MY UGLY BABY photo

MY UGLY BABY

2x svart kaffe og doughnut til prisen av 1

clock-icon ma-fr 09-18 lø-sø 10-18
disability-icon 2 trinn

Sterke farger, neonlys, håndlaget kaffe, fin betjening og ikke minst doughnuts. Det er umulig å ikke komme i god stemning når du kommer inn dørene hos My Ugly Baby! Og det er tydelig at de legger hjertet sitt i alt de gjør – om det er den fantastiske kaffen brent etter alle kunstens regler, glaseringen med for eksempel raspberry pistachio, caramel popcorn eller strawberry sprinkle eller de forseggjorte eskene du får med deg hjem til noen du er glad i, ingenting er overlatt til tilfeldig- hetene, alt er laget på stedet.

I bakgården har de fine utesitte- plasser, men skulle du ikke ha mulighet til å ta turen, kan du også få deg et kaffeabonnement på web- siden deres. Da får du ferskbrent kaffe eller kaffebønner levert på døra, hvor mye du vil, når du vil.

Det kan likevel ikke understrekes nok hvor mye det anbefales å ta turen til Youngsgate, åpne alle sansene og ta inn lukten og fargene.

Eller som Homer Simpson ville sagt det: “Doughnuts....AaggaGGhGh- ghGhGhghhhh.”

BOULANGERIE M photo

BOULANGERIE M

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon ti 06.30-18 on-to 06.30-19 fr-sø 06.30-20
disability-icon tilgjengelig

Mmmm bolansjerrrii sier du sikkert til deg selv når du kjenner duften av nybakte baguetter. Frankofili er ikke klassifisert som en personlighetsforstyrrelse, men det betyr ikke at du ikke kan skryte det på deg. Franskmennene har, forvirrende nok for oss nordmenn, to ord for bakeri: boulangerie, som spesialiserer seg på brød, mens patisserie er stedet for kaker og andre søtsaker.

Men de kan tilby begge deler slik som Boulangerie M på Ensjø gjør. De er familieeid, og sjefsbaker Manuel Chovin er en vaskeekte franskmann med lang erfaring. Han har knadd deig i både Frankrike og Norge i flere år og baker etter tradisjonelle metoder med de beste ingredienser.

Manuel knar mest surdeig, og ofte økologisk til sine franske og nor- ske kunder. Croissanter og 6-korn- brød er blant bestselgerne, men hvis du vil, legger du noen baguetter i kurven på sykkelen din og sykler plystrende gjennom byen, très élégant.

GIOIA photo

GIOIA

2 crêpes/gallettes til prisen av 1

Pierre fra Frankrike og Higinia fra Argentina, men med italienske aner, møtte hverandre på et hotell i Polynesia. En lang reise brakte dem omsider til Frogner, hvor de åpnet den lille isbutikken Gioia. I 2020 fulgte de opp med ny butikk i Bogstadveien/ Valkyriegata.

Gioia er italiensk for glede, og det er få andre ting som fremkaller glede som is av ypperste kvalitet. Pierre og Higinia er inspirert av re- isene sine og eksperimenterer sta- dig med nye smaker.

Her finner du blant annet pasjons- fruktsorbet med sitrongress, villb- jørnebær, salt karamell og appel- sin-rosmarin. De bruker de beste ingrediensene – sjokolade fra Valrhona, pistasj fra Sicilia og vanilje fra Tahiti. Om du craver på crepes eller galettes, hos Gioia finner du rettene i både salte og søte varian- ter, med eller uten is.

Det er nemlig slikt det blir ekte glede av!

FOMOTO photo

FOMOTO

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon ti-fr 11-17 lø-sø 11-16.30
disability-icon liten trapp

Det føles som å bestige et fjell – den monstrøse motbakken som svinger seg langs fossen forbi Hønse-Lovisas hus. Etter å ha lagt bruset fra elva bak deg, mens du hiver etter pusten og hviler blikket på vakre Sagene bad, oppdager du dem – de fargesprakende taklampene som dingler i trærne, og der er uteserveringen. Fomoto! «What the F...omoto?» tenker du.

Du har snublet over en skjult per- le av en butikk og kafé. Innehaver Kjartan forklarer det mystiske navnet over en kaffe og hjemmebakt kake: «Navnet er en blanding av navnene til de tre som startet opp».

Det skulle opprinnelig bli et verk- sted, men sammen med designer og illustratør Frode gikk det opp for dem at dette kunne bli stedet de hadde drømt om:

en vakker nabokafé og designbu- tikk med redesign, fairtrade, friske farger og helgevafler – et pust i bakken, bokstavelig talt, midt mel- lom Grünerløkka og Sagene.

PORTEN photo

PORTEN

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon ma-fr 09-15
disability-icon tilgjengelig

Alle mennesker er helt unike.

Alder, kjønn, kultur og funksjonsnivå er noen forhold som kan påvirke jobbmuligheter og skape rammer for samfunnsdeltakelse. Vi vil alle ha glede av et mer inkluderende arbeidsliv, der flere kan bidra og lykkes etter egne forutsetninger!

Noen som kjenner sitt samfunnsans- var og har gjort døren høy og por- ten vid er, ja, Porten – en trivelig og raus kafé som ser på alle menne- sker som en ressurs. Porten drives sammen med mennesker med ulike funksjonsnedsettelser, som gjennom jobben får økt mestrings- følelse og arbeidsglede.

