Falske Reker photo

FALSKE REKER

2 retter til prisen av 1

clock-icon to-fr 15-23, lø 12-23, sø 12-21
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Vi har lovet å ikke skrive noen teite ordspill om reker. Faktisk har vi ikke tenkt å kommentere navnet på dette stedet i det hele tatt. Det snakker egentlig for seg selv.

Dette er baren alle skulle ønske de hadde som nabo. I det som var en pokalbutikk i Nye Sandviksveien, fant Adrian og Cathrine drømmestedet sitt.

De så potensiale i å krydre et litt dødt nabolag med noe nytt - en uavhengig bar med fokus på naturvin og surøl. For paret er dette mer en lidenskap og hobby enn en jobb. Når de stiller seg bak baren og setter på favorittmusikken sin, er det de blideste fjesene gjestene møter. Og de har blitt godt mottatt.

- Et lite stykke København kaller noen det. Kanskje er det på grunn av snacksen de tilbyr. Her går det nemlig ikke i chilinøtter, men noe som metter litt mer.

Blant annet kan du få sardiner og annen mat på boks, god ost, oliven og syltede grønnsaker og egg.

I det hjemmekoselige lokalet med gamle møbler, grønne planter og det lysende barskiltet er det først og fremst naturvinen som står i fokus, og hvis du ikke er bereist på området, vær sikker på at du er i de beste hender.

Det finnes nok av kjeder drevet av store selskaper i Norge. Alt for få små nabobarer.

Støtt din lokale dealer! Støtt Falske Reker!

VERDENSKAFEEN photo

VERDENSKAFÉEN

2 retter til prisen av 1

clock-icon on 11-16, to 11-16
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Flyskam? Null stress å la de lange reiser ligge, når verden kommer til deg i Nygårdsparken. Sri Lanka? Iran? Marokko? De finnes alle der! Tenk deg en solfylt dag i Bergen, (Ja, det skjer), hjemmelagde tacos med salsa, tærne i gresset og en sombrero på hodet. Lukk øynene og vips – viva Mexico!

Med så god, internasjonal mat som du får på Verdenskaféen, trenger du faktisk bare å sykle til parken for å stemple matpasset. Dessuten er det stor sjanse for at du kan få en ny venn fra en annen verdensdel – dét er bonus, det!

Verdenskafeen er et stolt arbeidstreningstiltakf for innvandrere, og bør være en obligatorisk matopplevelsef or alle bergensere. Heia verden og all den gode maten!

Menyen endres stadig, så følg med på hvilke land som deler av sine matkulturer. Dette er mat laget fra bunnen av, matretter fra deltakernes hjemland.

For å bli integrert i Norge er det viktig med mindre ulikskap-arbeid som dette, med fokus på likestilling mellom både kjønn og etnisiteter. Arbeidstrening er mer enn jobben i seg selv - det er praten, sosialiseringen og tilhørigheten til en god, rettferdig og trygg arbeidsplass.

Vi kan aldri love deg sol og godt vær, men vi kan love deg at Verdenskafeen kan utvide horisontend in når det kommer til hvor god og variert mat du finner på denne lille blå planeten vår.

ALBATROSSEN KAFFE photo

ALBATROSSEN KAFFE

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon ma-fr 09-16, lø-sø 10-16
disability-icon to trinn, ved inngangen

I et nydelig gult hus langs med bybanelinjen, midt mellom Kronstad og Brann stadion, ligger Albatrossen Kaffe. Tidligere var det hattebutikk og gullsmed her, men nå har hattene måttet vike plass for kaffe og nybakte skillingsboller, kaker og deilige surdeigsblingser.

Albatrossen har i hundrevis av år vært et symbol for sjøfolk. Med sitt enorme vingespenn og elegante gliding gjennom luften er det ikke rart, men myten om at det å skyte en albatross bringer forferdelig ulykke, skyldes nok Coleridges berømte dikt fra 1798, The rime of the ancient mariner, hvor albatrossen symboliserer skjønnheten og uskylden i Guds skapelse.

Du finner skjønnhet på Albatrossen Kaffe også. Det vakre huset selvsagt, men kanskje først og fremst i det fantastiske arbeidet de legger ned i sosialt entreprenørskap. De har som hovedaktivitet å arbeide for vanskeligstilte og utsatte grupper som lever i utenforskap, enten i arbeidslivet eller samfunnslivet. Formålet er arbeidsinkludering, sosialt felleskap, integrering, bedret helse og samfunnsinkludering.

Kaffebaren drives som en ordinær kaffebar og tilbyr prosjektdeltakerne arbeidstrening, med mulighet for overgang til lønnet arbeid, og bistand til å komme i annet ordinært arbeid.

På matfronten har Albatrossen Kaffe fokus på sunne råvarer, kvalitet og lokale leverandører. Deres frokost og lunsjmeny består av påsmurt surdeigsbrød fra Colonialen Bakeri, med kjøtt og oster fra lokale produsenter. De har også fristende veganske og glutenfrie alternativer. Nydelig syltetøy, glutenfrie knekkebrød og granola lager de på huset.

