER SUKKERKOKERI photo

BØLER SUKKERKOKERI

25% på første kjøp i nettbutikken

Noen ganger får man kanskje litt dårlig samvittighet av all sjokoladen, dropsen og søtsakene man går rundt og drømmer om. Godteri vil for mange være synonymt med hvitt sukker, fargestoffer og litt fyfy, men Bøler Sukkerkokeri nærmer seg den søte lyst fra en annen vinkel. Naturens smaker, farger, sesongens gleder – håndplukket, håndlaget og med nøye utvalgte ingredienser.

Vi sier ikke at søtsaker er sunt, men Sukkerkokeri beholder gleden av godt – og fjerner (nesten) alt av dårlig samvittighet, tilsetningsstoffer og rare E-nummer i samme slengen. Gjennom sesongens smaker, fargepalett og råsafter får du byens beste godis! Prosessen fra naturen og det som kan sankes der, og frem til sjokoladepraliner trenger ikke være så lang, og sukkerkokeriet bruker i tillegg lokale tilvirkere og støtter opp om norske initiativer.

Her snakker vi varer fra de beste produsentene, kjærlighet og kunnskap i alle ledd. Sjokoladen, sukkeret og kakaoen som brukes, kommer i tillegg fra Fair Trade-produsenter, og er odlet helt uten kunstige sprøytemidler.

Godteriet er vilt, naturlig, helt ekte, uten kunstige tilsetninger eller aromaer. Gleden over naturen, fargene den byr på, fruktene den bærer, og alt det gode en kan lage av sjokolade og sukker, forenes i Bøler Sukkerkokeri!

Vi synes du skal besøke kokeriet til alle årstider, og få med deg mylderet av farger, smaker og konsistenser som inspireres fra naturen. Dessuten synes vi livet er for kort til ikke å ta én sjokolade til. Kanskje to.

FAT OG FE photo

FAT OG FE

25% i butikk og 10% i nettbutikk

clock-icon on-fr 10-17, lø 10-15
disability-icon trapp ved inngangen

Det går an å dra på «sydenferie» uten å fly. Sandefjord er jo Norges Las Palmas, er det ikke? Du har uansett fortjent deg en tur, så sett deg på toget til den gamle hvalfangstbyen, ta 01-bussen videre i retning Tønsberg, og du finner Fat og Fe i idylliske omgivelser på Fevang gård. Dette er en økologisk gårdsbutikk, valørmerket i gull fra Debio. Det vil si at over 90% av varene er økologisk sertifisert. Søstrene Thea og Maj og mamma Inger-Hilde skulle egentlig bare ha åpent én helg og selge egg og annet fra gården, men etterhvert vokste det, og nå kjører folk langveisfra for å kjøpe alt mellom himmel og jord med fokus på bærekraft, miljø og økologi: vaskemidler, hudpleie, kjøkkenutstyr, gaveartikler, bøker, sy-utstyr, stoff, interiør, tekstil, m.m. Du må mer enn gjerne ta med egen emballasje og fylle med økologiske havregryn, rørsukker eller mel. Dette er en opplevelse, sug til deg innehavernes kunnskap om f.eks. hvordan bærekraftig tankegang kan by på vanskelige valg. Er langreiste økologiske epler bedre enn lokale konvensjonelle epler? Nyt gården og fargene på veggen, møblene, den fine hagen, kaffe og is på trappa, og kjøp rykende fersk surdeigsbakst. Hils på hønene, katten Mikkel, nyt utsikten og kos deg i butikkens hage med hengekøye og sandkasse. Det er benker og stor boltreplass for slitne fedre og lekne barn. Dra på utflukt!

