Lysloypa

project 1

BABAJI SMAKEN AV INDIA

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-sø 11.00 - 23.00
Adresse Stortorvet 2
Instagram @babajifredrikstad
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Det er ikke sjeldent man har lyst til å døtte innpå med Indisk mat. Det objektivt klingende pronomenet «man» er helt bevisst brukt, da jeg regner med at dette gjelder store deler av Fredrikstad (én sjettedel av jordens befolkning bor i India, så jeg føler uansett at vi har rett). Nok om det. Å gå ut for indisk mat her i byen er ofte litt omstendelig, men nå har redningen kommet.
Babaji åpnet på Stortorget med en ganske renskåret streetfood-linje. Med et lite knippe reindyrka retter klart til servering i løpet av 3 minutter. De har noen store gryter med byens indiske favoritter med ris og digg nanbrød. Enklere kan det vel ikke gjøres, men da har man god tid til en liten mangolassi til dessert etter en god lunsj -selv med kun en halvtime til rådighet.
Takk Babaji for at du gir ca. 0,001065% av verdens befolkning og Fredrikstad tilgang på rask og billig Indisk mat!
Måtte ingenting stoppe snikdiggindiskmatifiseringen!

project 1

HANKØSUND RESTAURANT

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • Mo-Sø 1200-2200
 • (kun sommer)
Tilgjengelighet
 • Trapp

Midt mellom yatch og jolle finner du palmer. Under palmer finner du en restaurant med lave skuldre og stort smil. Et stilrent restaurantlokale vitner om et solid kjøkken, men med en kitch strandbar i hjørnet føles det hele upretensiøst. Den riktige sommerformel: digg og avslappa.
Pene tall som 1,5 tonn serverte blåskjell forrige sommer, viser at de gjør noe riktig. Dette er durkdrevne folk som gir deg avslappet kvalitet.
De har også bryggeplass tilgjengelig, og stedet vil være en naturlig redning for deg og fiskedaten din om makrellen du har belaget deg på til middag, glitrer med sitt fravær.
Det er verdt å understreke at Restaurant Hankøsund holder sesongåpent, men lik dem på facebook, så vil de holde deg oppdatert om arrangementer også utenfor sesong.

project 1

Gulating Pub Gamlebyen

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • Ti - to 16-23
 • Fr 16-01
 • lø 12-01
 • sø 12-21
Adresse Kirkegata 28a
Instagram @gulatingpub
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Gulating pub gamlebyen er mer enn en vanlig pub. Innehaver Morten Krogh har lang fartstid innen bransjen, og er selv ølbrygger og utdannet kokk. Her plukker man råvarer til det beste for kunden. Pizzaen er i en klasse for seg selv. Her kan man bruke en hel ettermiddag og kveld.
Og det mangler ikke på konserter eller arrangementer.
Puben har for eksempel en ølfestival og slår seg også på brystet med flere Crooner-kvelder. Vi har også hørt rykter om at innehaveren også har traktert mikrofonen ved flere anledninger.
Dette er kanskje ikke lenger den stille gamle by, som Lillebjørn Nilsen synger i Fredrikstadvise. Det er nok mer liv her nå enn det var når Lillebjørn bodde i byen - det beviser Morten Krogh og co, selv om om sangene til Lillebjørn er fortsatt like fine.

project 1

DIVAN RESTAURANT

2 retter til prisen av 1

før kl 18.

Åpningstider
 • Ti-sø 1400-2200
Adresse Storgata 3
Instagram @divanrestaurant_
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Divan er en nedpå tyrkisk restaurant i et lite hjørne av Fredrikstad. Her kan du få tyrkiske småretter; Meze, eller hvorfor ikke prøve moussakan? Ifølge Divan så stammer moussaka fra det ottomanske riket langt tilbake. Noen vil jo hevde at det er moussaka er gresk, men den diskusjonen skal vi ikke legge oss opp i. Som Divan skriver på plakaten sin - Det tyrkiske kjøkken er viden kjent verden over.
Det er noe med Middelhavet som frister ganen litt ekstra. I blanding av asiatisk og europeisk formerlig syder matkulturen i dette landet. Du kan vel selv tenke deg å gå gatelangs blant alle grytene i smale gater i verdensmetropolen Istanbul som en gang Harald Hårråde gjorde. Det var en grunn til at han kalte byen Miklagard som betyr noe sånt som den store byen.
Det er i hvert fall hyggelig at det store utland har kommet hit til lille Fredrikstad. Vi kaller oss også for væringer; Fredrikstad-væringer, så sånn har ikke historien gjort skam på seg. Man føler seg riktig så velkommen og beæret for å ta del i denne eksotiske sfæren.
Høgg innpå!