DIRTY VEGAN photo

DIRTY VEGAN

2 retter til prisen av 1

clock-icon ma-sø 15-21
disability-icon tilgjengelig

De som på 80-tallet eller tidligere bestemte seg for ikke å spise animalske produkter, gjorde det av etiske grunner. «Ikke noe dyr skal lide og dø for meg». I dag omfatter en vegansk livsstil mye mer. Politikk og ikke minst klima. I-landenes forbruk av mat er ikke bærekraftig til å fø jordens 8 milliarder mennesker. Og stereotypien om at vegansk mat ≈ kjedelig, er for lengst glemt. Det har vært en eksplosjon av plantebaserte alternativer på matfronten de siste årene, og flere og flere ikke-veganere har fått øynene opp for sunnere og mer bærekraftige muligheter for et smaksrikt måltid. Dirty Vegan var drømmen til en gruppe veganske venner i Bergen, som delte nettopp troen på at det å ta riktige valg i matveien ikke bare skulle føles godt, men også smake godt. I 2020 ble drømmen en virkelighet – Norges første 100% veganske fastfood-opplevelse var en realitet.

Kombinasjonen av deres egne hjemmelagde «chick’n» og sauser, med nøye utvalgte ingredienser har resultert i det de kaller en «dirty and delicious» meny.

Et av målene til Dirty Vegan er å tilby et bærekraftig alternativ, uten å ofre en av de små gledene som gjør livet deilig. Dette er den beste måten å forandre verden på en positiv måte. Faktisk er majoriteten av kundene deres ikke-veganere, noe som viser at hvis du kan tilby et høykvalitets plantebasert alternativ, vil folk ofte velge det framfor kjøtt.

KAFE SOLROS photo

KAFE SOLROS

2x kaffe og bakverk til prisen av 1

clock-icon ti 11-16, on-lø 10-17
disability-icon ett trinn, ved inngangen

Du vet når kanel og sukker og smør legger seg i svingene til godt bakverk, ruller seg sammen og blir til en kanelbolle? Åh, lykke. Bakeri. Mmm.

I et knallblått hus, serverer Isabella og Shaun, de stolte innehaverne av Solros nybakte kanelboller, økologisk surdeigsbrød, croissant-boller (må prøves!), finsk rugbrød, kaker, juice, altså, NAM. Surdeigsbrødet fra Solros er et riktig håndverk, bakt med gamle klassiske teknikker uten gjær, lang fermenteringstid, som et skikkelig surdeigsbrød skal bakes. Legg ditt neste åh-jeg-har-så-lyst-på-skikkelig-godt-bakverk-besøk til Solros. De to eierne har overtatt et småbruk på Tysnes. Der dyrker de sin egen frukt og grønnsaker som de tar med seg på jobb. Det er kortreist det. Bollene er bakt med egg fra stolte Tysnes-høner. Dessuten baker de alt brødet på dagtid, så du kan risikere å få skikkelig godt, varm, rett-ut-av-ovnen-brød av en baker som ikke lever som en ugle, men er der og kan hilse på deg! Solros vektlegger kvalitet og håndverk i sine brød og bakverk, og det merkes på resultatet. Surdeigssandwichene er til å få vann i munnen av. Det finnes også øl og vin i hyllene hos Solros, bli hele dagen, ring alle vennene dine, ta med et brettspill, spis boller. Det er det som heter livet, er det ikke?

GODT BRØD photo

GODT BRØD

2x frokost til prisen av 1

(gjelder før kl 10)

clock-icon varierende åpningstider
disability-icon tilgjengelig varierer fra sted til sted

Husker du 1995? Da vi danset Macarena, så på Friends, Seinfeld og Lille Lørdag og noen av oss (kremt...) gikk rundt og sang «Go go Jason Waterfalls». Peppes Pizza var luksus, OJ Simpson ble frifunnet og Johnny Depp og Kate Moss var et par. Begrepet økologisk, derimot, var ikke på manges lepper. Men nettopp det året startet to unge gründere det økologiske bakeverkstedet Godt Brød. De baker for hånd på stedet – derfor kaller de seg bakeverksted og ikke bakeri. Godt Brød har blitt et kjent navn nå, og all bakst er selvfølgelig fortsatt økologisk. Det som i 1995 var en kuriositet, har fått fotfeste. Stadig flere bønder legger over til økologisk drift og de siste årene har det blitt lettere å få tak i velsmakende og økologisk kaffe, drikke, pålegg og grønnsaker. Det holder ikke at det er økologisk – det må også smake godt. Og som bonus får man en dose god samvittighet. Godt Brød ønsker å få opp frokostkulturen i Norge, og at det å spise frokost på kafé med en venn, kollega eller kjæreste skal være like naturlig som å møtes til lunsj. Så det er bare å stille vekkeklokka!

Alt som bakes er økologisk – det har det vært siden starten. Det gir god smak og god samvittighet. Kanskje vil du bli bakekompis – den hyggelig, økologiske kundeklubben for deg som elsker økologisk bakst. Sammen med leverandører prøver de å oppfordre til produksjon av flere økologiske produkter.