LOCO SAGENE photo

LOCO SAGENE

15% på butikkvarer

clock-icon ma-sø 09-20
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Det startet med en drøm og et frø. Greenseed – en kafé med plantebasert mat og drikke på Jessheim. Gründerne André og Elin fikk førstehånds innsikt i utfordringene med å drive og leve plantebasert, og med det så de umiddelbart behovet for en butikk med plantebaserte dagligvarer. Folk fortalte dem at de gjerne skulle spist mer plantebasert, men at de ikke visste hvor de skulle begynne å lete. Med seg på laget fikk de Erik og Kjartan, som ser på Loco som en gamechanger for et mer bærekraftig samfunn og mer kjærlighet til alle levende vesener.

Drømmen de delte, var å kunne gå til én butikk og finne alt man trenger av plantebasert mat. Et sted man ikke må se gjennom listen over ingredienser med lupe, eller google seg fram til innholdet. En butikk som samarbeider med og fremmer småskalaprodusenter og lokale bønder så vel som de store aktørene. En butikk hvor man vet at man handler etisk og støtter en sak som er viktig.

Den sprø drømmen ble til Loco. Og da de åpnet sin første butikk på Sagene i juni 2022, var det lang kø utenfor. Det er ikke tvil om at Olofolk var modne for dem. Plantebaserte dagligvarer har utvilsomt kommet for å bli.

BOTANISK HAGE photo

BOTANISK HAGE

25% på butikkvarer

clock-icon visning etter avtale
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Vi ønsker oss skjenk, vi ønsker oss bestemors gamle champagneglass, og vi vil gjerne ha en knæsj oransje lenestol. Vi vil ha stålamper, telefonbord og mansjettknapper. Vi vil ha gamle møbeltrekk, snirklete sofaer og tulipanvaser. Vi vil ha sittegrupper, vi vil ha skranglete sett engelske tekopper, en humidor til sigarer, gi oss turkise putetrekk og blomstermønster. Vi vil ha Botanisk Hage Møbelforretning, hvor fortiden kan bli med deg til nåtiden, og bli det fineste du har i stua di.

Vintage er i vinden som aldri før, og kanskje representerer det først og fremst tidløshet – hvordan stoffer og former og håndverk trumfer fast fashion, IKEA-veldet og dårlig kvalitet. Vi heier på stil, originalitet og gjenbruk, og vintage kan være en måte å ivareta dette på i ditt eget liv. Dessuten er det skikkelig gøy å gå på skattejakt i Botanisk Hage Møbelforretning, og vi lover at du får hjelp, ekspertise og gode historier med på kjøpet.

Botanisk Hage Møbelforretning fremmer norsk design og gjenbruk, og tilbyr bærekraftige løsninger til private hjem og profesjonelle miljøer – kanskje du skal løpe til sjefen din med det samme og be om oppussing på kontoret? Norge har vært en stødig leverandør av godt håndverk og stilig design når det kommer til møbler, og blant lukten av gammel tekstil, tre og lakk hos Botanisk Hage Møbelforretning får man lyst til å bytte karriere med det samme, bli møbelsnekker, og bringe tradisjonene videre.

MØLLEREN SYLVIA photo

MØLLEREN SYLVIA

25% på tørrvarer i løsvekt

clock-icon ti 12-18, on-fr 10-18, lø 10-16
disability-icon ett trinn ved ingangen

Hvorfor må det alltid være så innmari mye emballasje? På en vanlig dagligvare ligger seks små asparges på et brett med plast rundt, og lykke til med å få kjøpt en enslig gulrot! Så er det håndsåpe – ja, du får refillposer, men det er unødvendig mye forpakning for så lite det også. Vel, dette er de opptatt av i en av byens litt bortgjemte juveler. Rett ved slottsparken ligger Mølleren Sylvia – et koselig landhandleri midt i byen. Dit kan du ta med deg ditt eget glass eller dispenser, fylle den med håndsåpe, vaskemiddel, havregryn eller linser. En økologisk landhandel med gullsertifisering fra Debio (den eneste matbutikken i Oslo) og et godt utvalg norsk mat fra biodynamiske og økologiske lokale bønder. De har også eget kjøkken hvor de fermenterer grønnsaker, og baker surdeigsbrød på gamle korntyper: svarthavrebrød, bokhvetebrød og kanelsnurrer. De lager også müsli og mye annet godt. Målet deres er å ha direkte kjennskap til sine leverandører, slik at de kan stå inne for varenes innhold og opprinnelse. Blant annet ved å bry seg om lokalmiljøet der, arbeidernes vilkår, artsmangfoldet i matjorden og vannforsyningen. De har personlig møtt dem som lager sjokoladen, som brenner kaffen, som driver gården de får olivenolje fra og som arbeider med å dyrke tomater under åpen himmel i Italia. Det er butikken sin det!