På Porten kan du kjøpe med deg ny- delig kaffe eller nytrukket te på vei til jobb, spise deilig påsmurt eller friske salater til lunsj.

Porten er en annerledes kafé, og stolt av det!

Velkommen!

GRÜNERLØKKA BRYGGHUS photo

GRÜNERLØKKA BRYGGHUS

2 retter til prisen av 1

clock-icon ti-fr 16-00 lø-sø 14-00 (kjøkken minst til kl 20)
disability-icon 2 trinn

Grünerløkka har en lang tradisjon med øl. Med Ringnes og Schous bryggeri i spissen rullet heste- kjerrer stadig ut de store portene med Bayer og Porter til folket. Mindre bryggerier, som blant an- net Foss ble kjøpt opp, bryggingen ble stadig mer industrialisert, og de gamle ufiltrerte og upas- teuriserte øltypene måtte vike for den mer generiske pilsen. Så ble omsider Løkka hipt og øltørste kunstnere, musikere og studenter kunne legge grobunn for en gjen- fødsel av de små bryggeriene med et mer spennende utvalg.

Grünerløkka Brygghus startet som Gastropub i 2010 og tre år senere var den første bryggetanken på plass. Igjen kunne man kjenne den søtlige duften av malt og humle blant de gamle murhusene i København- gata. Med tjue tappelinjer egen- produsert øl og skikkelig pubmat, valfartet ølentusiaster til brygghuset og den årlige Grünerløkka Mikro- bryggfestival. Kjetil og Inga holder fyr i bryggekjelen til glede for alle ølhunder. Støtt ditt lokale bryggeri!

KAMPEN KAFFE & BAR photo

KAMPEN KAFFE & BAR

2 retter til prisen av 1 (fra kl 17)

clock-icon ma-on 08-18 to-fr 08-sent lø 10-sent sø 10-18
disability-icon tilgjengelig

De er bratte, bakkene opp til Kampen. I gamle dager var de skumle også, for den beryktede Kampenrampen kunne ligge og luske i mørke sidegater og vente på en mulighet til å bombardere deg med snøballer. Kampen er nå en av Oslos vakreste og mest rolige områder med vakre trehus og utsikt over byen. Heldigvis har de også en nabolagskafé- og bar på det fine hjørnet av Thorbjørn Egners plass, som i løpet av våren blir bilfri og får en ansiktsløftning med kunst og kirsebærtrær.

Det er folka bak Fuglen som driver Kampen Kaffe og Bar. Kaféen har ligget der en stund, med navn som Kampens Hete, Krutt og Krem og Javelin, men nå har det blitt en rikere tilbud. Du kan nyte et glass naturvin med deilig mat, selvfølgelig snekra sammen på kjøkkenet av de beste råvarer, blant annet surdeigsbrød fra Le Pain, spekemat fra Ask Gård, oster og annet pålegg fra små, lokale leverandører i samarbeid med MatCo og kaffe fra Fuglen Kaf- febrenneri.

Ta turen opp bakkene til Kampen! Det er verdt det.

HITCHHIKER photo

HITCHHIKER

2 retter til prisen av 1

Hvis du skal få gatecred, må du vite om den beste gatematen i byen. Med seks år på ryggen som landets første streetfood-restaurant har folka på «Hitch» vært på jakt etter å skille seg ut og være i forkant av matkulturen. De sniffer opp nye trender fra alle verdenshjørner og prøver seg fram på kjøkkenet til de finner gull. Hos dem kan du få to land fra hver sin side av kloden kombinert i én og samme rett, og menyen endres hyp- pig etter sesong med et fokus på bærekraftige og økologiske råvarer.

Hitchhiker har vært inspirert av gatemat fra hele verden, men siden 2019 har kjøkkenet ønsket å ta et dypdykk i asiatisk farvann. De er kjent for å introdusere uimotståelige retter konstruert og gjenskapt med egen vri.

Derfor er menyen preget av nye morsomme asiatisk-inspirerte retter som crispy kongekrabbetaco, sprø mondu dumplings og koreansk BBQ.

Retter du kanskje ikke engang visste at du likte.

BRUKET photo

BRUKET

2 retter til prisen av 1

clock-icon on-to 16-23.30 fr-lø 16-00.30
disability-icon tilgjengelig

Det vi kaller Landbrukskvartalet ligger mellom mangfoldige Grønlandsleiret og Schweigaardsgate, og var lenge et sted som handlet om melk, melk og atter melk. For et drøyt århundre siden var melken du kjøpte av ymse kvalitet. Små melkebutikker lå over alt, og mange var faktisk fasader for lyssky virksomhet. I 1911 ble derfor Kristiania Melkeforsyning etablert og leverte tusenvis av liter trygg melk til byens befolkning. Det nye landbrukskvartalets følger arven fra meieritida, med fokus på urban matkultur, gode, lokale råvarer og aktiviteter knyttet til mat.

Prosjektet skal dessuten demon- strere landbrukets rolle i det grønne skiftet ved utstrakt bruk av tre- og biobaserte byggematerialer. I 2018 åpnet Bruket, som lager deilig og spennende pizza basert nettopp på lokale råvarer. (Med lokale mener vi ikke innenfor ring 3 altså).

De eksperimenterer med nye smaker, har flere veganske alternati- ver, men du finner selvfølgelig også de gamle klassikerne.

Et glass vin til, kanskje? Ja, det kan da ikke være helt på jordet!