project 1

GREENHOUSE ØKOMAT

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-fr 10.00 - 17.00
 • To 10-19
 • Lø 10-17
 • Sø 12-17
Adresse Nygaardsgt 37
Instagram @greenhouse_okomat
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

I en gågate preget av raske pølser og burgere, laget av produsenter med hastverk og mengdefokus, går Greenhouse den andre veien. I et frodig lokale mellom kasser av økologiske grønnsaker, urter og andre dagligvarer, finner du gode sofaer og stoler du kan synke ned i. Stedet appellerer nemlig til å senke skuldrene og gir deg mat laget med ro og gode råvarer. Greenhouse har en forholdsvis liten, men spisset meny med mat laget av råvarer som smaker noe.
Stedet har et tydelig alternativt preg, men man trenger hverken bruke drømmefangere som øredobber eller ha Bob Marley som livets soundtrack for å besøke stedet. Det alternative her er at Greenhouse gjør handling av de tankene veldig mange har.
At grisen man spiser skal ha hatt et godt liv, at produksjonen av grønnsakene ikke skal være skadelig for hverken oss eller naturen og at vi begrenser søppel.
Greenhouse har også en serie med juicer og smoothies kroppen din vil takke deg for.

project 1

HEIM FREDRIKSTAD

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-to 15-00
 • fr 15-02.30
 • lø 12-02.30
Adresse Storgata 15
Instagram @heimgastropub
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Heim juger ikke med navnet. Heim er nedpå og jordnært og serverer den maten man som regel alltid kan ha lyst på med tilhørende läsk. De har gjort en innsats på innredningen. De har samlet en haug med morsomt stæsj som deilig tilfeldig er slengt opp på veggene - nok til at man både to og tre ganger kan føle seg underholdt mens kompisen er på do.
De har mengder av håndtverkerøl, både på tapp og flaske og robust comfort food som legger seg sånn til i magen at man vanskelig ser for seg å forlate åstedet før et par glass til er tømt.
Er du glad i en quiz, kan Heim skilte med en skikkelig god én. Spørsmålene er gjennomarbeidet og gode. De kjører mesterskap i sesonger, men det er ingenting i veien for å komme innom på en og annen quiz innimellom. At det er tre andre steder i landet som kjører den samme quizen samtidig, gir konkurransen et lite løft.
Velkommen heim til Heim!

project 1

RESTAURANT FABEL

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-fr 11.00 - 23.00
 • lø 12.00 - 23.00
Adresse storgata 11
Instagram @fabelrestaurant
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

I bryggas stiligste bygg, i førsteetasje på Litteraturhuset ligger Fabel. Et stort åpent kjøkken i midten av lokalet gir dere underholdning i påvente av maten. Når maten er på bordet, har dere mye å prate om. Fabel kjører en rustikk stil med et godt utvalg av småretter som de legger opp til gjestene skal dele seg imellom. Småretter med trøkk i betegner de det som.
Med kvalitet på mat og service som en fine dining, men skuldre som på en kro, er du godt ivaretatt. Er du mett, men frista, bestiller du én rett, er du sulten bestiller du tre, eller bare et glass fra den rikholdige baren.
Fabel har også en flott Munch-café det er verd å stikke innom for en kaffe og noe lett å spise på dagtid, eller f.eks. et godt glass rødt før eller etter et arrangement på Litteraturhuset.
Fabel har skjenkebevilgning på hele huset, så det du kjøper i baren kan du derfor ta med på arrangementene på stedet.

project 1

ST. CROIX-HUSET

2 retter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-fr 10.00 - 17.00
 • to 10.00 - 19.00
 • lø 10.00 - 17.00
 • sø 12.00 - 17.00
Instagram @stcroixhuset
Tilgjengelighet
 • Tilgjengelig