PRISLØS photo

PRISLØS

25% på butikkvarer

clock-icon ma-lø 11-18
disability-icon trapp ved inngangen

Tenk deg et samfunn uten noe merke- og klespress, ingen «regler» om at gutter må gå i blått og jenter i rosa, at tweed er teit for nå er det 90-tallet som gjelder. Mote- og klesbransjen har mye makt, og ofte har vi forbrukere lite valg enn å dilte etter. Prisløs ble startet med en visjon om å gi folk et miljøvennlig shoppingalternativ, samt å gi folk mulighet til å kunne velge sin egen stil uavhengig av trend og merkepress.

Prisløs er et gjenbrukskonsept basert på «slow fashion» som jobber for å være et fullverdig alternativ til «fast fashion». De reiser rundt og håndplukker vintageklær fra forskjellige tiår, design og stiler. Dessuten arrangerer de vintagemarkeder, workshops, kurs og stands på festivaler for å fremme en miljøvennlig livsstil. I butikken og på vintagemarkedene de arrangerer, kuraterer de klærne og skriver plaggenes historie på lappene. De har en lidenskap for miljø, mennesker, gjenbruk og estetikk. Deres ønske med Prisløs er at folk skal ha en arena for å møte likesinnede og få mulighet til å lære, dele og inspirere hverandre til en mer miljøvennlig livsstil. Prisløs har «zero waste» som sitt overordnede mål. Det er en utfordrende forretningsmodell å leve av, men de har tro på at det er mulig med de rette holdningsendringene i samfunnet, samt støtte fra politisk hold. Det Prisløs gjør, kan man ikke sette en pris på.

REVIR photo

REVIR

15% på alt turutstyr i butikken - og leie

clock-icon ma-fr 10-18, lø 10-17
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Kjenner du på en nostalgi når du tenker på skatesjappa eller ditt faste hang-out da du var fjortis? Et sted hvor du kan kjenne på vekten av ting i hendene og høre på nørder snakke om det de brenner for? Revir er en sånn butikk. Et sted hvor nysgjerrigheten fremdeles blir pirret av kriker og kroker med turverdenens krimskrams. Samtidig er det ikke noe du heller vil enn å beine ut i skauen og teste greiene.

Revir går i motsatt retning av outdoor- og sportskjedene. De tviholder på historiefortellingen, den gode samtalen, nerde-kunnskapen og det kuraterte utvalget. Dette er butikken hvor du finner det du ikke finner andre steder. Gratis kaffe, kunst, kultur, opplevelser og tjenester som f.eks knivsliping og gravering. I "Hiet", deres nye lille avdeling på tvers av passasjen finner du sykkelverksted og noe av det brenner for, nemlig utleie av utsyr.

Revir dyrker nærturen, den mest miljøvennlige tur-typen, ikke høyest, raskest, lengst eller vanskeligst. Hvorfor bruke en million på å gå i tog opp Mount Everest når du kan få de mest fantastiske, intime opplevelsene i naturen i ditt nærområde? Eller for å si som Helge Ingstad: «Her er min kano, mine garn, mitt gevær og mine hunder. Skogene, elvene og vannene står til min rådighet. Jeg sitter i skjorteermene foran mitt telt og føler meg som millionær».