CASBAR photo

CASBAR

2x pizza til prisen av 1

clock-icon varierer for sesong
disability-icon ett trinn

Velkommen til CASBAR! Både bar og pizzeria, gode drinker og kanskje byens beste pizza, altså! Folka bak CASBAR vet hvordan en god pizza skal lages, og her er det høyt fokus på å skaffe de gode råvarene, slik at din kveld på vift blir minneverdig.

Eller kanskje du bare skal ta den med hjem og spise den i sofaen, det blir like godt der. Helt eget pizzakjøkken, helt egen kjærlighet til maten og helt lov å kjøpe en pizza til.

Hos CASBAR får du den klassiske pizzaen du gleder deg til, men jammen har du ikke også sjansen til å få en vri på det hele – her står de innovative smakene i sentrum, og det kjennes! Nam, nam, ingen skam å spise opp hele selv.

Vintørst? Pizza og vin har da hatt en romanse så lenge man har kunnet si sprø bunn, så spør gjerne etter vinanbefaling til ditt pizzavalg. Kom sulten! (Og ja, det er lov å si Rock the Casbar!)

GODTHÅB photo

GODTHÅB

2 retter til prisen av 1

I et av 2018s definitive humor-øyeblikk la alt-right-aktivisten Peter Sweden ut en video på nettet der han beskrev Grønland som en livsfarlig no-go-zone med sharia-lover og såkalte svenske tilstander. Latterliggjøringen var øredøvende. Grønland er Oslos, om ikke Norges smeltedigel og en vibrerende bydel med variasjoner av smaker, mennesker og kulturer. Godthåb eller Nuuk er hovedstaden på Grønland, altså verdens største øy.

Godthåb i Oslo har ikke de samme aspirasjonene, men har en visjon om en kafé og et utested som er inkluderende og åpent, med et variert publikum og en deilig ve- gansk meny. Gjengen bak elsker Grønland og vil være en plattform for samarbeid på tvers av nas- jonaliteter og kulturelle uttrykk i form av prosjekter som legger til rette for dette. De har også et vidunderlig uteområde, en skjer- met terrasse, hvor de dyrker urter og blomster, blant annet til bruk i egne drinker.

Velkommen til Grønland!

HANDWERK BOTANISKE photo

HANDWERK BOTANISKE

2 retter til prisen av 1 (ma-fr)

Vet du hvorfor det heter Tøyen? Jo, navnet Tøyen, var egentlig Tadvin (Todien) sammensatt av tad (gjødsel, skitt, møkk, svart) og vin (eng, mark). Ok, én fun fact til: Vet du hva som er Oslos eldste, bevarte tømmerbygning? Det er Gamle Tøyen hovedgård i Botanisk hage. Og nettopp der holder Handwerk Botaniske til. I våningshuset fra 1679 er det helårskafé med uteservering i sommerhalvåret.

Du kan altså spankulere rundt blant alskens eksotiske planter, meditere litt, og deretter nyte en deilig lunsj i en historisk del av Oslo. Du kan også ta deg et glass vin eller en øl fra Handwerks eget bryggeri. Hver uke serverer de torsdagsmiddag fra kl 16 til 18.30. Det er husmannskost fra hele verden og varierer mellom kjøtt, fisk og vegetar.

En gang i måneden holder de også gjestespill i kaféen med spennende kokker som gjester deres kjøkken. Følg med på deres eventkalender for å se programmet. Menyen pub- liseres alltid fredagen før.

CASA MEXICO photo

CASA MEXICO

2 retter til prisen av 1

(unntatt skalldyrsretter)

clock-icon varierer for sesong/ se vippa.no
disability-icon tilgjengelig

Mathipstere, turister, sultne nordmenn og en og annen meksikaner har i økende grad funnet veien langs Akershuskaia og til Mathallen Vippa, i skur 40 ytterst på Vippetangen, et diskoskast fra Hovedøya. Der finner du det meksikanske huset, som strengt tatt er en bod.

Casa Mexico er drevet av Stamhuset som er en ideell virksomhet med mål om å senke terskelen til arbeidslivet og gi jobberfaring for unge. De har med seg hele Norges tacodronning, den meksikanske kokken Sylvia Vavik.

Hun står for den herlige meksi- kanske menyen og er driftsleder i matboden. Menyen er basert på autentisk meksikansk mat fra sør i Mexico. Tortillaene er naturligvis håndlagde (og glutenfrie) mais- tortillas, prøv for eksempel deres prisbelønte økologiske Cochinita pibil taco.

Casa Mexico lager mat med hjertet, fra bunnen – basert på kvalitetsprodukter og sesongens økologiske råvarer. Dette er ikke norsk taco, du får en smak av Mexico i hver bit. Skal du først ha tacofredag, gjør det på ordentlig!

XICH LO photo

XICH LO

2 forretter til prisen av 1

clock-icon ma-lø 15-22
disability-icon tilgjengelig

Xich Lo – det uttales sik-lå. Det betyr sykkeldrosje og må ikke forveksles med løpevarianten rickshaw. Sykkeldrosjen er et ikonisk og nostalgisk symbol i gatebildet i Vietnam. I Oslo er Xich Lo en viet- namesisk restaurant som åpnet dørene første gangen i 2001. Siden den gang har de laget matretter med smaker hentet fra det vietnamesiske kjøkken, råvarer fra Norge og videreført fransk matkunst til lekre retter med særpreg.