VÅGAL photo

VÅGAL

2x dagens suppe til prisen av 1

clock-icon sø-ma 12-22, ti-to 12-00, fr-lø 12-02
disability-icon ett trinn, ved inngangen

Folka bak Vågal beskriver stedet som en klovnebil. De mener ikke klientellet, men sikter til at selv om det ser lite ut fra utsiden, finner de på en utrolig måte alltid plass til de som vil utforske innsiden også. Vågal ble til i en kort, hektisk uke ved påsketider 2018. Det startet med en kjærlighet for kaffe og vin, og fant sin form i en av de koseligste gamle bygningene i Kong Oscars gate. I dag er det en kafé og et lunsj- og brunsjsted på dagtid som serverer hjemmelaget toast, suppe, samt en rekke kaker og annet godt til kaffen. På kveldstid dimmes lysene og flaskene åpnes. Vin er fokuset og de snakker gjerne med deg om det i det uendelige, men er du øltørst blir du neppe ignorert altså. Du kan gjemme deg i et hjørne med en bok, dele en sofa med venner, eller henge ut i deres oppvarmede bakgård. Vågal har med årene fått et økt fokus på bærekraft. De velger lokalprodusert der de kan, og lager mer mat fra bunnen av. Først og fremst tror de på at alle tjener på kulturelt mangfold, og forsøker å tilrettelegge for det både foran og bak baren. Alle er velkomne her, enten du føler deg vågal eller ei.

LØVETANN CAFÉ photo

LØVETANN CAFÉ

2x kaffe og bakverktil prisen av 1

clock-icon ma-sø 10-21, lø 09-22
disability-icon trapp, ved inngangen

Løvetann forbindes ofte med barndom. De fleste har som barn laget ringer, lenker, blåseinstrument og krøllet stilkene til hårpynt og annet. Eller blåst frøene fra visnende blomster. Den lille perlen Kafé Løvetann er et nettopp et lekent sted selv om du finner den i et av Bergens eldste nabolag. Folka bak kaféen ønsker å skape en nabolagskafé med rom for alle, hvor kjente og kjære kan møtes over en kopp kaffe, et måltid eller bare en skikkelig god gammeldags latterkrampe. Dessuten samarbeider stedet med lokale organisasjoner og nabogjenger, og kan varte opp med utekino, quiz og andre arrangementer når du minst venter det. Deilig mat for store og små er også å finne i det vakre, gule huset. Løvetann fokuserer på god vegansk og vegetariansk mat, med økologiske og kortreiste råvarer hvis det er sesong for det. Men de har også deilige kjøtt- eller fiskebaserte retter for de som ønsker det. Alle dyr og grønnsaker velges nøye ut fra lokale produsenter – det kjennes på smaken! Løvetann serverer også øl og vin, så du kan gjerne se kvelden komme mens du spiser en varm suppe, en myk gulrotkake, en crispy kjeks. Menyen rullerer stadig, så den beste måten å oppleve mangfoldet til Løvetanns utvalg, er å tilbringe masse tid der, helst sulten! Stikk innom, da vel! Heia nabolaget!

Nobel Bopel photo

Nobel Bopel

2x traktekaffe/te og bakverk til prisen av 1

clock-icon lø-on 10-20, to-fr 10-22
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Tar du turen over haugen til Møhlenpris finner du livlige gatetun, fargerike benker og blomster, og nabolagskafeen Nobel Bopel. Der får du brunsj hver dag (tre-etasjers delebrunsj i helgene!), velduftende bakverk og digre blingser toppet med godsaker. Alt laget fra bunnen av. Den lokale perlen har selvfølgelig et spennende vegetarisk og vegansk utvalg på menyen. Hovedsakelig fra lokale leverandører. Innredning består av masse brukt, og de gjenbruker generelt så mye de kan. Du kan kose deg med å bla i ny og brukt vinyl og kanskje kjøpe med en gave til kompisen din, de har også oliven, kaffebønner og puslespill for eksempel. Så kan du ta med deg kaffen og lytte til fin musikk i de myke vintagesofaene, som kanskje en gang har tilhørt din bestemor. Når været tillater det, sjekk ut byens triveligste uteservering, omgitt av blomster, jordbærplanter, humler og kosete katter, før du spaserer videre ned mot bystranden. Eller bli sittende, nyt bringebærbellinien, og betrakt hvor perfekt den kompletterer de mintgrønne veggene. Av og til kan du også få med deg konserter i en annerledes setting, eksotiske DJ-konsepter, filmkvelder, quiz hver torsdag og mye annet gøy. Kaféen på Møhlenpris har etterhvert blitt en institusjon, og de håper å fortsette ufortrødent videre, i samme noble stil.

VITTI VINTAGE photo

VITTI VINTAGE

15% på butikkvarer

clock-icon on-to 13-19, fr 13-18, lø 11-18
disability-icon ett trinn, ved inngangen

Noen ganger har bestevenner så gode ideer at det blir butikk av det. Som Susanne og Linnea for eksempel, som har startet Vitti Vintage. Her sources vintageklær fra Italia, Nederland og England, for at alle de rare, nydelige og freshe skattene skal finne frem til akkurat deg. Susanne og Linnea vil inspirere flere til å handle bærekraftig, og har skapt en corny butikk som er en samling av ulike tider, stiler og uttrykk. På denne måten håper de å kunne tilby noe for alle stiler, prisklasser og til alle aldre og kjønn. Har du for eksempel tenkt på at det ofte er mange flere klær til kvinner enn menn i bruktbutikker? Don’t you worry, Susanne og Linnea er på saken! De vil gjerne fokusere på at ALLE skal ha tilgang til vintage. På denne måten kan vi være litt snillere med planeten, ha det litt gøyere på shopping, og skape en mer sirkulær økonomisk måte å være i verden på.