STIKLING photo

STIKLING

25% på butikkvarer

clock-icon on-fr 12-18, lø-sø 12-17
disability-icon trapp ved inngangen

En liten avklippet stilk kan bli en helt ny plante hvis man håndterer den riktig og gir den de riktige forutsetninger for å lykkes. Slik er det også med en god idé. Under den ellers så dystre pandemien snublet Juthamat over en stilk, eller rettere sagt fikk en slik idé hun kunne dyrke fram. Hun solgte nemlig planter fra stiklinger og frø på markeder, og mens hun stod der spiret en liten stikling av en idé fram i henne. Idéen vokste og vokste. Hun ga den sol, vann og næring. Og plutselig var idéen en virkelighet – en jungel av en butikk på Tøyen (eller Grønland om du vil). En grønn oase midt i byen hvor man kan drømme seg bort i sine villeste plante-fantasier! I butikken sin tilbyr Juthamat både vanlige og husplanter av alle slag, samt noen uvanlige i forskjellige farger og fasonger. Stikling har slått rot i et nabolag som kan trenge mer liv og røre, farger og grønne fingre. Det er et ‘mission’ Juthamat har tatt på strak arm. Hun ønsker å dyrke fram et trygt miljø og videreformidle glede og kultur i strøket, skape lyst og motivasjon til å dyrke fram grønne planter eller friske nye idéer.

EKT RIDESKOLE & HUSDYRPARK photo

EKT RIDESKOLE & HUSDYRPARK

2 billetter til prisen av 1

clock-icon ma-sø 10-17
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Alle har en indre cowboy eller cowgirl. Du vet det bare ikke ennå. Stol på oss, du har en indre trang til å leve et liv på åpne sletter hvor det bare er deg og hesten din. Mennesket har levd med tamme hester i over seks tusen år og i Norden regner man med at hesten ble tatt i bruk som husdyr rundt 1500–1200 fvt. Dine forfedre var avhengige av hesten, så kanskje ligger det litt i ditt DNA.

Hvis du trodde EKT er en slags fantasiverden som i tv-serien West World, der man kan leve som cowboy i ville vesten, må vi dessverre skuffe deg. MEN dette er mye mer enn en rideskole. Edvin Kjell Thorson (derav EKT) hadde som filosofi at hester og dyr skulle være til glede for folk i byen, da han i 1954 startet opp rideskolen. Nå er det en husdyrpark med 10 ulike dyreslag som går fritt på området eller i en innhegning som du kan gå inn i. Hos EKT kan du hilse på hester, kuer, geiter, sauer, griser, kaniner, gjess, høns, påfugler og ulike typer svømmefugl. Kanskje en geit blir din nye bestevenn?

Å være blant dyr på en gård kan være en terapeutisk opplevelse for oss byfolk, enten vi får levd ut cowboyfantasien vår eller ei.

LEELA YOGA photo

LEELA YOGA

2 for 1 på drop-in og 15% i butikken

clock-icon se på nettsiden
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Leela Yoga drives av en gjeng som brenner for yoga både på og av matta. Ordet leela kommer fra sanskrit og betyr hellig lek, og det kan jo være et helt nydelig utgangspunkt for livet sjæl. At man liksom må leke seg litt igjennom det, selv om det er stort og seriøst. Kanskje en tur til Leela yoga kan bidra til mer lek, fleksibilitet og styrke inn i ditt liv?

Dessuten synes de at yoga skal være billig nok til at man kan gjøre det masse i livet sitt, og det heier vi på. Med samme businessmodell som et treningssenter (de har til og med studentrabatt!) kan du tilpasse medlemskapet ditt til hvor du er i din yogareise. Skikkelig bra saker, både for lommeboka di, gleden ved å lære seg noe nytt, og den berømte progresjonen. Som de sier selv, de kan ikke love at det vil skje mirakler, men de kan love deg en ganske så fet yogagjeng med masse glede både i timene, på workshop og på eventer.