Det er ikke mye fint å si om Frank- rikes okkupasjon av Vietnam, men hvis det skulle være noe, måtte det bli den kulinariske fusjonen det medførte.

Hos Xich Lo er vårrullene perfeks- jonerte, du får klassikeren ande- bryst med ingefærsaus og biff i tamarindsaus, noe du absolutt må få med deg! En kjenning blant de mindre rettene er selvfølgelig Pho, vietnamesisk biffnudelsuppe, vel- smakende, velgjørende og som gir deg styrke til å sykle både deg og daten din hjem til døra i en xich lo.

GRÅBEIN photo

GRÅBEIN

2x toast eller suppe til prisen av 1

clock-icon on-fr 15.00-00 lø-sø 12-00
disability-icon tilgjengelig

Idé til Friends-episode: Ross blir utestengt fra Central Perk fordi han forstyrrer Rachel i arbeidet. Monica overtaler de andre til å starte nabolagsbar istedenfor. Krydre det hele med litt Nordic Noir, Oskar Braaten, flytt handlingen til Tøyen, og vipps har du den nesten sanne historien om Gråbein! Fem gode naboer åpnet i oktober 2019 en bar med matservering i det historiske Gråbeinkvartalet.

Det er som stua di, bare bedre, med et godt utvalg vinyl, lokalproduserte fristelser og benker i solveggen. Til forskjell fra stua di arrangerer Grå- bein små konserter og monolog- fremvisninger, og ikke sjelden reiser noen seg og deler et dikt eller lig- nende.

Gråbeingårdene er navnet på et kvartal leiegårder på Tøyen, som i sin tid fikk navnet sitt fra byggme- ster Ole Olsen aka «Gråbein-Ol- sen» som visstnok var en gjerrig type og gikk i ulvepels.

Hvem nå han er i Friends er opp til deg å finne ut av.

SENTRALEN KAFETERIA photo

SENTRALEN KAFETERIA

2x pizza til prisen av 1

clock-icon ma-fr 08-19 lø-sø 11-17
disability-icon tilgjengelig

”Denne bank vil stå til evige tider, hvis den ikke blir sprengt ved trykk innenfra.” - Arkitekt Henrik Nissen ved åpningen av Christiania Sparebank, 14.april 1901. Sparebanken har ”ved trykk innenfra”, blitt til kultur- og innovasjonshuset Sentralen. De gamle bygningene i Øvre Slottsgate 3 og Tollbugata 30, som sammen utgjorde hovedkontoret til Christiania Sparebank i Kvadraturen, er renovert og slått sammen.

Her finner du nå flere scener, idéverksted, restaurant og bar. På Sentralen Kafeteria kan du vel- ge å starte dagen, gjennomføre et møte, stikke innom for en kaffe, hente med deg lunsj til kontoret eller treffe venner for å ta et glass og ett uformelt måltid.

De har en vilt god surdeigspizza knadd sammen av samarbeidspart- neren Handwerk. Kvadraturen har fått nytt liv og i sentrum står Sen- tralen. Legg besøket ditt innom og du vil garantert ikke bli skuffa.

Det er sikkert som banken.

KAFE SABA photo

KAFE SABA

2 retter til prisen av 1

Hva har Dronningen av Saba, som i følge bibelen ble rikelig belønnet for sin gavmildhet mot Kong Salomon, med nederlandsk handel og Grønland å gjøre? Vel, strengt tatt ingenting. Men jo – det handler om møte mellom kulturer og religioner! I Hollendergata på Grønland holder sjarmerende Kafé Saba til. Der møter du gamle og unge fra alle verdenshjørner, kulturer og religioner, du kan lære deg nye språk eller lære andre ditt, eller bare spise en deilig frokost på vei til jobben.

Kokkene på Kafé Saba etterstreber å lage alt fra bunnen av, samt å drive et kjøkken med tilnærmet null avfall. De er også opptatt av å bruke miljøvennlige matpakker, kopper, sugerør og matposer.

Kafé Saba er en del av Kirkens Bymisjon og eventuelt utbytte går blant annet til boligarbeid blant mennesker som trenger og ønsker støtte og oppfølging for å mestre dagliglivet i boligen på en best mulig måte. Opplev et uformelt, sosialt møtested for Grønlands rike mangfold på Kafé Saba.

SEEDS photo

SEEDS

2 retter til prisen av 1

clock-icon ma-lø 11-20 sø 11-19
disability-icon tilgjengelig

Magnus og kjæresten Linn seilte fra Oslo sommeren 2017. Sommeren etter kom de tilbake med mange fine minner fra Karibiske strender, store hav og spennende kultur. Med kun en kjøleboks i båten som holdt 10 grader ble Atlanterhavskryssingen på 4 uker en litt annerledes tur enn vanlig i matveien. De var nødt til å lage en ny livsstil basert på grønnsaker, bønner og andre belgfrukter, samtidig som de søkte opp dokumentarer og artikler rundt plantebasert kosthold.

De ble i løpet av turen veldig glad i konseptet, og følte hvilken forskjell det gjorde på kroppen.

Vel hjemme så de hvordan folk slukte billig kjøtt fra butikken uten å tenke en tanke om hvor og hvordan denne industrien ser ut, eller hvor- dan det påvirker helsen.

Magnus tok med seg Linda, en ven- ninne som han både jobbet og kitet med gjennom kitebutikken Fluid, og startet Seeds. Maten er plante- basert, sunn og deilig.

Man høster som man sår.