Dessuten er det gøy med gamle hatter, skjerf og motorsykkeljakker.

Og hallo – ikke glem at de har et eget rom bakerst i butikken, hvor de mer eksklusive klærne henger. Det kaaan jo tenkes at kjolen du skal gifte deg i, henger her – eller at dressen du alltid har ønsket deg finnes hos Vitti?

Disse klærne kan også leies for en billig penge – for man må ikke alltid kjøpe.

Det er lov å leie. Og låne. Og bytte.

Heia Vitti, og heia flere unge folk i vintagebransjen!

SALONGEN VINTAGE photo

SALONGEN VINTAGE

25% på butikkvarer

clock-icon to 11-18, fr 11-17, lø 11-15
disability-icon to trinn, ved inngangen

Tre ganger i uken, åpnes det en magisk hule i Bergen. Litt sånn, simsalabim, la Salongen Vintage åpne seg. Og der inne (tenk glitter og stjernestøv når du ser for deg denne scenen), finner du rad på rad med pent brukte klær til dame og herre, fra ulike tidsepoker. Det er her du kan finne den eggehvite kjolen fra femtitallet, brodert med perler, og de perfekte knæsje skoene til. Det er også her du plutselig kan forstå at ja, jeg er jo en hatteperson, og ta med deg en stilig hatt eller tre.

Her finner du også sko, smykker, vesker og skjerf. Alt for å sette prikken over i’en på antrekket du føler deg smashing i!

Skal du på fest, bryllup eller utkledningsselskap? Ikke noe stress med å måtte kjøpe noe du bare bruker én gang – hos Salongen Vintage kan du også leie plaggene. Bra for miljøet, for skapplassen din, for miljøet, for alle andre som også vil bruke den fine kjolen du fant. Vi elsker initiativer som tenker nytt rundt klesbruk, og tenk så gøy dressen eller kjolen har det, som får være med på så mye gøy med så mange forskjellige kropper!

Og ikke bare det – er buksa di litt lang? Legg den opp her, da vel! Sprakk yndlingsjakka i sømmen ved armene fordi du dansa litt heftig i går? Null stress, Salongen Vintage fikser det også. Rett og slett et sted med kjærlighet for klær, peiling på stil, og god nese for god smak.

Velkommen til vintagehimmelen!

BOKSALONGEN photo

BOKSALONGEN

3 for 2 på heftede bøker

(utgitt 2021 og før)

clock-icon ma-to 11-19, fr-lø 11-16
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig, med rampe, i venstre skostredet

Fra Tomas Espedal til Amalie Skram, Cecilie Løveid til Olav H. Hauge: Boksalongen på Litteraturhuset er stedet for å søke inspirerende litteratur her i byen. De har essaysamlinger, fanziner, tidsskrift, romaner, lyrikk og barnebøker; på norsk og engelsk. Den uavhengige bokhandelen i Østre Skostredet fremstår som en inkarnasjon av husets mål om å «formidle og vekke interesse for litteratur og lesning, samt stimulere til debatt om samfunnsaktuelle spørsmål». I tillegg til det gjennomtenkte utvalget av skjønnlitterære bøker, hender det at Boksalongen også huser arrangementer som poesisamtaler, opplesninger, litteraturquiz eller boklanseringer. For mange stamkunder er Boksalongen først og fremst et sted med fredelig, rolig og inspirerende atmosfære. Med god plass til å gå på oppdagelsesreise; saumfare bokhyllene etter skatter eller ta en prat med de ansatte og få noen gode anbefalinger – til deg selv eller i gave til en som fortjener det. Kjøp lokalt, og oppsøk noe annet enn kjedebutikkene! Bredde i bokmarkedet er selve bransjens bærekraft og Boksalongen jobber bevisst med dette formålet. Noe som synes på utvalget i bokhyllene. De har også en egen avdeling for brukte bøker. Her har de samlet en rekke donasjoner av brukte bøker som gjerne vil ha nye lesere og nytt liv. Litteratur går ikke ut på dato.

Husk å dele leseropplevelser og bilder med @boksalongen. Det setter både de og andre litteraturinteresserte pris på.