Damene i Leela Yoga er opptatt av å skape et inkluderende miljø, både for deltagerne i klassen, for instruktørene, og for samfunnet rundt. De har for eksempel donasjonsklasser til inntekt for ulike saker, senest krigen i Ukraina.

Leela yoga Gamlebyen ligger like ved Fuglen Kaffe - to Osloklassikere i en smekk, der! Pust, bøy, tøy, latter, samhold, kaffe, verdens beste hovedstad. Grei skuring.

OSLO KLATREPARK photo

OSLO KLATREPARK

2 billetter til prisen av 1

clock-icon lø-sø 10-18, se nettsiden
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Når man klatrer feies all tvil om at vi stammer fra apene til side. Det vekker et urinstinkt hos oss. Som barn er behovet for å klatre i noe der fra et tidlig stadium, enten det er en kjøkkenbenk, et tre eller en ribbevegg – man vil gripe noe og komme høyere og høyere. Opp der de høythengende frukter er. I en tid hvor mange vil hevde at barn blir overbeskyttet, tilbyr Oslo Klatrepark på Grorud en trygg måte å få barn og voksne ut og opp i trærne igjen. De har som mål å bidra til en sunnere, mer aktiv og spennende hverdag for alle, der man kan utprøve og utvikle sine ferdigheter. Her gjelder det å komme seg fra tre til tre ved hjelp av ulike teknikker som gå, krabbe, springe, balansere, svinge som Tarzan, hoppe eller rulle. Klatring i tretopps klatrebaner gir en flott opplevelse og mestringsfølelse. Banene har ulik vanskelighetsgrad og høyde, så alle og enhver vil kunne få en utfordring. Oslo Klatrepark baserer sine verdier på å være tolerante, inkluderende, tilgjengelig, engasjerte og nyskapende. De har som mål å gjøre minst mulig inngrep i naturen, og har derfor bygd hele klatreparken uten å bore inn i trærne. På tide å mane fram din indre ape – kom deg ut og nå nye høyder!

DANSENS HUS photo

DANSENS HUS

2 billetter til prisen av 1

clock-icon se program for åpninstider
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Når vi snakker om bærekraft er det ofte om noe varig, om noe håndfast som er laget med minst mulig påvirkning på naturen. Men i et bærekraftig samfunn må vi kjøpe mindre ting og heller nyte opplevelser. En tilsynelatende forgjengelig opplevelse kan sette varige spor i minnet vårt. Og tenk bare på bærekraften som trengs for å holde en dansepartner på strak arm.

I 2008 var endelig en lang kamp ført av enkeltpersoner og organisasjoner sluttført: Dansens Hus åpnet. Et flunkende nytt, funksjonelt og vakkert teaterhus i en gammel industrihall ved Akerselva stod nå til rådighet for dans i Norge. Dermed var en viktig milepæl for synliggjøring, aksept og anerkjennelse av dansekunsten nådd. Dansens Hus er Norges nasjonale scene for samtidsdans. De produserer ikke egne forestillinger og har ikke egne dansere ansatt, men viser forestillinger av ulike dansekunstnere og kompanier, og favner et bredt spekter av dansekunsten. Huset har satset mye på forestillinger for de aller minste – bokstavelig talt med forestillinger for barn fra 0 år og oppover. Streetdancefestivalen Urban Moves Oslo arrangeres hver juni, med battles, jams og forestillinger. De viser ellers et bredt spekter av dansekunst representert med nye og etablerte kunstnere fra inn-og utland. Workshops, mesterklasser, samtaler med kunstnerne, debatter og utstillinger er noe av det Dansens Hus ofte byr på i tilknytning til forestillingene.

YOGA PÅ FACTORY TØYEN photo

YOGA PÅ FACTORY TØYEN

2 for 1 på yoga med Christina

clock-icon to 07.30-08.30, 09-10
disability-icon tilgjengelig / heis

Da yoga kom til Norge, frontet av Hollywoodstjerner og alternative sjeler, var det mange som trodde dette bare var en ny hippie-greie som raskt ville forsvinne igjen. Det var JOGGING som skulle frelse oss. Yoga ble sett på som noe mystisk, med røkelse, stearinlys og summende mantraer. Men denne trenden var kommet for å bli.