THE GOLDEN CHIMP photo

THE GOLDEN CHIMP

dumplings til prisen av 1

(oppe i baren)

clock-icon ti-fr 16-00 lø 13-00
disability-icon tilgjengelig

Er Tøyen det nye Grünerløkka? Tøyen har i hvert fall blitt et av de mest spennende bydelene i Oslo, og på få år fått et overraskende stort utvalg av kaféer, barer og restauranter. Og Tøyengata har virkelig fått en ansiktsløftning. The Golden Chimp er bygget på kjærligheten til dumplings og asiatiske smaker. Bak en tilsynelatende anonym fasade åpenbarer det seg et sted hvor man kan oppleve japansk og asiatisk kultur gjennom mat, drikke, musikk og atmosfære.

Konseptet er avslappet og syndig, mens menyen bevarer de rene asi- atiske smakene.

Mannen bak denne herligheten heter Jan Robin Ektvedt og er kjent fra Kokkelandslaget og restauran- tene Hitchhiker og Strand. Han har ett mål for øye – å stramme opp dumplingsserveringen i Oslo, sam- tidig som han ønsker å rendyrke delingsånden rundt et måltid. Med Lysløypa har du nå en gylden mulighet til å oppleve den gyldne sjimpanse i Tigerstaden. Velkom- men til en unik matopplevelse på Tøyen!

LUN photo

LUN

2 chili con carne til prisen av 1

(fram til kl 20)

clock-icon ma-to 10-17 fr 10-14
disability-icon ett trinn

Skal det ikke være mulig å bare kunne ta seg en helt vanlig pils da? Uten å måtte velge mellom 19 surøl, 12 neipaer og nypesider fermentert på loftet til et gammalt krematorium i Skjåk? Noen ganger er det greit å slippe så mange valg, men å bare ta seg en øl, kanskje en liten matbit og konsentrere seg om samtalen med kompisen din. Det er ikke det at Lun på Hasle har lite å velge blant, det er bare det at det at det ikke er det som er fokuset. Hasle er en del av en stor bydel i endring og de trengte en bydelskro. Tidligere var det industri, gartnerier og siden et digert snøde- poni på Hasle. I dag flytter familier inn i nye leiligheter på Løren, Ensjø og Hovinbyen.

Noen av naboene tok saken i egne hender, et knippe kjendiser faktisk: Frode Jacobsen fra Madrugada, Kenneth Simonsen fra The Dogs, og en eller annen skjeggete fyr de kaller Atle Antonsen, ville skape sin egen lune møteplass i nærområdet.

Det har de klart, til glede for mange flere enn seg selv.

VIVA LA PASTA photo

VIVA LA PASTA

2 retter til prisen av 1

clock-icon ma-lø 11-22 sø 12-21
disability-icon tilgjengelig

At pasta er mer enn spaghetti er nok noe selv de fleste nordmenn klar over i dag, men nå skal du få høre om noe du kanskje aldri har hørt om. Viva la pasta er den eneste sjappa i Norge som lager tagliatelle i et ostehjul! Norge. Deres pasta er noe helt annet enn den du får kjøpt i butikken.

Her lager de den på stedet straks du bestiller, den kokes i to minutter og deretter får pastaen lov til å trek- ke i en hvit saus før de til slutt legger den i sitt Grana Padano-ostehjul. Mens kokken roterer pastaen i os- tehjulet, bestemmer du selv hvilken topping du vil ha. Velg mellom en smakfull pancetta, en spicy salami piccante, trøffelkrem, sautert sopp, eller hva med en miks av pesto, soltørkede tomater og mozzarella?

Viva la pasta lager ekte italiensk tradisjonsmat, men med en mod- erne vri. Buon appetito!

LAKSEN - FISK OG VILT photo

LAKSEN - FISK OG VILT

2 retter til prisen av 1

(take away)

clock-icon ma-fr 10-17 lø 10-15
disability-icon 2 trinn

Kan en fiskebutikk kalles en kulturinstitusjon? Når det gjelder «Laksen» på Bjølsen/Sagene er svaret et rungende ja. Laksen – Oslo Fisk & Vilt er 81 år i år og etter fasaden å dømme kunne de glidd sømløst inn i en Olsenbanden-film. De har videreført butikkens gamle tradisjoner med fiskekaker (med og uten chili), hjemmelaget fiskegrateng hver onsdag og kompe på torsdager. På veggen et flott veggmaleri fra krigens dager. Utvalget har likevel fulgt utviklingen, og de kan tilby delikatesser fra inn- og utland.

I sentrum – den hellige gral: ferskfiskedisken, dessuten et utvalg ferdigmat med alskens herligheter innen tradisjonsmat, uten e-stoffer og med litt mindre salt enn van- lig. Butikken mobiliserer før årets høydepunkt: julebutikken – med torsk og kveite i hovedrollene. Her kommer det ofte tre generasjoner for å gjøre sin julehandel, for de vet at Laksen disker opp med etter- traktede produkter fra leverandører fra forblåste fjorder du ikke visste fantes. Vet du ikke hvordan du skal tilberede herlighetene, spør betje- ningen! De fikser biffen... eller lak- sen om du vil.