SLIT´AN VINTAGE photo

SLIT´AN VINTAGE

3 for 2 på alt i butikken + 1ookr i rabatt på en reparasjon

clock-icon ma-lø 12-17, sjekk IG for åpningstider
disability-icon ett trinn, ved inngangen

Brukte klær er i følge noen studier opptil tyve ganger mer miljøvennlige enn nye. Det er kanskje ikke så rart når man tenker på hvor mye energi, vann og ressurser klesproduksjon legger beslag på. Vann som burde gå til drikkevann i tørre strøk for eksempel. Og hvis du legger til mikroplasten og oljen som brukes i mesteparten av nye klær er det ikke tvil om at vi burde handle mer brukt. Og det gjør folk! Enok lærte butikkdrift på gutterommet der han solgte stein og smågodt til familien, så da han oppdaget det ledige lokalet i Håkonsgaten, tenkte han «dette kan eg!». Et par dager senere var Slit 'an en realitet. Her holdt butikken til i to år før 'an flyttet til et råstilig lokale i Christian Michelsens gate 7, vis-à-vis Den Nationale Scene. I tillegg til å være bra for miljøet, tenk så mange skatter fra forskjellige perioder i motehistorien du kan finne! Klærnes historie formidles til ny eier, så kanskje bærer du Jan Eggums gamle blazer, Frank Årebrots lusekofte, eller fyller skoene til Sissel Kyrkjebø. Klær bærer på mye historie.

Kjøp, selg eller bytt. Eller donér hvis du føler for det. Gjør sitt beste for å legge til rette for et mer ansvarlig forbruk. Slit’an kjøper det meste lokalt. Det de ikke trenger gir de videre. Slit’an har også startet et samarbeid med Sydamen. Kom innom med klærne du ikke vil si farvel til så fikser Slit’an biffen!

PAOLA photo

PAOLA DESIGN

25% på kjøp av regntøy

Paola design har slått mange fluer i én smekk med sine regnjakker.

Flue 1: Det regner mye i Bergen. Riktig by å satse på regntøy.

Flue 2: De er fine!

Flue 3: Paola ønsker å bruke mote og design som et medium for å belyse viktige sosiale temaer, både lokalt og globalt.

Flue 4: Regnjakkekolleksjonen består av seks forskjellige modeller – og har som mål å opplyse om utfordringen rundt vold i nære relasjoner, spesielt hvor barn er involvert.

Flue 5: På innsiden av hver kåpe, er det trykket en kalender, og her finner du nettsiden reddesmå.no. Dette nettverket jobber for å bedre barns rettigheter. Snedig, hæ?

Flue 6: Paola har selv vært i Kina, hvor regnjakkene lages, og besøkt fabrikken. Denne fabrikken er CSR-godkjent – dvs. Corporal Social Responsible. Gode nok lønninger, gode nok arbeidsforhold, retten til pauser og rett til sykefravær, samt beskyttelse mot korrupsjon og opprettholde menneskerettighetene.

Dette initiativet er sosialt og estetisk svært gjennomtenkt, og vi heier så innmari på initiativer som gjennom uvante virkemidler (som f.eks. en regnjakkeproduksjon i Norges våteste by), setter fokus på noe større enn seg selv.

BEDAGLASS PÅ VERFTET photo

BEDAGLASS PÅ VERFTET

10% på Kjøp av 6 glass eller tilsvarende glasskunst

clock-icon ma-fr 11-17, og etter avtale
disability-icon ett trinn, ved inngangen

I det gamle fryselageret i sardinfabrikken på USF har Beda blåst glass i 30 år, og det synes på produktene hennes. Vaser og glass i duse, deilige farger. Visste du at menneskene har drevet med glassblåsing siden 5000 år f.Kr? Kloke hoder i Syria fant ut at man kunne glasere objekter av stein og leire med glass. Glass er i all hovedsak smelta sand (altså, verden er magisk!) – og spol frem til en verden av overforbruk og bruk-og-kast-mentalitet, så finner vi Beda som en motvekt. Hun blåser også glass av resirkulert glass, og gjør dermed noe både viktig og vakkert – skaper estetikk ut i fra avfall.

Det unike med Beda er at hun med et vipps kan gjøre glasshytten om til et festlokale der hun tryller fram de deiligste retter. Først får alle prøve seg på glassblåsing, deretter skreddersyr Beda et festmåltid basert på gruppens preferanser. Kjøtt, fisk eller vegetarisk. Alt laget med kjærlighet. Hun lager mat, litt på samme måte som hun lager glass, fargerikt, frodig og generøst. De lærde sier at man også spiser med øynene, og det gjør man virkelig med Bedas glasskunst. Og da kunne det ikke passet bedre at man kan spise hennes lekre mat også. Verden fortjener det gode og vakre!

KLOSTERHAGEN HOTELL photo

KLOSTERHAGEN HOTELL

20% på overnattingmed frokos

eller 2 for 1 på drop-in frokost

clock-icon åpen 24/7 utenom påske og romjula
disability-icon trapper

Kombinasjonen av sentral beliggenhet med rolige omgivelser gjør Klosterhagen Hotell til en opplagt destinasjon for din overnatting i Bergen. Klosterhagen Hotell ligger i historiske omgivelser på Klosteret, i bydelen Nordnes i Bergen sentrum. I et gammelt bergenshus fra 1880-årene tilbyr de 15 gjesterom. Overnatter du hos dem er en velsmakende hjemmelaget frokost inkludert, og gir deg en god start på dagen. Klosterhagen Hotell er unikt i den forstand at det er et arbeidstreningstiltak. Hotellet er utviklet for å gi arbeidstrening og avklaring for mennesker som er på vei tilbake til arbeidslivet. Hos Klosterhagen kan deltakerne få innføring i ordinær hotelldrift, men hotellets mange arbeidsoppgaver kan også gi arbeidstrening for andre bransjer. Som arbeidstreningshotell er det viktig at de står fram som et godt eksempel både i forhold til miljø, bærekraft og samfunnsansvar. De vil motivere både sine ansatte og gjester til å ta gode og miljøvennlige valg – ikke bare på hotellet, men også i hverdagen og i framtiden. Klosterhagen er sertifisert Miljøfyrtårn og samarbeider med Zero Waste og Too Good to Go. De arbeider mot FNs bærekraftsmål om god helse og livskvalitet, god utdanning, anstendig arbeid, bærekraftige byer og ansvarlig forbruk og produksjon. Du trenger ikke gå i kloster hvis du har klimaangst. Ta bare noen smarte valg, som å velge Klosterhagen når du trenger overnatting i Bergen.