Den spirituelle siden ved yoga, er for de fleste, ikke like viktig lenger. Yoga er anerkjent på lik linje med mange andre former for trening, og begreper som Bikram og Ashtanga har blitt relativt kjente. I en verden som aldri slutter å snakke, er yoga stillheten. En frisone der man kan sone inn og bare være tilstede i kroppen sin med pusten som et konstant forankringspunkt.

Christina Skreiberg underviser i det som kalles Vinyasa Flow – en form for yoga som ofte sidestilles med Ashtanga. Det er ikke én og én øvelse, men en kontinuerlig overgang fra den ene stillingen til den neste. En flyt, eller flow på fint. Det høres kanskje vanskelig ut, men du trenger verken være myk eller trent yogi for å delta. Christina tilpasser timen til ditt behov.

Etter timen kan alle deltakere jobbe gratis i det åpne kontorlandskapet i fjerde etasje på Factory Tøyen ut dagen, og Håndbakt OSLO, det økologiske bakeriet i 1. etg, byr raust på 30% på mat og drikke til alle yogis etter timen.

FLOATING OSLO photo

FLOATING OSLO

2 floats til prisen av 1

clock-icon ma-sø 10-20.30
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Ok. Sånn her gjør du: Du går inn på Floating Oslo, møter en utrolig hyggelig type fra Skottland, forteller at du har kommet for å flyte, og blir tatt med inn til rommet det hele skjer. Her inne møter du et slags romskipaktig egg med supersalt vann. Oppi der skal du! Der flyter du som en liten dupp, og etter at kolben har lukket seg rundt deg, musikken har dempet seg og lyset er slukket, ligger du helt i din egen verden. Vi gjentar; din egen verden. Bare deg. Og her kan du være i nesten en time! Tankene flyter, du flyter, verden er langt borte og helt nærme på samme tid. Forskning viser at flytetank kan gi bedre søvn, at det hjelper musklene å slappe av, samt at angst og bekymringer kan fjerne seg litt fra din nærmeste bevissthet. Det går også rykter om at småbarnsforeldre kan ha enorm gevinst av en time hvor INGEN kan forstyrre deg. Eller bare du som er sliten. Du kommer til å elske det. Eller du som har hatt mye greier å tenke på. Eller du som bare vil slappe av og nyte vektløsheten.

Tenk så heldige vi er som har mennesker i Oslo som har en tank ledig, bare til deg!

God flyting.

Det er lov å sovne.

Lov å snorke, også.

DET NORSKE TEATRE photo

DET NORSKE TEATRE

2 billetter til prisen av 1

clock-icon ti-fr 08-22, lø 10-20
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

I 1913, under dei såkalla teaterslaga slost riksmålsungdommar og målungdommar reine nevekampar inne i det nyopna Det Norske Teatret. Hulda Garborg sa etter opninga: «Det er som ein draum det som er hendt i kveld, at me hev reist eit norsk teater midt i Kristiania, og kome fraa det med livet.» Are Kalvø og Knut Nærum har lagt det heile bak seg no. Dei er ikkje ungdommar lenger. Det Norske Teatret har feira 100 år og er framleis det einaste nynorske nasjonal-teateret.

Populære er dei også. Suksessar som Bikubesong, Shockheaded Peter og The book of Mormon er berre nokre av oppsetjingane som har trekt eit stort publikum dei siste åra. Teateret ser det framleis som si oppgåve å vere ein minoritetsarena, men det er ikkje lenger Hulda frå landsbygda, men Aicha frå byen som dei skal strekke seg etter, seier teatersjefen.