LOUIS PIZZA photo

LOUIS PIZZA

2 retter til prisen av 1

clock-icon ti-lø 15-22 sø 15-21
disability-icon tilgjengelig

På Adamstuen, ved hjørnet av Ullevålsveien og Stensgata, ligger en pizzasjappe litt utenom det van- lige. Ved første inntrykk tenker man kanskje at Louis er en jovial italiener med stereotypisk bart og aksent som egentlig heter Luigi, men nei, denne sjappa har en helt annen, og mer alvorlig historie. Louis Pizza ble nemlig startet for å være en arbeidsplass for en liten iransk flyktningfamilie.

Den er drevet som et veldedig prosjekt av Live Glesne Kjølstad, en filmregissør med et stort hjerte. Louis Pizza er oppkalt etter niesen til pizzabaker Sorab. Han ble sendt ut av Norge sommeren 2019 og etter returen til Iran ble han fengslet og utsatt for tortur, og lever nå et liv på flukt. Man håper han kan komme tilbake en dag. Selv om dette er et sted som har et høyere formål, ikke tro de tar lett på pizzaen! Her brukes kun de beste italienske råvarer og det er kjærlighet i alle ledd.

Hos Louis kan du spise pizza med god samvittighet!

OSTARA BAR photo

OSTARA BAR

2 små retter til prisen av 1

clock-icon on-to 17-00 fr 16-02 lø 16-02
disability-icon 1 trinn

Welcome to the upside-down-world! Det første som slår deg når du entrer Ostara Bar er det som ser ut som huset til bestemor i Rødhette og Ulven hengende opp ned over baren, omgitt av bungnende hengeplanter. I dette scenarioet er det vanskelig å vite om du spiler rollen som ulv eller om du er rødhette. Ostara innenfor germansk mytologi betyr vårgudinnen, men ga også navnet til et antatt eldgammelt rituale, som nå feires av moderne hekser rundt vårjevndøgn.

Hvis du føler dette begynner å bli trippy, kan du glede deg til psytran- cen og technoen setter i gang utover kvelden og natta. Men la oss si at du bare vil ha deg en matbit og noe å drikke, seriøst koseligere omgivelser finner du ikke.

Innehaver Sofia Su har laget en av de lekreste barene i byen. Med fok- us på små retter plantebasert mat du kan få helt til stenging, naturvin, surøl og sake, vil du gi smaksløkene dine den stimuli de fortjener.

Så kan du mane fram din indre heks og bli utover natta hvis du vil.

NATURLI`KAFE photo

NATURLI`KAFE

2 retter til prisen av 1

(app-bestilling i kafeen: skriv inn promokoden «Lysløypa2021» i handlekurven etter du har lagt inn bestilling)

clock-icon ma-fr 07-17 lø 10-16
disability-icon tilgjengelig

Joda, det er koselig å se på kuer gresse, kaniner spise høy og ikke minst pandaer spise metervis med bambus. Det kan sikkert også gi mye inspirasjon, men ikke nødvendigvis den du trenger for å legge om til et mer plantebasert kosthold. Heldigvis er det noen som har funnet en løsning på akkurat det. La oss presentere NATURLI’ Kafé – et inspirasjonssted for alle som ønsker å spise plantebasert mat!

Konseptkaféen på Skøyen ønsker at folk skal få øynene opp for at plantebasert mat faktisk smaker skikkelig digg, og at det å spise og drikke mer bærekraftig ikke trenger å gå på bekostning av smak.

Her får du fargerik mat, deilige frokost- og lunsjretter, som de lover du blir både mett og glad av. Du kan kjøpe råvarene med deg hjem også, og kokkelere i vante omgivelser hvis du foretrekker det.

Det høres jo ut som noe for alle og enhver (ja, du også panda!).

SIGNALEN SJØBAD photo

SIGNALEN SJØBAD

gratis dessert

clock-icon ti-to 16-22 fr-lø 12-23 sø 12-21
disability-icon tilgjengelig

Oslo er en fjordby med hav og skjærgård. Det er lett å glemme av og til når man subber rundt i asfal- tjungelen. Derfor burde det nærmest vært blå resept på en forfriskende båttur med elferga til Nesod- den, omgitt av bølgeskvulp, måkeskrik og sjøluft. Sjølufta gir appetitt, og den kan du stille på Signalen. Deres ambisjon har nemlig vært å skape en kulinarisk destinasjon som viser tilhørighet til Nesodden og denne halvøyas lokale råvarer.

Det er en sjømatsrestaurant som fokuserer på bærekraftige rå- varer fra havet, krydret med natur og grønnsaker som høstes mest mulig lokalt. Nyt et glass vin fra et vinkart de har brukt lang tid å sette sammen, slik at det gjenspeiler menyens filosofi. Fra Signalens eget bakeri får du nybakt, økologisk brød på surdeig og mel fra små møller, og har de mer brød igjen kan du være så heldig å ta et brød under armen og sette kursen gjennom bølgene tilbake mot storbyens skrik og skrål.

CAFÉ MAGENTA photo

GALGEN

2x avokadotoast til prisen av 1

(Fra åpen til kl 16)

clock-icon sø-to 12-21 fr-lø 12-23
disability-icon trapp

Galgen høres kanskje ikke ut som det første, eller for øvrig siste stedet man ønsker å henge ut, men fortvil ikke. Det er et veldig koselig og uformelt serveringssted på Vålerenga, på Oslos beste østkant. De holder til i et tradisjonsrikt Vålerenga-trehus i begynnelsen av Strømsveien, i de samme lokalene der legendariske Kafé Eno en gang vartet opp med smørbrød og varm kakao.

Et steinkast fra det gamle retterste- det der den stakkars løsarbeideren Anders Flatebydalen var sistemann ut i 1815. Riktig nok med øks og ikke galge.