«Følelsen jeg får når jeg står og skal forsyne meg med mat fra enten vegetar-lunsjbuffetet eller vegetar-middagsbuffeten på St.Croix-huset er ubeskrivelig. Først må jeg stå å beundre den fristende og vakre maten. Det er et hav av farger og ulike fantasifulle sammensetninger av sunn og kortreist vegetarmat. Å begrense inntaket er en utfordring og ikke overraskende går jeg stappmett og fornøyd fra St.Croix hver gang!» - fornøyd, matglad gjest.
Onsdager serveres lunsjbuffet og torsdager middagsbuffet. Ellers i uka serveres bl.a salat, påsmurt, toast, suppe, kaker, is og et godt utvalg av te- og kaffe.
St. Croix-huset ønsker at kaféen brukes som «en dagligstue», hvor nye bekjentskaper og kontakter kan knyttes. Kaféen har en scene som passer for små konserter, foredrag, diskusjoner med mer.
På konserter og arrangement med 18-årsgrense, har de bar.

project 1

CAFÉ CICIGNON

2 valgfri kaffe og bakverk/kake til prisen av 1

Åpningstider
 • Ma-Fr 10-16-30
 • Lø 11-18
Instagram @cafe_cicignon
Tilgjengelighet
 • 2 trinn

I Fredrikstads fornemme plankeadelstrøk kan man finne noe litt utenom det vanlige; en fransk- ungarsk café. Eller, det vil si, vi veit lite om fransk-ungarske kaféer er en trend som dundrer gjennom Norge og kontinentet, men dette er nok den eneste i Fredrikstad. Uansett; på Cicignon fungerer denne blandingen strålende og har ledet til et stilig interiør, en god stemning og en meny som har plukket noen skatter fra to mattradisjoner. Å trekke frem kan vel quiche lorraine og en god og varmende gulash. Dessuten så er de bælgode på kaker som ligger mot det franske. Ryktet på bygda sier at sjokolade og chilli-kaka er verdt turen alene. Alt er hjemmelaga, ferskt og ærlig.
De to smilende damene som dri-ver stedet sørger for en lun og god stemning, som gjør at en gjest fort blir stamgjest. De har dessuten en liten butikk med ting som er verdt en titt i. 

project 1

CAFÉ MAGENTA

2 valgfri kaffe og bakverk/kake til prisen av 1

Åpningstider
 • lø-ma & to 10.00 - 19.00
 • ti-on 10.00 - 22.00
 • fr 10.00 - 02.00
Instagram @cafe_magenta
Tilgjengelighet
 • Rampe

Magenta er en farge som er vanskelig å inkorporere i en palett. Man vil så gjerne vise den fram, men den skinner ofte likeså godt alene. Den er som en magnet på øynene. Likeså er det med kaféen. Paletten er hele Gamlebyen. Kaféen skinner for seg selv i utkanten ned mot elven. Øynene dras dit mot utkanten av maleriet nede i høyre hjørne som en magnet, eller for ikke å si som Magneta, eller var det Magenta, jeg ble plutselig litt forvirret;)
Her kan du spise i de gamle lokalene til 27 festnings-slaver fra 1734, så på den måten kan man si at ånden er ivaretatt. Pass deg, så du ikke må jobbe som en slave for å fronte kaféen for resten av livet etter et besøk her. Kanskje du kan velge å lage piecer med magenta rundt omkring i Fredrikstad by.
Hvis ikke kan du jo sitte på de hyggelige uteplassene, eller stikke innom en av de lokale galleriene som det bugner av i nærheten. Hvis du er interessert i kunst, kom gjerne på en vernissage.
Er du interessert i konserter, er det muligheter hver onsdag og fredag gjennom hele året. Eller ta med selskapet ditt og bestill en tapasbuffet.

project 1

KAFÉ ØKS

2 valgfri kaffe og bakverk/kake til prisen av 1

Åpningstider
 • on-to 11.00 - 17.00
 • fr-lø 11.00 - 18.00
 • sø 12.00 - 18.00
Instagram @kafeoks
Tilgjengelighet
 • Rampe