Det Norske Teatret sin scene på Rommen i Groruddalen er ei nysatsing som viser produksjonar frå repertoaret og nye framsyningar i samarbeid med Rommen Scene/Kulturetaten i Oslo kommune. Det Norske Teatret skal vere leiande innanfor berekraft og sirkulært forbruk, og har ein ambisjon om å redusere klimafotavtrykket.

FNs berekraftsmål er ei rettesnor i arbeidet deira. Det jobbar mellom anna med scenografi og kostyme med lang levetid, og for å bruke ting på nytt eller å resirkulere.

OSLO BADSTUFORENING photo

OSLO BADSTUFORENING

2x drop in til prisen av 1

clock-icon drop in reserverer du på hjemmesiden
disability-icon varierende

Svettere, foren eder!

Hvor er bjørkeriset? Hvem har helt eukalyptusolje på ovnen? Hva er idealtemperaturen? Hvorfor har du på deg et Blink 182-håndkle? Det er klart badstufolk må organisere seg. Dette er hele Oslos badstuforening, hvor alle er velkomne!

De kan skilte med badstuflåter på Sukkerbiten, Bademaschinen på Langkaia i Bjørvika, én i Bispevika, i tillegg til en på Kroloftet i Svartdalen. Hva med å overnatte på en egen badstu-øy? Eller opplev badsturitualenes hemmeligheter.

Sagnet sier at den første, Måken, ble bygget av to anarkister utelukkende av en av de mest bærekraftige ressursene du kan finne – drivved. Etter dette har de blitt så fine på det så, saunaene Skarven, Anda og Havørnen er arkitekttegnet. Om det er Snøhetta eller Renzo Piano vil de ikke svare på. Dette er en av badstuforeningens godt bevarte hemmeligheter. Det de kan avsløre er at de er åpne for fellesbadstue hver dag fra 07 til 19. Oslo Badstueforening er medlem av Frivillighet Norge og Bad, Park og Idrett og har blitt kåret til Oslos beste forening. Du er hjertelig velkommen til å få litt fart på hjertepumpa. For ordens skyld, du kan ha med deg akkurat det håndkledet du vil. Foreningens visjon er badstue til folket! Finn en tid på nettet, oppsøk og sett pris på ditt lokale hav, opplev natur og la kroppen din kjenne at den lever!

GALLERI F15 photo

GALLERI F15

Gratis inngang for 2 og 15% i butikken

clock-icon ti-sø 11-17
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

På jakt etter ditt «moment of zen»? Ytterst på Jeløyas sydspiss, med utsikt over Oslofjorden, ligger vakre Alby gård. Gården har røtter tilbake til vikingtiden og gir assosiasjoner til et sted der man ville plassert et slott. Galleri F 15 er et slags slott for kunst, som ble etablert i 1966 og er et av Norges eldste og mest prestisjetunge visningssteder for norsk og nordisk samtidskunst og kunsthåndverk. Galleriets egenart ligger i den unike kombinasjonen av kunsten og stedets arkitektur i en lystgård fra 1800-tallet beliggenheten i et historisk herregårdslandskap. I 2023 gjennomføres den 12. utgaven av Momentumbiennalen. Utstillingsserien ble vist for første gang i 1998 og er i dag en av de eldste og blant de viktigste arenaene for samtidskunst i Norden.

Bærekraft er en viktig verdi for Galleri F 15 og Momentum. Det jobbes stadig med å forbedre rutinene for kunstproduksjon. I galleriets miljøstrategi legges det stor vekt på at alle ansatte skal være bevisste på valgene de tar i produksjon, innkjøp og energiforbruk. Bevissthet i materialinnkjøp, gjenbruk og resirkulering er viktige stikkord.

Galleri F 15 viser skiftende utstillinger og er et intel¬lektuelt pustehull for nyskapende, grenseoverskridende kunst. Lat gjerne som du er på en vingård i Frankrike. Gjør det til en utflukt! Fra Oslo er det bare 40 minutter med bil, eller en terapeutisk togtur.