Restauranten Galgen ble star- tet av bydelsbeboere. Der holder de åpent fra formiddag til sent på kveld, med alle måltider et men- neske behøver. Spesielt kjent har Galgen blitt for sin husmannskost, ikke minst sin komletorsdag.

Om sommeren åpner de dørene til bakgården - med grønn plen, lang- bord og sol til langt ut på ettermid- dagen. Da kan du glede deg over at du ikke levde i 1815. God middag!

INVENTARIUM photo

INVENTARIUM

20% rabatt opp til 500kr

clock-icon ma-fr 12-17 lø 12-16
disability-icon ett trinn

Se på denne rare lampa her! Og sjekk dette syskrinet. Eller denne gamle gardinen og dette snaps- glasset? Åh, vi tar med alt hjem så de kan bli elsket høyest i verden.

Inventarium er Oslos kanskje minste, og mest eklektiske vintagebutikk. Neste gang du er i Markveien, må du nesten stikke nesa innom og se på alt det vakre, rare, og unike som finnes der inne.

For vet du, det kan hende at det er akkurat du som kan gi den lille elefantskjeen eller det blå plissé- skjørtet et liv til. Og det er ganske fint å tenke på. Kanskje du til og med blir skikkelig glad i tingene du redder med deg hjem.

Velkommen til en liten retrohimmel hos Inventarium!

Dessuten er det kunst her også, skikkelig fin kunst - og kanskje Tone er bak kassa og kan fortelle deg mer om alt som er gøy ved å tenke gjen- bruk. Summa summarum, er du på jakt etter et klenodium, finner du et sammensurium på Inventarium.

NOMADEN photo

NOMADEN

25% på butikkvarer

clock-icon ma-fr 10-18 lø 10-17
disability-icon ett trinn

Det har vært rart å ikke kunne reise hvor man vil. Ja, vi er nødt til å tilpasse oss realitetene. Vi må fly mindre, helst ikke dra på cruise, ikke støtte diktatoriske regimer. Men vi må aldri slutte å reise! Når man reiser blir man følsom, man tar imot inntrykk på en annen måte. Et tre, kanskje helt likt det uten- for døren din hjemme, får kanskje en annen mening når du ser det en natt i Bilbao. Da jeg som skriver dette skulle på interrail i 1999, var det bare ett sted å gå for å finne det jeg trengte.

Jeg kjøpte kart over Berlin, Lonely Planet for Praha og en hengekøye. Jeg har alt fortsatt. Nomaden er spesialistbutikken for reisende og Norges største reisebutikk.

Men Nomaden er også noe mer. Gjennom over 26 år som “anner- ledesbutikk” og førstevalget til nor- ske globetrottere, har det utviklet seg en særegen atmosfære hos Nomaden. Hver dag fylles denne atmosfæren av reisedrømmer, eventyrlyst, historier, kunnskap og minner. Og en glede over å dele dette. Fascinasjonen for verden.

OSLO BADSTUFORENING photo

OSLO BADSTUFORENING

2x dropin til prisen av 1

Svettere, foren eder!

Hvor er bjørkeriset? Hvem har helt eukalyptusolje på ovnen? Hva er idealtemperaturen? Hvorfor har du på deg et Blink 182-håndkle? Det er klart badstufolk må organisere seg. Dette er hele Oslos badstuforening, hvor alle er velkomne! Foreningen kan skilte med fire flotte saunaflåter.

Sagnet sier at den første, Måken, ble bygget av to anarkister utelukkende av drivved. Etter dette har de blitt så fine på det så, saunaene Skar- ven, Anda og Havørnen er nemlig arkitekttegnet. Om det er Snøhetta eller Renzo Piano vil de ikke svare på. Dette er en av badstuforenin- gens godt bevarte hemmeligheter. Det de kan avsløre er at alle ligger nede på Operastranda, er åpne for dropin hver dag fra 07 til 19, og at du er hjertelig velkommen til å få litt fart på hjertepumpa.

For ordens skyld, du kan ha med deg akkurat det håndkledet du vil.

VÅLERENGA FOTBALL ELITE photo

VÅLERENGA FOTBALL ELITE

2 billetter til prisen av 1

ved forhåndskjøp i Vålerenga-sjappa/ Intility Arena (på Oslo Taxi-tribunen -med forbehold om ledige billetter)

clock-icon ti, on, fr 10-17 to 10-18 lø 10-14
disability-icon tilgjengelig

Det er kampdag. T-banen mater blåkledde ut på perrongen. En stim tar form og snirkler seg opp blant kontorbyggene på Helsfyr, mot Intility Arena. Der de sluses inn som maur i en maurtue! En kjapp servering på torget først, før speaker’n varmer opp stemmebåndene. Forventningene øker, nervøsitet ligger i lufta. Er det i år vi tar opp kampen mot RBK, Molde og fjorårets gule komet fra nord? Orgellyd fyller stadion. Pølsa stappes i kjeften, så skjerfet kan holdes over hodet med begge henda.

Svelger unna, rekker siste vers av Vålerenga Kjerke.

Framtida løper ut på banen, Fager- mo tar plass på linja. Dommer’n blåser i fløyta. Så våkner hele sta- dion til liv: Syng med hvis du er Vål’enga! Så: Sukking og banning. Dommer’n har mer hår enn hjerne. Og ut av det blå sitter’n i krysset! Supporterne hopper til 7,8 på rich- ters skala. Opp med nøkkelknip- per, bønda skjønner ingenting: «Å Vålerenga, å Vålerenga - vi står sammen og kjemper og vinner til slutt!