CINEMATEKET photo

CINEMATEKET

2 billetter til prisen av 1

clock-icon ma-to 18-22.30, sø 14-19
disability-icon barrierefritt, tilgjengelig

Det er bare å innrømme det, først som sist: Du ser for lite kvalitetsfilm, sånn er det bare. Og selv om Netflix og HBO Nordic og gud vet hva har gjort at filmtilbudet hjemme i sofakroken er grenseløst, står likevel den gamle floskelen ved lag: Film er best på kino! Cinemateket i Bergen er din nye, gamle favorittkino – et sted hvor alle som vil kan utforske essensiell filmhistorie. Enten det er premierer, klassikere eller sjeldent sette perler tilbyr de filmopplevelser som blir med deg ut av kinosalen. I tillegg har Cinemateket både æren av, og plikt til, å vise filmene i sitt originale format, så langt det er mulig, for å bevare og vise filmhistorien fra sin beste side. Stiftelsen Cinemateket i Bergen ble opprettet i november 1992 med formål å fremme interessen for og kunnskapen om audiovisuelle medier som kunst og underholdning i et film- og kulturhistorisk perspektiv. Hovedaktiviteten er visning av norsk og utenlandsk film fra hele filmhistorien. Visningene skjer i Cinemateket, en 68-seters kinosal i Kulturhuset USF i Bergen. I 2022 feiret de 30-årsjubileum med masse spennende nyheter og filmer, og festen kommer garantert til å fortsette! Cinemateket gir deg opplevelser og gode minner, ikke flere ting å sette på peishylla (med mindre du vinner en Oscar etter å ha blitt inspirert til å bli filmskaper da).

SUKSESS MED DANS photo

SUKSESS MED DANS

25% på online dansekurs i Hip Hop

Get into the groove – den fete flyten, sko som glir mot gulvet, og hoftene som bare yeaaaaah og ansiktet som smiler fordi det er så innmari gøy og rytmene som bare wakkawakka og hallo – dansing er primalt. Dansing er ustoppelig.

Åja, du sier du ikke kan danse?

Null stress!

Med Suksess med Dans kan du melde deg på, eller melde barnet ditt på, hip-hop kurs på nett. Så kan dere stå i stua sammen med løse bukser og kule sko og en caps på snei og være like kule. (Det er lov å ikke få det til på første forsøk. For så vidt ikke andre heller. Eller tiende. Lov å tryne i teppet, lov å starte på ny!) Dans handler kanskje først og fremst om å finne glede i bevegelse, utforsking og lek. Og det er viktig å komme seg ut av komfortsonen. Plutselig så henger balansen, utholdenheten og styrken seg på, og så har hjernen og kroppen snakket litt sammen og lært seg hvordan armene og beina skal bevege seg. Og bæm – du danser!

Sarah, som driver Suksess Med Dans, er utdannet innen idrett og pedagogikk, og er opptatt av hvordan dans også kan bidra til å utvikle bedre selvfølelse og selvtillit. Også er det det der med å lære seg noe nytt, da. Se for deg Rocky Balboa til Eye of The Tiger. Han svetter og strever, men ikke f om han skal gi seg. Du har også en Rocky i deg!

SABINES SURDEIG photo

SABINES SURDEIG

20% på surdeigskurs

Surdeigsbaking har blitt mer og mer populært de siste årene (nemlig på på grunn av en viss pandemi ...), og flere ønsker å lære seg surdeigsbaking ferdigheter. Men hva er egentlig surdeig? Surdeig er slow food og en naturlig gjæringsprosess av mel som brukes for å heve brød. Heving gjøres takket være en levende kultur (man trenger derfor ikke gjær). Sabines er utdannet lærer og på workshop forklarer hun om surdeigsbiologi og helsegevinsten av den, før alle får laget sin egen deig. Det er baking, steking og smaking

Sabine er født inn i en bakende familie fra Alsace i Frankrike. Hun er lærer og tobarnsmor, og hun ELSKER å bake. Sabine kan kanskje kalles en surdeigsmisjonær for hun vil gjerne formidle sin lidenskap til andre. Derfor tilbyr hun skreddersydde kurs til både private og bedrifter der hun fokuserer på norsk, økologisk og steinmalt urkorn. Hennes filosofi er at man, så langt det lar seg gjøre, skal spise det vi har rundt oss når sesongen tillater det. Ikke prosessert mat fra fabrikker langt unna. Da vet du hva du putter i kroppen. Kortest mulig vei fra åkeren til tarmene altså. Hun fremmer helse og naturvern ved å lære om mikroliv i både jorden og tarmen, formidler økologi, mattradisjon og kunnskap om lokalt, økologisk jordbruk. Sabine vil øke din bevissthet om bærekraftig, kortreist, og sunn mat og fornuftig forbruk. Surdeigsbrød er ikke bare sunt, det smaker nydelig og surdeigsbaking er gøy!