I den ærverdige prestegården som troner over parken ned mot Fergeleiet, holder Østfold Kunstnersenter hus. ØKS er en formidlingsinstitusjon for samtidskunst og med kuratering fra hele Østfolds mangfold av profesjonelle kunstnere, vil du nesten til enhver tid se flotte utstillinger her.
Kunstnere som aldri blir pakket ned og satt på lager er de som holder til i rommet ut mot den flotte kastanjehaven, nemlig konditorene på kafé ØKS.
Fristende friske lunchretter bør prøves før man begir seg utpå det søte. Monteret fylt med bugnende mesterverk med glasurer man kan speile seg i. Konditor Tormod Pettersen smiler fra øre til øre når man snakker godt om kakene og konfekten hans, noe man trygt kan gjøre, da det er av ypperste klasse. Gode råvarer, flere tiårs erfaring og kjærlighet for yrket gir montere man kan drømme seg bort i.

project 1

AKTIVITETSBYEN GAMLE FREDRIKSTAD

2 billetter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma - sø 7-21
Tilgjengelighet
 • Tilgjengelig

Aktivitetsbyen Gamle Fredrikstad har laget en minigolfbane langt under par. Eller, det vil si -de har laget en “adventure golf”-bane -som hever minigolfen til et helt nytt nivå. 12 baner som tar deg gjennom miniatyrer av kjente bygg i Gamlebyen, opp på vollær og ned i vollgraver -som en bitteliten, morsom variant av en vanlig golfbane. Reglene er de samme som ved minigolf, men banene er langt mer lekne.
Har du løst til å klaske skikkelig golf, gir Aktivitetsbyen Gamle Fredrikstad mulighet til det på det som en gang var beitemarker som omkranset Gamlebyen. Av andre ting kan stedet skilte med tennisbaner og overnattingsmuligheter på campingplass, eller i hytter og motell. De har også en café med alle rettigheter, så man trenger ikke bekymre seg for inntaket.
Som en godbit for unga etter en dag i Gamlebyen eller Kongsten- badet, eller når du bare har lyst til å finne på noe med en venn, ta med deg Lysløypa og kos dere hos Aktivitetsbyen Gamle Fredrikstad.

project 1

LITTERATURHUSET FREDRIKSTAD

2 billetter til prisen av 1

kun Litteraturhuset Fredrikstads arrangement, gjelder ikke konserter

Åpningstider
 • billettkontoret
 • ma-fr 12.00 - 15.00
 • og 30min før arrangement
Adresse Storgata 11
Instagram @litthusfred
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Litteraturhuset er den stilige kuben som ligger midt på bryggepromenaden i Fredrikstad. Har du ikke benyttet deg av huset enda, må det skyldes sløvhet eller latskap. Programmet på huset favner såpass bredt at så lenge du kan oppfatte mer enn enstavelsesord, så vil du finne noe for deg. Som navnet tilsier er det lagt vekt på litteratur, men det er ikke bare skjønnlitterære forfattere som snakker om veien til den gode tekst.
Det er selvfølgelig det også, men i tillegg vil de glupeste hoder innen sine felt dele av sin kunnskap.
De glupeste hodene gir gjerne ut bøker om det de er glupe i, slik at det gir avkastning å være glup. Litteraturhuset har også på kort tid etablert seg som et viktig sted for den offentlige debatten, en arena for store og små konserter, festivaler og annet som egner seg på en scene. Litteraturhuset Fredrikstad åpnet dørene i 2013, og de feirer snart sitt femårsjubileum.
Gjør som over 30 000 andre hvert år og legg veien innom det hvite huset ved elva! litthusfred.no

project 1

FLOKE GRØNN FRISØR

2 klipp for prisen av 1

Åpningstider
 • ma,ti,fr 10.00 - 17.00
 • on 10.00 - 18.00
 • to 11.00 - 19.00
 • lø 10.00 - 15.00
Instagram @flokefrisor
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Hjå Floke får du eit “grønt alternativ” til vanlig hårpleie. Floke tilbyr behandlingar og produkt som er reinare, sunnare og meir miljøvenlege enn det ein får i ein tradisjonell salong. Produkta Floke brukar er luktfrie, naturlege og ikkje allergiframkallande. Gode frisørar, gode produkt, meditasjonsmusikk og kanskje litt massasje vil gje velvære og ro, ei avslappande oppleving og eit flott resultat.
Filosofien til Floke sine salonger er å ta best mogeleg vare på helsa til kunden, til frisøren og ikkje minst ta vare på miljøet. Det å gje alle ei sunnare frisørbehandling er Floke sitt hovudfokus.
Floke kan tilby ei behandling frå A-Å heilt fri for allergi- og kreftframkallande stoff. Ei behandling hjå Floke skal gje ei heilskapleg oppleving av ro og harmoni - med eit flott hår som resultat.