Fotball er best med publikum.

UFF photo

UFF

25% på butikkvarer

clock-icon ma-fr 10-19 lø 10-18
disability-icon rampe

U-landshjelp fra Folk til Folk, Norge (UFF) ble startet i 1979 av frivillige, i kampen mot apartheid. Altså har UFF vært aktive i Norge i over 40 år. Mens innsamling av klær har gått jevnt og trutt i hele landet, har ikke overraskende interessen for second hand-butikkene i Oslo eksplodert. Med mer fokus på klima og bærekraft og økende bruk av vintage i motebildet, flokker folk til UFF sine tre butikker i hovedstaden.

Overskuddet fra både klesinn- samlingen og butikkene går til bi- standsprosjekter i Afrika og Asia. To ganger i året, både vår og høst byttes nesten alle klærne ut i løpet av en kveld og natt for å markere sesongskiftet.

Da er det nesten 10 000 nye plagg å boltre seg i butikkene dagen etter.

Butikkene har dyktige ansatte som er opptatt av at utvalget i butikkene gjenspeiler motebildet i dag, men har også mye for de som ønsker noe helt unikt. Og du, ja du har fortjent en ny jakke!

DANSENS HUS photo

DANSENS HUS

2 billetter til prisen av 1

(for bestilling, kontakt billettsalg@dansenshus.com)

clock-icon se hjemmesiden
disability-icon tilgjengelig

I 2008 var endelig en lang kamp ført av enkeltpersoner og organisasjoner sluttført: Dansens Hus åpnet. Et flunkende nytt, funksjonelt og vakkert teaterhus i en gammel industrihall ved Akerselva stod nå til rådighet for dans i Norge. Dermed var en viktig milepæl for synliggjøring, aksept og anerkjennelse av dansekunsten nådd. Dansens Hus er Norges nasjonale scene for samtidsdans. De produserer ikke egne forestillinger og har ikke egne dansere ansatt, men viser forestillinger av ulike dansekunstnere og kompanier, og favner et bredt spekter av dansekunsten.

Huset har satset mye på forestillinger for de aller minste – bokstavelig talt med forestillinger for barn fra 0 år og oppover. Ungdomssatsninger som festivalen Urban Moves og dansekonkurransen Measure Your Crew er også viktige satsninger. De viser ellers et bredt spekter av dansekunst representert med nye og etablerte kunstnere fra inn-og utland. Workshops, mesterklasser, samtaler med kunstnerne, debatter og ut- stillinger er noe av det Dans- ens Hus ofte byr på i tilknytning til forestillingene.

KLIMAHUSET NATURHISTORISK MUSEUM photo

KLIMAHUSET NATURHISTORISK MUSEUM

2 billetter til prisen av 1

(gjelder også for naturhistorisk museum)

clock-icon ti-fr 11-16 lø-sø 10-17
disability-icon tilgjengelig

Nordens første utstillingshus om klima og klimaendringer åpnet i juni 2020. Hvordan fungerer jordas klimasystem? Hvilke konsekvenser har global oppvarming? Hvilke løsninger finnes, og hvordan kan du selv bidra? Alt levende på jorda formes av klima, og i Klimahusets utstillinger får du oppdatert, forskningsbasert kunnskap om dagens klimasituasjon.

Målet er at alle besøkende skal få kunnskap, håp og vilje til handling for en mer bærekraftig framtid.

Klimahuset ligger vakkert til i Bota- nisk hage og er selvfølgelig et nul- lutslippsbygg. Taket er dekket av solceller, og bygningskroppen er utformet for å gi en takvinkel som er optimal for solinnstråling, sam- tidig som det gir en «pipe-effekt» for den naturlige ventilasjonen i bygget.

Bygningen produserer på årsbasis mer energi enn den forbruker. På etiketter på ulike steder i huset kan du lese mer om miljøvalgene som er tatt.

TRONSMO photo

TRONSMO

25% på varer opptil 500kr

(gjelder ikke bøker bundet av fastprisavtalen)

clock-icon ma-on 09-17 to-fr 09-18 lø 10-16
disability-icon trapp

I et enormt lager i Pennsylvania står en robot og plukker bøker fra reoler herfra til evigheten, de sorteres på samlebånd av underbetalte arbeidere før de shippes over Atlanteren og lander i din post- kasse. Enkelt. Du slipper jo å se arbeideren i øya. Uavhengige bokhandlere, til tross for romantikken de forbindes med, er utrydningstruet. Tronsmo er mer enn en bokhandel – de er en kulturinstitusjon som mot alle odds har overlevd i over 40 år. Tronsmo var et initiativ fra aktører på venstresiden som ville skape et utsalgssted for politisk litteratur.

I dagens bokmarked, der kjeder, snever volumfiksering og generell ensretting dominerer, er Tronsmo viktigere enn noensinne.

På Tronsmo Bokhandel dunker du ikke hodet i reklameplakater eller snubler over stabler med bestsel- gere med en gang du kommer inn døra, men du møtes av folk som brenner for litteratur og kan finne boka for akkurat deg! Og glem ikke den legendariske underetasjen der du finner det du måtte ønske av verdens beste tegneserier.

Ikke støtt Jeff Bezos, støtt Tronsmo!