SIWRAW photo

SIWRAW

20% på første kurs

Det er vanskelig å ta det inn over seg, men kroppen vår inneholder faktisk flere bakterieceller enn egne celler. Forskning antyder at slike bakterier og andre mikroorganismer spiller en viktig rolle for helsen vår. Mennesker med kroniske sykdommer har ofte en annen sammensetning av tarmbakterier enn friske, og synderen ser ut til å være prosessert mat. I samfunn der det ikke spises prosessert mat har de også en mye rikere tarmflora. Siw Bugge Gjerdevik er utdannet innen ernæring, senere som kokk, og har en lidenskap for raw food – ikke prosessert eller varmebehandlet vegansk mat. Hun lager fermenterte produkter og raw kaker, barer og kuler som kan oppdrives i Bergen sentrum, Reindyrka, og på Fløistuen Kafé. Også mange av råvarene er lokale, som rips frå Bjørnafjorden Hotel, bringebær frå Monsatufto og hokkaidograskar frå Hålandsdalen. Kolstad jobbar som lærer i faget mat og helse og holder samtidig kurs i hvordan man lager raw food og foredrar om tarmfloraen og dens verdi for helse, glede og energi. Kake med god samvittighet – det er rått det! Siwraw er en økologisk godkjent bedrift med veganske produkter, og når det er tilgang på det, et godt utvalg av kortreiste og økologiske råvarer. Siw underviser i Mat og helse-faget, underviser og forteller om bærekraftig forbruk og bidrar til å åpne folks øyne om alternativer til prosessert mat.

BIT TEATERGARASJEN photo

BIT TEATERGARASJEN

2 bi11ettertiIpn.sen av1

clock-icon ma-fr 09-15.30, variende forestillintider
disability-icon tilgjengelighet, ta kontakt

Bergen Internasjonale Teaterfestival (BIT) ble startet opp av studenter ved teatervitenskap i Bergen i 1983/84. Fortsatt husløse etter at Teatergarasjen ble revet i 2008, nærmer de seg endelig fast tak over hodet. BIT Teatergarasjen har uansett ikke latt nomadetilværelsen rokke ved deres kunstneriske integritet. På endeløs vandring mellom Bergens ulike teaterscener har teateret standhaftig utfordret byens kulturinteresserte med scenekunstforestillinger av internasjonal standard. De co-produserer og presenterer norsk og internasjonal scenekunst og vektlegger særlig prosjekter som stimulerer til internasjonalt samarbeid og arbeid på tvers av kunstneriske sjangre. BIT Teatergarasjens to festivaler Oktoberdans og Meteor lager heftig halloi i bybildet med toårlig frekvens, mens deres omreisende hjertebarn Prøverommet hver eneste måned inntar byens barer, kafeer, gallerier og andre tenkelige og utenkelige scener, som for å kontinuerlig påminne bergenserne om teaterinstitusjonens eksistens. Vel, det hersker ingen tvil om den: BIT Teatergarasjen er blant byens virkelige kulturelle høydepunkt, og er med på å sette Bergen på europakartet. Og nå skal BIT endelig inn i Sentralbadet sammen med Carte Blanche, så fort det nye scenekunsthuset står ferdig.

BIT jobber med kunstnere fra hele verden, og bærekraft er stadig viktigere, også i kunstfeltet. De prøver å samarbeide med andre programmerende teatre om turnering og reising. BIT jobber for likestilling, og for at kunst skal gjøres tilgjengelig for et mangfoldig publikum. De er med på prosjektet GRIP som jobber for økt andel kvinner og ikke-binære i kulturbransjen, og Balansekunst som – et samarbeid for et mer likestilt og mangfoldig kulturliv.

HARDANGER FJORDTUN photo

HARDANGER FJORDTUN

500kr i rabatt

(kun ukedager/utenom skoleferie)

clock-icon ma-sø 09-21
disability-icon trapp/ skråning til hytte

For virkelig å få fred og ro må du legge byen bak deg. Hardanger Fjordtun er et slikt sted som du gratulerer deg selv med å ha funnet. Veien til Mælen ender her, i et lite samfunn i ro og harmoni med naturen. Et sted som bare de som velger å ta av fra hovedveien får se. Denne avsidesliggende perlen på solsiden av Hardangerfjorden, er som balsam for en stresset sjel og egnet for ren nytelse.

Her får stjernehimmelen skinne sterkest, uten konkurranse fra utelys og spotter. Særlig magisk på klare vinternetter!

De heldige som har funnet veien fram til hyttene ved fjorden, forteller om en fantastisk utsikt og lyden av pur natur. Her kan du velge mellom et romantisk opphold i tretopphytta, eller panorama- funkishytta med plass til familien eller vennegjengen. Hyttene er tilpasset naturen og terrenget, og ikke omvendt. Inventaret er funksjonelt og smakfullt, en blanding av bruktfunn, arvegods og nyinnkjøp, gjerne i naturmaterialer eller av resirkulerte materialer. Når det vaskes og skures, er det bare svanemerkede rengjøringsartikler det går i.