project 1

FREDRIKSTAD FK

2 billetter til prisen av 1

Åpningstider
 • ma-fr 08.00 - 16.00
 • eller i billettluka på kampdag
Adresse Stadion 35
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

Å være FFK-supporter er en livsoppgave. Man får være med på mange oppturer og nedturer. De siste årene har det vært magert med oppturer, og etter nedrykket til 2. divisjon i 2017 skulle man tro lidenskapen rundt klubben dabbet av, men sånn fungerer det ikke i Fredrikstad.
FFK har begynt å reise seg og har startet på veien tilbake til toppen av norsk fotball. Som alle her i Fredrikstad alltid har visst; det er der fotballbyen Fredrikstad hører hjemme! Det har begynt å reise seg en positivitet som har vært fraværende i mange år, og byen står nå samlet i håpet.
Vi har ikke Bjørn Borgen, Snæbbus, Ahlsen eller Kvisvik nå, men guttæne vi har nå er ikke så verst de heller. Kanskje kommer det nye legender, og vi igjen får løfte pokaler.
og vi igjen får løfte pokaler. I mellomtiden kommer det til å være mange herlige stunder på magiske Fredrikstad Stadion - Norges vakreste fotballstadion!

project 1

GULATING ØLUTSALG GAMLEBYEN

25% på butikkvarer

(Opp til 500kr . Ikke alkohol)

Åpningstider
 • ma-fr 11.00 - 18.00
 • lø 11.00 - 17.00
Adresse Kirkegata 28b
Instagram @gulatinggamlebyen
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

I gamlebyen har det i år kommet en nykommer. I de gamle lokalene til Bernhard Hansens Jernvare er det kommet hyllemeter med øl og ølrelatert utstyr. Et sted velegnet for deg som er interessert i å utforske ganen. Gamle Bernhard Hansen drev i disse lokalene i 1930 – årene og framover en velrennomert jernvarehandel. Bygningen er fredet og inne i lokalet finnes fortsatt de gamle diskene og hyllene fra den tiden. I dag bugner det fortsatt i hyllene, da butikken har det største utvalget av øl og utstyr i en butikk i Norge.
Servicen er det heller ingenting å i si på. Man føler seg velkommen og sett.
Gamle Bernard ville nok likt dette. Vi er sikre på at han sitter en plass og nyter at hans gamle disker fortsatt er i bruk. Og jeg har også hørt, at hvis man lytter veldig godt etter når man befinner seg i butikken, kan man høre et gammelt piano spille viser. Det er Bernhards kone Sara som spiller. Det ryktes at hun var gamlebyens beste pianist. Og spilte seg gjennom mange sjangre.
Kanskje vår store Eva Knardal hørte henne som ung når hun besøkte gamlebyen?

project 1

TRAD SESSION

2 billetter til prisen av 1

Åpningstider
 • sjekk hjemmesiden for konsertdager
Tilgjengelighet
 • tilgjengelig

St.Croix huser en for mange skjult skatt; en bunnsolid trad-scene. En dedikert gjeng plukker musikere fra øverste hylle og gir dem spillerom på scener på St.Croix-huset. En gang i måneden fylles den gamle skolen med toner man nok sjeldent hører på rikskringkastingens program 3, men musikk gitt av durkdrevne musikere fundamentert i lange tradisjoner. (les dere opp på kommende program på nettet)
En veldig hyggelig ting trad sessions oppfordrer til, er at publikum som vet å traktere et instrument, vil ta det med for en påfølgende jam med musikerne etter konserten.
En takt blir satt, en tone lagt og man er hjertelig velkomne til å slenge seg på. Om du ikke har hatt kontakt med et instrument siden blokkfløyta er du selvfølgelig også velkommen.
Du kan uansett gi et taktfast tramp til hallingen! Vel møtt!