De to som fant dette magiske stedet ved en tilfeldighet, bestemte seg heldigvis for å dele det med andre. De arkitekttegnede trehyttene har akkurat det du trenger - både for å leve og sove godt - hverken mer eller mindre.

Du fortjener å skjemmes bort i blant.

LITTERATURHUSET photo

LITTERATURHUSET

2 billetter til prisen av 1

(til arrangementer i regi av litteraturhuset)

Bøker, kultur, god kaffe og mat – en klassiker. Og klassikere har som kjent kommet for å bli, det samme har Litteraturhuset i Bergen. Med Colonialen kafé og brasseri, bokhandelen Boksalongen og en rekke arrangementer i de ulike salene, finnes alltid en opplevelse et sted på huset. Har du en bok på innerlomma du brenner etter å lese? Bra, sett deg ned på kaféen, så får du bordplass og kaffe og god tid. Hvis boken er veldig lang og veldig spennende, kan du spise lunsj, drikke vin og bli helt til kvelden. Kanskje du kan gå rett videre på et av Litteraturhusets mange arrangementer, kanskje forfatteren av boken du leser kommer på besøk akkurat denne kvelden, eller kanskje holdes det en høyaktuell debatt som fanger interessen din. Mulighetene er mange på Litteraturhuset, og takhøyden for variasjon er stor. Mange av deres arrangementer gjøres tilgjengelig over nett slik at de som ikke har mulighet til å delta på arrangementene fysisk kan følge med fra sin egen stue. Konseptet har de kalt "Litthus i ditt hus". Hver lørdag arrangeres det høytopplesning, grøt og saft for barna på "Lillelørdag litteraturkafé". Litteraturhuset i Bergen er en ikke-kommersiell stiftelse som er opptatt av å kunne bidra med et tilgjengelig og inkluderende kulturtilbud på Vestlandet. De mener at et godt kulturtilbud ikke behøver å baseres på høyt forbruk, og de legger til rette for dialog og gode samtaler for alle.

 photo

BERGEN FLYT

20% på ved første besok

Ok. Sånn her gjør du: Du går inn på Flyt Bergen, møter den hyggelige betjeningen, forteller at du har kommet for å flyte. De har også IR-sauna og massasje, men du vil være vektløs i dag. Så blir du tatt med inn til rommet det hele skjer. Her inne møter du et slags romskipaktig egg med supersalt vann. Oppi der skal du!

Der flyter du som en liten dupp, og etter at kolben har lukket seg rundt deg, musikken har dempet seg og lyset er slukket, ligger du helt i din egen verden. Vi gjentar; din egen verden. Bare deg. Og her kan du være i nesten en time! Tankene flyter, du flyter, verden er langt borte og helt nærme på samme tid. Forskning viser at flytetank kan gi bedre søvn, at det hjelper musklene å slappe av, samt at angst og bekymringer kan fjerne seg litt fra din nærmeste bevissthet. Det går også rykter om at småbarnsforeldre kan ha enorm gevinst av en time hvor INGEN kan forstyrre deg. Eller bare du som er sliten. Du kommer til å elske det. Eller du som har hatt mye greier å tenke på. Eller du som bare vil slappe av og nyte vektløsheten.

Tenk så heldige vi er at Bergen har en tank ledig, bare til deg!

God flyting.

Det er lov å sovne.

Lov å snorke, også.

BOREALIS photo

BOREALIS

2 billetter til prisen av 1

Det er viktig å våge å oppsøke noe du synes er annerledes, nytenkende og utfordrende. Det er godt å lese bøker og se filmer som får deg til å se ting fra et annet perspektiv, og sånn er det også i høyeste grad med musikk. Borealis – en festival for eksperimentell musikk er en festival for sjangerkryssende musikk og kunst som går over fem dager og finner sted i mars hvert år. Borealis er et sted for eventyrlystne lyttere, som feirer musikk som ikke passer inn i én bås. På programmet finner man konserter, samtaler, forestillinger, film, radiosendinger, workshops, utstillinger og installasjoner på scener i hele Bergen, og ofte steder du kanskje ikke forventer å gå på konsert. På Borealis kan du lytte i stillhet, danse natten lang, dykke inn i sosiopolitiske tema rundt musikken, og oppdage din nye favorittartist. Borealis er utforskende og utfordrende i sin programmering, og ønsker å vise fram mange forskjellige rollemodeller – og musikk som utfordrer stereotypier innenfor sin sjanger. Borealis er åpen for alle; fra førstegangslytteren til den erfarne musikkviter, fra de aller minste til de eldste og klokeste. I 2021 ble Borealis sertifisert som Grønn festival. Spesielt innen hovedområdene transport, innkjøp, mat & servering har de tatt grønnere valg. En trygg plass for alle involverte – tolerant, støttende og fri for trakassering. Borealis presenterer et kjønnsbalansert program, og jobber aktivt med mangfoldig programmering, og publikumsutvikling.